Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők


Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői

(kattintson)

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 20. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Alternatív média: Huawei - egy szelet az amerikai-kínai kereskedelmi háborúból
2019. február 3.

Néhány hónapja még az lett volna érthető kérdés, hogy vajon Trump elnök miért Oroszországot támadja és Kínával látszik engedékenyebbnek. Ám 2018 decemberében olyan meredek fordulat következett be, hogy napok alatt elözönlötték a világhálót a helyzet kiéleződéséről szóló hírek. Ezek között vezető helyet foglal el a Huawei. Szinte úgy tűnik, hogy az orosz-ellenességet most a Kína-rettegés váltja. Vagy a kettő együtt is működik?

Mik a tények?

Az 1987-ben Sencsenben (ez egy dél-kínai város, Hongkong közelében) alapított vállalat mobil-, illetve telekommunikációs eszközöket, hálózati berendezéseket gyárt és infokommunikációs megoldásokat szállít. A cég közel 170 országban van jelen világszerte, s több mint 170.000 munkavállalót foglalkoztat.

Miért érdekes számunkra?

Ugyanis nálunk van a székhelye a Huawei Közép- és Kelet Európáért és az Északi Régióért felelős igazgatójának, Tang Xiaoming-nak. A Huawei Technologies Hungary Híradástechnikai Kft.-t 2005. július 26-án alapították. A vállalat Biatorbágyon európai hatáskörű logisztikai központot üzemeltet. A cég közvetlenül 270 főt, közvetve beszállítóin keresztül további 2000 főt foglalkoztat. A Kormány 2013. április 18-án stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Huawei Technologies céggel. Ennek fő oka lehet, hogy a Bridge-projekt, a Huawei jelenleg folyó új európai projektje az amerikai Google és a Microsoft felhő alapú infokommunikációs megoldásaival versenyezve a Deutsche Telekommal egy ún. ’Open Telekom Cloud’ szolgáltatást épít ki Európában. Mindehhez a Huawei szállítja az eszközöket. A tervezetet nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek ismertük el. Ennek megvalósultakor, 2016. június 30-áig 125.000 Magyar Telekom ügyfél háztartásba jutott el a szélessávú internet.

Elmaradott térségünk fejlesztésében is szerepet szántunk a nagyvállalatnak. 2016-ban a Wanhua-BorsodChem, mint a régió egyik legnagyobb vegyipari vállalata és a Huawei Technologies, mint a világ egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata között is hosszútávú együttműködési megállapodás került aláírásra. Ennek célja a BorsodChem infokommunikációs modernizációjának elősegítése, valamint az ún. „okos-gyártás” fejlesztés. Az együttműködés jelentőségét tovább erősíti, hogy az Magyarország két legnagyobb kínai befektetője között jött létre. Továbbá a Huawei vállalat anyagi és műszaki felajánlásokkal támogatja a magyar felsőoktatást.

Mi történt?

2018. december 1-én Kanadában  letartóztatták Meng Wanzhou hölgyet, a cég globális pénzügyi igazgatóját, mert az amerikai kormány őt az Irán elleni szankciók megsértésével vádolja. (Megjegyzendő, hogy az Irán ellen újra életbe léptetett megszorítások ügyében a nyugati hatalmak sem egységesek.)

Mindez a továbbiakból kitűnően az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik csatájának tekinthető.

Az előadottakat számos részlettel gazdagítja a magyar és a nemzetközi sajtó.

A) Magyar nyelvű cikkek (Magyar Idők):

1. Bizalmatlanság övezi a kínai okostelefonokat. (2018. november 30. péntek 12:09)

2. Az üzletre koncentrálna a Huawei. (2018. december 27. csütörtök 08:29)

3. Varsóig ér a Huawei ügy (2019. január 12. szombat 13:24)

4. Amerika miatt bűnhődik Kanada (2019. január 23.)

B) Küldföldi, főleg alternatív forrásokból származó cikkek:

1. Trump támadja Kínát a gazdasági verseny tisztességtelen volta miatt.

2. Amerikai fellépés a Konfuciusz Intézetek ellen.

3. Úgy tűnik, az USA felszólította szövetségeseit a Huawei bojkottálására. Ez érinthet minket is.

4. A Huawei pénzügyi vezetőjét Kanadában letartóztattak, hogy kiadják az USA-nak. Szabadlábon védekezhet?

5. Kínai válaszok. 40%-ról 15-re csökkentenék az amerikai gyártmányú autókra kiszabott vámot.

Közben letartóztatnak egy kanadai ex-diplomatát, egyesek szerint a Huawei vezető letartóztatására válaszul.

6. Trump állítólag azt mondta, hogy beavatkozna a letartóztatott pénzügyi vezető érdekében, ha ez előnyös az USA-Kína kereskedelmi kapcsolatok szempontjából. Taktika?

7. Kína vállalatok amerikai termékek bojkottjára szólítanak fel.

8. Az INF megállapodás felmondása inkább Kína elleni lépés semmint Oroszország elleni, írja ez a cikk. Avagy mindkettő ellen?

9. A Marriott szállodaláncot a gyanú szerint Kína hekkelte meg. Ugyan ez nem bizonyítható, mert már rég használatos az a rendszer, ami álcázni tudja a hekkelő kilétét.

10. A kereskedelmi háború ellenére a Boeing gyárat nyit Kínában. Attól tartva, hogy a korábban mindig Boeing gépeket vásárló Kína Airbus gépek beszerzésére térne át?

11. A Huawei folyamatosan szorul ki a piacról. Lehetséges persze, hogy alkalmasak lehallgatásra a készülékeik. Ám ne legyünk ennyire naívak: ugyanez igaz minden más gyártó minden készülékére. Azt sem gondolhatja senki, hogy minőségi különbség van aközött, hogy mire használják a lehallgatást a különféle szereplők.  A Huawei konkurensei hallgatnak, ahogy a bankok is szoktak, ha valamelyiket botrány éri: ugyanaz őket is minden okkal elérheti, és ennek tudatában vannak.

12. Az amerikaiak egy vagy több, Macaóban üzemeltetett kaszinójának a korrupció miatti bezáratásával tudna Kína hatékonyan visszavágni a Huawei pénzügyi vezetőjének letartóztatásáért.

Sheldon Adelson macaói befektetéseinek befagyasztását javasolja ez az írás.

13. A Huawei üzleti kapcsolatai Iránnal és Szíriával kiterjedtebbek a Reuters jelentése szerint, mint gondolták volna, és most is folytatódnak. Amerikai gyártmányú alkatrészeket tartalmazó készülékeket adtak el, amerikai jóváhagyás nélkül. A Huawei pénzügyi vezetőjére hosszas jogi herchurca és büntetés vár, amikor kiadják az USA-nak.

14. Kockázati felmérés lesz Csehországban szervezeteknél, vállalatoknál, hogy mennyiben használnak Huawei, ZTE szoftvereket, és milyen biztonságigényű posztokon. Vélhetően ez mindenhol elvárt intézkedés lesz, hiszen folyik a harc minden fél részéről a cybertér uralmáért.

15. A Huawei pénzügyi vezetőjének letartóztatása veszélyes precedens. Az USA önmaga ellensége.

16. 2018-ban 95%-kal visszaestek a kínaiak cégvásárlásai az USA-ban.

17. Kiviteli tilalommal sújtja az USA a Huawei szilíciumvölgybeli leányvállalatát.

18. Kémkedés vádjával Lengyelország letartóztatott egy Huawei tisztviselőt. Itt emliteném, hogy januárban a cseheknél jelentették be, hogy átvizsgálják, van-e szervezetnél vagy cégnél használatban Huawei és ZTE termék, ami biztonsági kockázatot jelenthet. Ez tk. rendben is lenne; a lengyel lépés erősebb. Ez a jelenség sorozat belegázolhat a keleti nyitás politikánkba.  Ha pedig mi nem szállunk be ebbe a cirkuszba, akkor újabb támadási felület keletkezik ellenünk.

19. Az oxfordi egyetem leállította a Huawei által támogatott kutatásokat.

20. 2019. január 22: az USA jelezte Kanadának, hogy kéri a Huawei pénzügyi vezetőjének kiadását. Kína viszonzással fenyeget.

21. A Huawei beszünteti a befektetéseit a Szilícium-völgy cégeibe a termékei tiltás alá kerülnek.

22. 2019. január 30: újabb kínait tartóztattak le az USA-ban, az Apple egyes ipari titkainak ellopásáért.

És itt nyilván még nincs vége…

Írta: Kelemen András, a Nemzeti Fórum alelnöke

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép