Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők


Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői

(kattintson)

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 20. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
A tanyavilágban élők helyzetéről tanácskoztak
2017. december 15.

A napokban tartották találkozójukat Bács-Kiskun megye 4-es számú választókerületének polgármesterei Szankon. A településvezetők Lezsák Sándor országgyűlési képviselő invitálására negyedévente ülnek össze.

Ez volt a 72. értekezletük. Lezsák Sándor körzetében szinte minden településen működik a falugondnoki szolgálat, ezért hívta meg a tanácskozásra Csörszné Zelenák Katalint, a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesületének vezetőjét.

Csörszné kérte a polgármestereket, hogy több segítséget adjanak a gondnokoknak, akik nagyon leterheltek. Sok településen nem tudják megoldani a helyettesítésüket, emiatt nem tudják kivenni a szabadságukat sem. A honatyát pedig arra kérte, hogy szorgalmazza a szolgálatok fenntartásához biztosított állami normatíva emelését, mert az évek óta nem változott.

A tanyavilágban élők helyzetéről tanácskoztak

Falugondnokonként évi 2,5 millió forintos támogatást kapnak az önkormányzatok, melyeknek ehhez még ugyanennyit kell hozzátenniük, amit számos település nem vagy csak nagyon nehezen tud kigazdálkodni.

A találkozó másik vendége Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára volt, aki a településképi arculati kézikönyvek elkészítéséről tartott tájékoztatót. Elmondta, mivel sok település későn kapta meg a támogatást, számos önkormányzat jelezte, hogy nem tudják időre befejezni a kézikönyvet. Ezt figyelembe véve december 31-ig kitolták a leadási határidőt.

A tanyavilágban élők helyzetéről tanácskoztak

A polgármesterek azt is jelezték a helyettes államtitkárnak, hogy a települések rendezési tervének felülvizsgálata is nagy terhet ró az önkormányzatokra. Jánosiné Gyermán Erzsébet, Gátér polgármestere elmondta, hiába nyertek pályázati támogatást, nem elegendő a teljes költségre, a hiányzó összeget pedig nem tudják kifizetni. Ugyanakkor a rendezési terv felülvizsgálatát jövő év végéig kötelező minden településnek elkészíteni.

Füleky Zsolt válaszában elmondta, nyártól ingyenessé tették az egységes digitális alaptérképet, ami jelentős költségcsökkentést jelent az önkormányzatoknak. Tartalmi egyszerűsítéssel is próbálják segíteni a munkát és ígéretet tett arra, jövőre megvizsgálják, hogyan tudnak további segítséget nyújtani ebben az önkormányzatoknak.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép