Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A nemesmiliticsi szüreti felvonuláson járt az IKON
2018. szeptember 9.

A Lakiteleki Népfőiskola szervezésében 2015 őszén valósult meg a Nyugat-Bácska Értékfeltáró Kollégium, amelyen én is részt vehettem két szaktársammal és egyetemünk egyik PhD-s hallgatójával. A település, amelyet megismerhettünk, Nemesmilitics volt.

A kutatás során kialakult jó kapcsolatoknak hála többször visszatérhettünk a településre többek között a „Határok nélkül, közös nyelven” elnevezésű könyv- és játékgyűjtő akció során vittünk az óvodába játékokat és könyveket. Megtapasztalhattuk a helyiek vendégszeretetét, a falunap jó hangulatát, a Kulen fesztivál színvonalasságát, valamint részt vehettünk a szeptember 1-jén megrendezett szüreti bálon.

A bál a helyi magyarság és a település életében is az egyik legnagyobb eseménynek számít. Közel húszéves kihagyás után (amit részben a délszláv háború és annak negatív anyagi következményei okoztak) 2015. október 10-én rendezték meg újra. Az eseménynek a helyi Kultúrotthon ad helyet és a szintén helyi Németh László Magyar Művelődési Egyesület tagjai szervezik azt A rendezvényen az Egyesület táncosai lépnek fel.

A nemesmiliticsi szüreti felvonuláson járt az IKON

Délután kettő órakor kezdődik a felvonulás, amelynek során a táncosok és a résztvevők elindulnak a bíró házához. Őket zenekar kíséri, ezzel invitálva a falu lakosságát az esti bálra. A bíró után a nép elmegy a bíróné házához őt is kikérni és körbejárva a falut, visszaérkeznek a Kultúrotthonba. A mulatság este kezdődik, amelyet a táncosok nyitnak meg. Ez után következik a vacsora, aminek főfogása a helyi különlegesség: az üszőpaprikás.

A teremben van egy keret, rajta szőlőlevelekkel, szőlővel és ajándékokkal, amit az este folyamán el lehet lopni. A csőszök - akiket a táncos fiúkból választanak ki – figyelik a lopásokat, és akit elkapnak, annak bizonyos összeget fizetni kell büntetésként. Akit nem kapnak el, az a lopott ajándékot beválthatja és a helyiek által felajánlott apróságokat megkapja cserébe. Az est főpontja a koronára való licitálás - amelyben szintén helyi felajánlás -, amit egy fél sültmalac, sültcsirke és bor jelent. Az élő zene és a tánc természetesen reggelig tart.

A falu számára az idei év tartogat még eseményt, hiszen a központban álló római katolikus templom 1818-ban épült, ebben az évben lesz 200 éves. Reméljük, hogy az évfordulón is részt tudunk venni, és azon dolgozunk, hogy ez a kialakult kapcsolat megmaradjon.

 

Demeter Péter
az IKON alelnöke

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép