Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Keresztény Élet.
Interjúk
Nézőpont
Sajtószoba
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 21. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A rendszerváltás pártjairól indított könyvsorozatot a Retörki
2017. május 5.

Az 1980-90-es évek fordulójának változásaiban fontos szerepet játszó politikai alakulatok történetét bemutató könyvsorozatot indított a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) - mondta el az első kötet szerdai budapesti bemutatóján Bíró Zoltán főigazgató.

Orosz Tímea A magyar szociáldemokrácia a rendszerváltoztatás időszakában című munkáját méltatva a főigazgató közölte: ez a "kis pártrémtörténet" jól megmutatja, hogy volt egy közös pont az újraalakult történelmi pártoknál: mindegyik "leromlott", szétesett, és ebben kimutathatók külső tényezők is.

Várhatóan még az idén megjelenik a KDNP és az MDF rendszerváltás-kori történetét bemutató kötet is - mondta Bíró Zoltán.

A lakiteleki Antológia Kiadó kötetét méltatva Fricz Tamás, a Retörki tudományos főmunkatársa azt hangsúlyozta: a rendszerváltoztatás befejezetlen folyamat, a magyar nép történelmében nem egyszer előfordult már, hogy próbált katarzis nélkül továbblépni, bár tudta: éppen ez lesz az újabb problémák megoldásának egyik fontos akadálya.

A rendszerváltás pártjairól indított könyvsorozatot a Retörki

Azt mondta, vannak a 1980-90-es évek fordulójának alaposan feltárt vonatkozásai, mint a hatalommegosztás vagy az alkotmányozás, esetleg az intézményi-jogi átalakulás kérdése, de a kutatók jóval kevesebbet tudnak az informális folyamatokról, legyen szó a piacosodásról, a változó nemzetközi környezet hatásairól, a globális háttérhatalom megjelenéséről, az átvilágítás elmaradásának tényleges körülményeiről vagy a titkosszolgálati mozgásokról, módszerek alkalmazásáról.

Sokan sokféleképpen dolgoztak azon, hogy ez a képződmény boruljon fel, essen szét darabjaira - jelentette ki Fricz Tamás a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) történetéről szólva, és azt hangsúlyozta, hogy az MSZDP szétzúzása nagyon fontos kérdés volt az MSZP számára.

Fricz Tamás megjegyezte: a magát nemzeti pártként meghatározó MSZDP sikere esetén nem az utódpárt és az antikommunista erők között lett volna a törésvonal, hanem lett volna egy olyan baloldali párt, amely a jobboldallal is képes szót érteni nemzeti kérdésekben, ahogyan az például Csehországban történt.

A rendszerváltás pártjairól indított könyvsorozatot a Retörki

A kötet szerzője, Orosz Tímea arról beszélt az eseményen: a sajtóhírek alapján jószerével az MSZDP akkori története sem rekonstruálható, ezért a folyamatok hét, a pártban fontos szerepet betöltő szereplőjével készített interjúkban próbálja rekonstruálni az eseményeket, törekvéseket.

Csaknem kétévnyi munkája alatt körülbelül ugyanannyi megszólalótól hallotta, hogy volt szerepük a titkosszolgálatoknak az MSZDP-ben történtekben, mint ahányan ennek ellenkezőjét állították, ugyanakkor nem bukkant bizonyító erejű levéltári anyagra - közölte.

MTI
Fotó: Bágya Rita

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép