Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők


Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői

(kattintson)

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 20. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kardosné Gyurkó Katalin: a szülők támogatásától is függ a gyermekvállalási kedv
2019. január 27.

Kétharmados törvénybe kellene foglalni a családtámogatási rendszert ahhoz, hogy hosszú távon kiszámítható legyen - mondta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke az M1 aktuális csatornán csütörtökön. Kardosné Gyurkó Katalin kijelentette: a családtámogatásoknál fontos a stabilitás, hiszen a szülők nem négyéves ciklusokra, hanem egész életre terveznek.

Sokat lehet hallani, hogy a gyermekvállalás nem anyagi kérdés, az adatok mégis azt mutatják, hogy amikor bizonytalanná válik a támogatórendszer, akkor a gyermekvállalások száma is csökken – fűzte hozzá az elnök asszony a beszélgetés során.

A Vasárnap.hu kérdésére Kardosné Gyurkó Katalin Király Ignácot idézve rámutatott: a nagy család megszabadít a világi hívságoktól. Tehát a keveset kell tudni beosztani, és születhetnek a gyerekek. Személyes bevallása szerint ők akkor vállalták a nagy gyermekeiket, amikor éppen folyamatosan csökkent az állami támogatás.

Elismerte, hogy van az a helyzet, amikor az ember úgy érzi, hogy túlélésre játszik. A szülők döntés elé kényszerülnek, ha megvonják az addig létező támogatásokat: felnevelik-e a már megszületett gyerekeiket vagy lehetőséget adnak egy új születésének? Amikor ilyen helyzet állt elő a társadalomban, akkor a vállalt és megszületett gyerekek száma mérhetően csökkent.

A gyerekvállalások csökkenésére példaként említette: abban az évben, amikor a NOE 1987-ben megalakult, a nagycsaládosok száma lényegesen megfogyatkozni látszott a negyvenes évekhez képest. Az országos egyesület, a jó példa és az összefogás azt eredményezte, hogy ez a szám újra növekedésnek indult – tette hozzá Kardosné Gyurkó Katalin.

Jelenleg egyértelműen kimutatható, hogy a háromgyerekesek aránya szintén megnövekedett a nagycsaládosoknál. A családtámogatásoknak van kimutatható hatása. Sok helyen ezek nélkül nem született volna meg a negyedik, ötödik gyermek – húzta alá a családtámogatások fontosságát az elnök asszony.

Ha a családalapításra vágyó párok szülei támogatólag állnak a fiatalok mellé, akkor az alapmotiváció nagyon nagy mértékben meglendülhet – vélekedett a NOE elnöke. Az első gyermekvállalásnál nagyon fontos szempont, hogy a szülők hogyan gondolkodnak az adott országról, a gyermekeikről.

A párválasztás legalább annyira fontos: kell az az ember, akire egy életre igent mondok, és elfogadjuk azokat és annyi gyermeket, amennyit kapunk. A húszéves fiataloknak már szükséges a jó példa és a biztatás. Az ő külföldre való elmenetelük mögött is a szülők negatív véleménye és társadalomszemlélete áll: ők mondják ugyanis, hogy itt nincsen jövő, ez nem elég.

A depresszióból való kilábalás ott kezdődik, hogy a szülők milyen példát mutatnak a gyerekeiknek, és hogy mikor képesek a szülők arra, hogy elengedjék őket. Az elnök asszony a televíziós beszélgetésben elmondta: a családok védelméről szóló konzultáció megmutatta, hogy az emberek bizakodva tekintenek a jövőre, és igent mondanak a családalapításra.

Az új, rugalmasabb támogatási rendszer fontos része kell, hogy legyen az “anyaság, mint hivatás” elfogadása, így a kormány anyagilag is támogatná azokat a 3-4 gyermekes anyákat, akik a gyereknevelésben látják a jövőt – tette hozzá Kardosné Gyurkó Katalin.

(Forrás: Vasárnap.hu és MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép