Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 24. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Csík János: A zene népművelő szerepéről

„– Mennyire érzi úgy a zenekar, hogy egy népnevelő, népművelő szerepet tölt be azzal, hogy becsábítja koncertjeire a könnyűzenei előadók dalainak feldolgozásával azokat a fiatalokat, akik a Quimbyt, vagy a Kispál és a Borzot szeretik, mégis most meg fognak hallgatni sok-sok népdalt, s meg is fognak kedvelni ezek közül néhányat?

– Ez egy majdnem tíz éve tartó folyamat, ekkor voltunk egy Kispál és a Borz koncerten vendégzenekar, ahol megdöbbentettük a 2500-3000 fős közönséget. Azonban nagyon szerették ezt, s így kinyílt egy kapu. Egy idő után kérdezgették, mi ez, mondjuk, hogy kalotaszegi legényes tánc. Később ezek a fiatalok csapatostul jöttek a koncertre, s megvették a lemezeket. Ők mesélték, hogy először mindig továbbléptették a CD-t a népdaloknál, aztán egy idő után meghallgatták, most pedig ott tart a dolog, hogy már bekiabálják: a kalocsai katonadalokat játsszátok!

Ezek az emberek már nem kapcsolják ki a rádiót, fordulnak más irányba az utcán, amikor népdalt hallanak, nyitottabbá váltak. Ezért szoktam sokszor elmondani koncerteken: büszkék vagyunk arra, hogy magyarok vagyunk. Míg az utóbbi 150-200 évben a népzenegyűjtők német nyelvterületeken 4-5 ezer népdalt tudtak összegyűjteni, addig az egész magyar nyelvterületen 250 ezret! Hihetetlenül gazdag a kultúránk!

Zenénkkel nevelhetjük a fiatalokat arra a kultúrigényességre, ami nemcsak a zenét jelenti, hanem azt, hogy mit eszik, milyen ruhát vesz fel, milyen könyvet olvas, elmegy-e egy kiállításra, vagy egy irodalmi estre. A Kossuth-díj átadása után kérdezték, hogy mi a fontos. Ez is az.”

(Forrás: szegedma.hu)

 

Csík János Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapító tagja, prímása, énekese. Kecskeméten született 1964. december 30-án. Első zenekarát, a Garabót még középiskolás korában alapította. Ugyanebben az időszakban a Kecskemét Táncegyüttesben táncolt. 1987-ben, sorkatonai szolgálata letöltése után a Békés Banda zenésze lett. Művészeti munkáját kulturális intézményekben, a békéscsabai Balassi Táncegyüttesnél, a jászberényi Jászság Táncegyüttesnél, a budapesti Honvéd Művészegyüttesnél és a szolnoki Tisza Táncegyüttesnél végezte főállású zenészként. 1988-ban alapította meg saját együttesét, a Csík zenekart. A népzene és a könnyű műfajok ötvözetével új műfajt teremtettek. Előadóművészi munkája mellett a nyíregyházi Tanárképző Főiskolán végzett ének-zene-népzene szakon. Több városban is tanított alapfokú művészeti iskolákban, Kalocsán, Örkényben. 2010-ben a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában megalapította a népzenei tanszakot, ahol azóta is tanít. Kitüntetései, elismerései: Népművészet Ifjú Mestere (1991, Csík Zenekar); Kiváló Művészeti Együttes (1992, Csík Zenekar); Fonogram-díj (2007, Csík Zenekar); Kodály Zoltán-díj (2009, Csík Zenekar); Magyar Örökség díj (2009, Csík Zenekar); Prima Primissima díj (2010, Csík Zenekar); Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje (2010, Csík János); Budapestért-díj (2012, Csík Zenekar); Kossuth-díj (2013, a Csík Zenekar tagjai).

(Forrás: wikipedia.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép