Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 17. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Boldoggá avathatják Mindszenty Józsefet
2017. május 6.

Már az illetékes vatikáni kongregációnál van hivatalosan is az írásbeli összefoglalás és a javaslat, vagyis az úgynevezett pozíció Mindszenty József boldoggá avatására - mondta Erdő Péter bíboros, prímás a Kossuth rádió 180 perc című műsorában péntek reggel sugárzott interjúban.

Az esztergom-budapesti érsek azzal összefüggésben beszélt az eljárásról, hogy a bíboros, hercegprímás halálának évfordulóján, szombaton tartják Esztergomban a hagyományos engesztelő zarándoklatot Magyarországért.

Erdő Péter közölte, halad Mindszenty József boldoggá avatási eljárása, újabb dokumentációt is benyújtottak hozzá kapcsolódó csodálatos gyógyulásról. A jövő évre kitűzték továbbá a teológus bizottság vizsgálatát, amelynek határozati javaslatot kell tennie a pápa számára - tette hozzá.

Erdő Péter az esztergomi zarándoklat keretében szombat délelőtt szentmisét mutat be a bazilikában, ahol Joachim Meisner kölni bíboros mond majd szentbeszédet. Elmondta: Joachim Meisnert Sziléziából telepítették ki a háború végén. Kora ifjúságától hálás volt Mindszenty Józsefnek azért, hogy föl merte emelni a szavát a svábság kitelepítése ellen akkor, "amikor Európában mindenki félt".

Az esztergom-budapesti érsek úgy látja, a hagyományos engesztelő zarándoklat ma is eleven, de nemzedékváltás történt: sok iskolás, fiatal vesz részt az eseményen. "Ez azt jelenti, hogy tovább lehet adni a következő nemzedéknek annak az értéknek a lényegét, amit Mindszenty bíboros képviselt" - mondta.

Arra a felvetésre, amely szerint a hitéért következetesen kiálló Mindszenty József, aki a nyilasok és a kommunisták uralma idején is börtönt szenvedett, korábban iskolákat alapított, idősotthont, kórházat, templomokat építtetett, a bíboros azt mondta: azért tette mindezt, mert tovább akarta adni a keresztény hitet, "mert meg volt győződve róla, hogy a Krisztushoz fűződő szeretetkapcsolat teszi az embert boldoggá. Erről akart szóban és tettben tanúságot tenni".

Hozzátette, volt Mindszenty Józsefben valami nagyon lényegi, véleménye szerint "ezt a valamit úgy hívják, hogy életszentség".

"Mindszenty bíboros nagyon szerette az Istent, az egyházát és a hazáját. Ennek az új útjait, a mai tartalmát keressük újra és újra, ezt akarjuk megfogalmazni" - mondta Erdő Péter.

Magyar Hírlap

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép