Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 16. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A jövőnek épített templom
2018. június 2.

Templommá bővítették a korábbi imaházat Nyárlőrincen, mert már kicsi volt az épület. A gyülekezet azt vallja, elsősorban a fiatal generáció számára építkeztek. A június 2-i ünnepi hálaadó alkalmon Bogárdi Szabó István püspök azt hangsúlyozta: a külső változásokon túl a legfontosabb, hogy emberként is képesek legyünk megváltozni, és Isten törvénye szerint élni.

A nyárlőrinci református templom a korábbi imaház átépítésével és kiegészítésével jött létre. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az imaházat már az 1980-as évek végén úgy építették, hogy a hátsó fala könnyen megbontható legyen egy esetleges bővítésnél. Most az épület megújult és megszépült – tornyot, harangokat és új belsőt is kapott.

 

Hogy lássák, ez református templom

A Bács-Kiskun megyei Nyárlőrincen az 1980-as években úgy építettek imaházat, hogy már gondoltak rá: egyszer majd kibővítik azt.

A jövőnek épített templom

Van értelme megváltozni

„Nagy dolgok ezek, de nem a legnagyobbak” – mondta igehirdetésében Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök. Szerinte a legfontosabb az, hogy mi magunk változzunk meg, ismerjük fel, hogy az életünk minden területén – betegségben, gyógyulásban, sikerekben és kudarcokban egyaránt – Istennel van dolgunk. „Megváltozni így, a legmélyebb értelemben, egészen le, a gyökerekig hatolva lehet, és csak így van értelme” – tette hozzá a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Persze felmerül a kérdés: van-e értelme megváltozni? Erre a Bogárdi Szabó István egy személyes történettel válaszolt: egy régi élményét mesélte el még a rendszerváltás idejéből, amikor Kőbányán volt lelkész és lehetőség nyílt az egyházi embereknek börtönökben szolgálni. „Kéthetente prédikáltam nekik, magyaráztam az igét, bízva benne, hogy majd csak megértik: meg kell változniuk. Volt azonban egy pimasz rab, aki mindig felhúzta a trikóját, hogy látszódjon a »Bűn az élet« feliratú tetoválása. Cinikus mosollyal mutogatta: »Tiszikém, miről beszélsz? Bűn az élet! Nincs értelme megváltozni.«” A püspök szerint azonban, ha mélyen belegondolunk az életbe, rájövünk: „semmi másnak nincs értelme, csak Isten irgalmáért, irgalmából megváltozni”.

A jövőnek épített templom

Folytatja az édesapja munkáját

Tormási Zoltán főgondnok az ünnepségen felidézte: 2016-ban egy jótékonysági bállal alapozták meg az építkezést. A pályázatokhoz készültek önerőt gyűjteni, végül olyan sok adomány összegyűlt, ami a tervezés költségét is fedezte. A településen élő katolikusok is besegítettek, Ágoston atya, a Nyárlőrincen szolgáló katolikus pap a misén is hirdette: segítsék a hívek a reformátusok templomépítését. A Belügyminisztérium 45 millió forint támogatást adott az építkezéshez.

„Felszabadító, hogy végre elkészült, tudjuk használni a templomot” – ezt már Tormási Jenő, a gyülekezet gondnoka mondja, aki kétkezi építője is volt a templomnak. Valóban könnyebbség volt – tudjuk meg tőle –, hogy a templom hátsó részét az elődök úgy építették, hogy könnyen bontható legyen, de a torony kivitelezése azért komoly feladat volt. „Mégis, a legnehezebb a szakemberhiány volt” – teszi hozzá. Tormási Jenő már gyermekként, az 1980-as években itt sertepertélt az imaház kialakításakor édesapja körül, aki építője volt a lelki otthonnak. „Büszke vagyok, hogy apu munkáját folytathattam, de nehéz erre szavakat találni.” Tormási Jenő a tavalyi presbitériumi tisztújításon lett a gyülekezet gondnoka, erről azt mondja: örül, hogy így is szolgálhatja Istent.

 

Régi-új kelyhek

Új klenódiumok – úrvacsorai tárgyak ­– is készültek a nyárlőrinci gyülekezet számára: a 17. századi, jelenleg a kecskeméti Ráday Múzeumban őrzött kelyhük másolatai. Fogarasi Zsuzsa, az intézmény vezetője az ünnepségen elmondta: az 1644-ből származó kehely alig húsz évig szolgálta a gyülekezetet, mielőtt a török hódoltság elől Kecskemétre menekülő reformátusok magukkal vitték, hogy megmentsék. Most ebből a talpas pohárból készült két másolat. „Arra kérjük Istenünket, hogy ezek a poharak, edények ne csak húsz évig legyenek itt Nyárlőrincen, hanem több száz évig szolgálják a református gyülekezetet” – tette hozzá a múzeumigazgató.

 

A gyermekeknek épült

„Nem a torony a fontos” – mondja Kókai Géza, a Lakitelek-Nyárlőrinc Református Társegyházközség lelkésze. Hangsúlyozza, a bővítésnek elsősorban nem hiúsági vagy esztétikai okai voltak, hanem az a tény, hogy már nem fértek el a korábbi imaházban. „Tízéves problémáról van szó. Muszáj volt bővítenünk – teszi hozzá. – Az, hogy közben lett torony, új harang és új klenódiumok az csak a ráadás, amiért még hálásabbak vagyunk.”

A templom Kókai Géza szerint kettős hangulatot áraszt: egyszerre hagyományos és modern. „Ez a gyülekezetünk egészét fejezi ki – van múltunk, amiben gyökerezünk, és látjuk a jövőt, amibe nézünk.” A jövő pedig természetesen a gyerekeket jelenti. A lelkész elmeséli: az első gyermek-istentiszteleten nem lehetett a helyükre ültetni a gyerekeket, a templom minden zegét-zugát bejárták. „Ez így van jól. Ez a templom nekik épült, hogy tíz év múlva itt konfirmáljanak, tizenöt év múlva itt kössenek házasságot, és húsz év múlva itt kereszteljük meg a gyermekeiket. Ez a templom az övék!”

Ennek megvalósulásában Sváb-Kovácsné Rédai Erzsébet pótpresbiter is bízik. Erzsébet szombatonként segít a lelkésznek a gyermek-istentiszteletek megtartásában. Azt mondja, van értelme foglalkozni a gyerekekkel: „bízom benne, hogy a most elültetett kis mag később kihajt a szívükben, és gyönyörű, gyümölcsöt hozó fává terebélyesedik”. Elcsukló hangon meséli, hogy számára szívügy volt a templom-kérdés, és mérhetetlenül hálás, hogy tényleg sikerült. „Hálás vagyok mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy ezentúl ebben a gyönyörű épületben hallgathassuk hétről-hétre Isten igéjét.”

reformatus.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

 

Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép