Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 17. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A Kárpát-medencei értékgyűjtésről tanácskoztak Délvidéken
2017. április 9.

A külhoni magyar értékgyűjtés fontosságáról, az ebben eddig szerzett tapasztalatokról tanácskoztak szakmai találkozó keretében a Földművelésügyi Minisztérium, a magyarországi és a külhoni magyar értéktárak képviselői Palicsfürdőn. Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár köszöntőbeszédében a hungarikum törvényben rejlő értékmentő és jövőépítő lehetőségekről tájékoztatta a hallgatóságot.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (VMMI) a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával 2015-ben kezdte meg a helyi értéktárak kialakítását Délvidéken. Az azóta eltelt időszakban a VMMI munkatársai bejárták a magyarlakta településeket, arra ösztönözve a helyi közösségeket, hogy hozzák létre saját értéktárukat, majd ennek eredményeként 2016 júniusában megalakult a Vajdasági Magyar Értéktár Bizottság (VMÉB).

Az FM támogatásával a VMMI munkatársai egy olyan hagyományteremtő szakmai fórumot szerveztek, ahol a Kárpát-medencei értéktárak képviselői kicserélhették az értékgyűjtésben szerzett tapasztalataikat, továbbá megoszthatták egymással a rájuk váró feladatokat, lehetőségeket. Az előadások témái között elsősorban a helyi értéktárak kialakítását érintő kérdések, a helyi jó gyakorlatok, a település- és vállalkozásfejlesztés szerepeltek.

A Kárpát-medencei értékgyűjtésről tanácskoztak Délvidéken

Szakáli István Loránd nyitóbeszédében kiemelte: a fórumon megjelent külhoni és a magyarországi résztvevők miatt valóban egy Össz-Kárpát-medencei szakmai napot sikerült megszervezni. Remélhetőleg kialakult jó szakmai kapcsolatok hozzájárulnak az össznemzeti hálózat megerősítéséhez. Öt éve fogadta el az Országgyűlés a hungarikum törvényt, amelyet 2015-ben úgy sikerült módosítani, hogy a külhoni magyarság képviselőit is sikeresen bekapcsolódhattak a hungarikum mozgalomba.

Mindezt mi sem bizonyítja jobban, hogy Kárpát-medence-szerte több mint 1000 értéktár jött létre - mondta el a helyettes államtitkár. Szakáli István Loránd rámutatott: az FM és a Hungarikum Bizottság számára a Hungarikumok Gyűjteményében és a Nemzeti Értékpiramis különböző szintjein lévő értékek egyformán fontosak.

A Kárpát-medencei értékgyűjtésről tanácskoztak Délvidéken

Nemzeti értékeink nemcsak identitásunk alapját képezik, hanem egyfajta erőforrásként is működtethetők, amelyekkel ha jól sáfárkodunk, akkor sikeresen építhetjük jövőnket. Eredményes helyi gazdaságfejlesztést és turizmust csak a lokális, meglévő értékekre lehet alapozni – mondta el Szakáli István Loránd.

A helyettes államtitkár kiemelte: a hungarikum törvény nemcsak nevében kíván nemzeti lenni, hanem megvalósításában is, mindennek jövőépítő ereje van. A helyi értékeknek be kell kerülniük a mindennapjainkba, ennek a törekvésnek a sikere azon múlik, hogyan tudjuk megszólítani a jövő generációit. Mindezek érdekében a módosítás alatt álló Nemzeti Alaptantervet illetően a Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezi, hogy a helytörténeti ismeretek kerüljenek bele a tananyagba, hogy a közoktatásban résztvevő diákok tisztában legyenek saját télépülésük értékeivel.

kormany.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép