Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Interjúk
Sajtószoba
Keresztény Élet
Lóránt Károly
Nagy Dóra
Petrin László

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 18. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Búcsúajándék 45 év után
2017. május 6.

Fekete János plébános közel 45 éven át szolgált Jakabszálláson, a hívei mindvégig nagyon szerették. Tavaly nyáron vonult nyugállományba, búcsúzóul egy könyvet írt a településről. Az atya által írt könyv A jakabszállási római katolikus plébánia története 1944-ig címet kapta.

A kötet azonban nemcsak a plébánia múltját mutatja be, hanem a település létrejöttének krónikáját is az olvasók elé tárja. Az ünnepélyes könyvbemutatónak a művelődési ház adott helyet, a rendezvény telt házas volt. A részt vevő helyi lakosok a végén egy-egy könyvet kaptak ajándékba.

– Négy évtizedet együtt dolgoztam az atyával, egy nagyon értékes embert ismertem meg. Mindig szívélyes volt. Szinte mindent tudott Jakabszállásról, de róla talán nem mindenki tudta, hogy vagy kétszáz népdalt ismer, gyönyörű könyvgyűjteménye van, szeretett fényképezni és motorozni – mondta köszöntőjében Szabó Mihály egykori polgármester, aki jelenleg a népfőiskolai előadás-sorozatot szervezi.

Fekete János atya minden hívének megköszönte az iránta tanúsított szeretetet <i>Fotó: Sebestyén Hajnalka</i> Fekete János atya minden hívének megköszönte az iránta tanúsított szeretetet Fotó: Sebestyén Hajnalka

Búcsúajándék 45 év után

A könyvet dr. Barna Gábor egyetemi tanár, néprajzkutató mutatta be. – A település története sokak előtt nem ismeretlen, de így összefoglalva, kronológiai sorrendben bemutatva, képekkel gazdagon illusztrálva egy nagyon értékes kiadvány. Mindenkiben megerősítheti a szülőföld szeretetét, a szülők, nagyszülők iránti tiszteletet. A könyvben sok helyi család neve szerepel, akik munkájukkal, adományaikkal segítették az egyházközséget. A könyv a jakabiakról szól, az ősökről, akik megteremtették ezen a pusztaságon az életet, a hajlékokat, az iskolát, a templomot. Az utódok feladata, hogy ezt fenntartsák. János atya mindig is részt vett a község életében. Történelem iránti érdeklődése erős volt, mutatja ezt kalendáriumgyűjteménye, gazdag könyvtára és különleges szakrális emlékei. S búcsúajándékként most e könyv is, mely a jövőre nézve segítheti majd a kutatók munkáját – mondta dr. Barna Gábor.

Ezt követően a jakabi születésű Kocsis Imre tanár-pap szólt a könyvről, és az atyához fűződő kapcsolatáról. – Jakabszálláson járva még ma is otthon érzem magam. A könyvet lapozgatva személyes emlékek törnek elő. A régi iskolai kép felidézte édesapámat, aki ott tanult. A Kunék tanyáját ábrázoló fényképről eszembe jutott, hogy milyen sokat megfordultam ott gyerekként. Kocsis Mihály, a nagyapám pedig az egyházi tanács első elnöke volt. A könyvben olvashatunk Zachar Mátyás atyáról, aki engem is keresztelt, nála voltam elsőáldozó. Hálás vagyok Fekete János atyának is, akivel Zachar atya után végig kapcsolatban álltam gimnazistaként, majd kispapként, fiatal papként és teológiatanárként. Rengeteget beszélgettem vele. Soha senkiről nem mondott rosszat, sőt, inkább megvédte, aki rászorult. Igazi irgalmasságot tanúsított. Nem utolsósorban mindig szeretett viccelődni, nagyon jó humora van. Néhány viccére még ma is emlékszem. Mindig szeretettel fogadott, jó pásztor volt, a hívek is szerették. Emlékszem, amikor 1979 -ben elhelyezték Jakabról. A lakosság nagyon sajnálta, nem törődött bele, összefogott, és elment a püspökhöz, hogy visszakérje. 1980-ban már ismét a mi pásztorunk volt.

Fekete János atya nyugdíjba vonulása után nem sokkal elköltözött Kiskunfélegyházára, az unokahúgához. A könyvbemutatón megköszönte a kedves szavakat, majd minden hívet arra kért, hogy őrizze meg emlékét és segítse, támogassa utódját.

Szabadjakabból jött létre

Jakabszállás egy fiatal település. A középkori falu elpusztult, de később újjáéledt. Az 1500-as évek végén Kecskemét bérelte legelőnek a pusztát, melyet végül három másik településről – Fülöpszállásról, Szabadszállásról és Kiskunmajsáról – érkezők telepítettek be. A település akkor három részből állt, később a Szabadjakabból jött létre Jakabszállás.

baon.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

 

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Média partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép