Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Keresztény Élet.
Interjúk
Nézőpont
Sajtószoba
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 21. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A függöny mögött… Horthy igazi arca
2018. október 18.

Dr. Szalay Károly kandidátus, József Attila-díjas magyar író, irodalomtörténész, szerkesztő, újságíró volt ma (csütörtök) este a Kölcsey-kör vendége. A 32. pódiumbeszélgetés házigazdája prof. dr. Sztachó-Pekáry István volt, a téma pedig Horthy Miklós.

„A függöny mögött… Horthy igazi arca” címmel rendezte meg 32. pódiumbeszélgetését a Nemzeti Fórum Bács-Kiskun Megyei Szervezete és a Kölcsey Kör Kecskeméti Tagozata csütörtök este a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

A megjelenteket Lévai Jánosné önkormányzati képviselő köszöntötte, majd prof. dr. Sztachó-Pekáry István, az est házigazdája vette át a szót, aki először az est vendége, dr. Szalay Károly  életrajzát ismertette, majd beszélt a pódiumbeszélgetés gerincét adó könyvéről, mely a Sátánizált Horthy címet viseli. Elmondta, Lezsák Sándortól kapta, és egyetlen nap alatt elolvasta dr. Szalay Károly antológiáját. Mert ez egy antológia, a szerzőnek a Demokrata című folyóiratban megjelent, Horthy Miklósról szóló írásairól.

- Elolvastam, és rájöttem, nem az Horthy igazi arca, amit velünk tanítottak az iskolában, hanem, amit olvasni lehet – mondta az est házigazdája.

A függöny mögött… Horthy igazi arca

Szülei Szalay Oszkár és Király Anna voltak. 1947-1951 között a Pázmány Péter Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának francia-magyar-történelem szakos hallgatója, 1950-1953 között Csepelen lett tanító egy általános iskolában. 1953-1956 között az ELTE-n aspiránsként dolgozott, 1956-1964 között a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, ezt követően 1964-től - öt éven át - a Magyar Televíziószerkesztője volt. 1969-1990 között a Magvető Könyvkiadó szerkesztőjeként tevékenykedett, 1990-1991 között pedig az Új Idő Könyvkiadó igazgatója volt. 1991-1994 között az Új Magyarország humorrovatának szerkesztője volt, 1993-1994 között pedig a Magyar Televíziószórakoztató műsorok stúdióját vezette. 1995-ben nyugdíjba vonult. 1996-2000 között a Baptista Teológiai Akadémia kommunikációs szakán volt tanszékvezető.

Dr. Szalay Károly, akinek erős kecskeméti kötődése, így vallott a könyv létrejöttéről:

- Amikor megjelentek az első részletek, akkor még nem számítottam arra, hogy könyve lesz majd belőle. Huszonvalahány éve már annak, hogy a Demokratában minden héten le kell adnom egy írást, ezek közt voltak a Horthyról szóló írások is. Fölhívnak engem különböző ismerőseim azzal, hogy „Te, hát te meg vagy őrülve? Hát te a Horthyt mosdatod fehérre? Téged ki fognak nyírni!” Engem nem érdekelt, öregember voltam már három évvel ezelőtt is. És egyszer csak telefonál nekem Lezsák Sándor, és azt kérdezi, lesz ebből a sorozatból annyi, hogy egy könyvet ki tudjunk belőle adni. Mondtam neki, addig írok Horthyról, míg elég nem lesz. Megírtam hát a cikkeket, ő pedig átvette tőlem az anyagot. Lezsákék kitalálták, hogy egy kiváló fiatal történész nővel összeszerkesztették az én cikkeimet, és így alakult ki a könyv mai formája – mondta a szerző.

A függöny mögött… Horthy igazi arca

Szalay Károly a Demokrata hasábjain sorozatban közölt írásainak szerkesztett változatát tartalmazza a könyv. Szekér Nóra történész szerkesztésében és jegyzeteivel, korabeli fotókkal. Az utóbbi évtizedben több figyelemre méltó értekezés jelent meg Horthyról, ám a pártvirgácsoktól tartó média az árnyalásokról nem vett tudomást és nyilván valamiféle hűségnyilatkozatként, a nevetségességig fokozta Horthy sátánizálását. Megtehette, mert a történelmi köztudat 1945 és 1990 között jobbára különböző irányú hamisításban alakult ki, s ami a legelképesztőbb, nemcsak a hazai politikai érdekek szerint kellett hamisítania, hanem a kisantant utódállamainak igényei szerint is. Elismerem, tényföltárásom és hangütésem módja olykor pamfletszerű és indulatos, amit a "hivatalos" történetíró nem engedhet meg magának. De éppen e módszerem teszi lehetővé, hogy olyan jelenségekre, összefüggésekre világítsak rá, amelyekre a tudomány alkalmatlan - Szalay Károly a Sátánizált Horthy című könyvéről.

Dr. Szalay Károly ezt követően el-elkalandozgatva - beszédébe belevegyítve eddigi életművét, azok kiemelkedő darabjait – sztorizgatásba kezdett történeteken, családi kapcsolódásokon és történelmi áttekintésen keresztül beszélt Horthy Miklósról, bemutatva a közönségnek, hogy szerinte Horthy miért nem az, aminek látszik.

hiros.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

 

Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép