Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők


Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői

(kattintson)

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 20. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Csete György: Tanyákról, bankpalotákról
    „Hogyan válhatott a pénz ilyen Istenné, hogy nagyobb épületeket emelnek neki, mint a valóságos Istennek a katedrálisok építészetében? Ez erkölcsi kérdés. Ezek az épületek nem megbecsült tagjai az építőművészetnek, még akkor sem, ha szépek, mert mindenki tudja, hogy el fognak tűnni és másik kerül a helyükbe. Ezeket nem őrizgetjük úgy, mint az athéni panthenont vagy mást. Tudjuk, hogy ezeknek végük van, ugyanúgy mulandók, mint egy autó, amelyik a divat-, a stílusáramlatok hatására mindig új és új formát vesz fel, mert az is a cég reklámja a maga módján.
- Az építkezések betontörmeléke, egyáltalán a lebontandó épület szemete, meddőik, a szállítás során keletkező károk rendkívüli módon szennyezik a környezetet. Nyilvánvaló, hogy a mi civilizációnk sem örök. Más birodalmak, civilizációk és kultúrák sem az öröklétnek épültek. Ugyanúgy el fognak tűnni évezredek múltán, mert ez a világ rendje. Mi marad majd e kb. 100 éves kultúrák után? Nyilván ami a talaj fölött van, az eltűnik, a romok is eltűnnek. A jövő archeológusai - ha lesznek - csodálkozva tapasztalják majd, hogy mi az ördög ez a rengeteg négyszögletes betonból, acélból összetákolt valami? Ezek az épületeink alapjai. Egy-egy ilyen épületnek a maradványai évszázadokra tönkreteszik azt a területet, melyen állnak, szemben például egy tanyaépülettel az Alföldön, amelyik agyagból, sárból épült, amit a tanyaudvarról termelt ki a gazda meg a barátja. Amikor a gazda netán meghalt, nem sok idő múlva a háza ugyanúgy összeroskadt, mint ahogy meghalt a gazdája. És ma már a búzamezőben egy sárgább, halványabb zöldebb folt őrzi ennek a valamikori hajléknak az emlékét. Ez a ház nem szennyezte be a természetes környezetét, sem akkor, amikor építették, sem pusztulása után, hanem abba olvadt vissza."

    CSETE GYÖRGY: Született: Szentes, 1937. nov. 5. Család: Sz.: Csete Sándor, Marossy Korsós Tóth Irén. Nős, 1965, Lengyel Ildikó. Gy.: Örs, 1966, Zsolt, 1968. Tanulmányok: BME Építészmérnöki Kar, 1956-61. Életút: 1961-69 az Orsz. Érc- és Ásványbányák, 1970-77 a Pécsi Ifj. Iroda, 1978-88 az OKTH, 1989- az Arbocoop építésze. Ipari, majd kisebb lakó- és középületeket, „napházakat" tervez (Orfűn Forrásház, Halásztelken, Füzéren, Ópusztaszeren, Beremenden, Kőszegen, Debrecenben, Medgyesegyházán, Kishegyesen, Mártélyon, Kiskunmajsán, Solymáron kápolnák és templomok). Munkatársaival tervezte a paksi lakótelep „tulipános házait". 1996 Ópusztaszeren megépítette az Erdők templomát és múzeumát, valamint a Világmagyarság hajlékát (Csete Ildikóval és Dulánszky Jenővel). Építészeti kritikákat, tanulmányokat ír, filmeket készít (Lechner Ödön, Hajlék) . 1964- a BME-n tanít, 1986- az Innsbrucki Egy. vendégprof. A Pécs Csop. tagja. 1992-94 a Magy. Műv. Ak. tagja, kizárták. 1992- a Közakarat Egyes. eln. 1993 a Lechner Ödön Társ. alapítója. 1999- az 56-os Magy.-ok Világszöv. világtan. tb. eln. Magyar Művészetért Díj (1990), Ybl Miklós-díj (1992), Kossuth-díj (1997), Vasbeton-építészeti Díj (1998), Magyar Örökség-díj (1999), Prima Primissima díj (2005). (Forrás: MTI Ki kicsoda 2006)

    Köszöntjük Csete Györgyöt 70. születésnapja alkalmából!


Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép