Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 22. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A Petőfi Párt története - Könyvbemutató a RETÖRKI-ben
2017. június 8.

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívumban 2017. május 31-én mutatták be Szeredi Pál A Petőfi Párt története című kötetét, mely a Barangoló Kiadónál jelent meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával. Az Intézet tanácstermében összegyűlt hallgatóság számára Veres Péter portrészobra idézte meg a vizsgált korszakot.

A könyvbemutatón először Bíró Zoltán, a RETÖRKI főigazgatója köszöntötte az érdeklődőket, majd a megjelent kötetről szólva kiemelte: „Szeredi Pál írásával nemcsak a párttörténetírás gazdagodik, hanem a szép és izgalmas könyv elmélyíti az emlékezetet is.” A népi mozgalomból kinövő Petőfi Párt kapcsán pedig azt is elmondta: ”a népi mozgalom, ha sokszor nem is volt eredményes politikai téren, de szellemi értékei mindig megmaradtak és továbbéltek.”

A Petőfi Párt története - Könyvbemutató a RETÖRKI-ben

A kötetet ezt követően M. Kiss Sándor, a RETÖRKI tudományos főigazgató-helyettese mutatta be, aki megosztotta a hallgatósággal: „örömmel vállalta a feladatot”, s kiemelte a szerző köztörténeti műveltségét, mellyel a néhány napig létezett párt történetét megírta. Méltatta a levéltári források széles körének feltárását, így a Magyar Nemzeti Levéltár, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának és a Hazafias Népfront iratainak feldolgozását, és a szerző sajtóismeretét is. Továbbá hangsúlyozta a Püski Sándorral, Zsigmond Gyulával, Borbándi Gyulával és több kortárssal folytatott személyes beszélgetések jelentőségét, mivel „a személyes életutakon keresztül a szerző közvetlen közelről ismerhette meg a korszakot.” A kötetet emellett többrétegű műnek nevezte, s hozzátette: „a párt története mögött ott van a népi mozgalom története, továbbá a korszak feszültségei is érezhetőek a sorok között.” M. Kiss Sándor kitért a szerző sajátos fogalomhasználatára is, mely alapján 1956-ot magyar népfelkelésnek és nemzeti szabadságharcnak nevezi.

A Petőfi Párt története - Könyvbemutató a RETÖRKI-ben

Szeredi Pál köszönetet mondott a résztvevőknek azért, hogy: „jelenlétükkel mindig megerősítik abban, hogy azok a kérdések, melyekről ír, többeket érintenek és érdekelnek.” Ezután röviden ismertette a Petőfi Párt megalakulásának előzményeit, melynek során elmondta: „a Nemzeti Parasztpárt nem szűnt meg 1949-ben”, majd a szovjetek november 4-ei bevonulását követő időszakot is, amikor a párt fokozatosan szüntette meg tevékenységét: „először Bibó István távozott a parlamentből november 6-án, majd a párt jogilag még 1957. január 7-ig létezett, működését ezt követően szüneteltette, s a pártiroda csak 1960-ban szűnt meg„ - tette hozzá.

Ezután kiemelte a források tiszteletben tartásának fontosságát, s azt is: „célja az, hogy a kötettel hozzájáruljon a jobb megértéshez, hogy megmaradjon minden, ami értékes, s ezáltal jobban meg lehessen ismerni a korszakot.”

Bíró Zoltán összegezve az elhangzottakat, felhívta a figyelmet a népi mozgalom megítélésének már a korszakban is tapasztalható ellentmondásosságára.

A kötet a hivatalosan csak 3 napon át működő Petőfi Párt történetének előzményeit és utóéletét is bemutatja, s jóval bővebb és sokrétűbb, mint a három nap története, mindemellett szervesen illeszkedik Szeredi Pálnak a népi mozgalom történetéről és fontosabb szereplőiről eddig megszületett könyveinek sorába.

Marschal Adrienn
retorki.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép