Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 16. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Csodálták a szőregi rózsát a hungarikumok fiatal „szakértői”
2017. augusztus 25.

Szegeden, Szőregen és Tiszaszigeten jártak a hungarikum vetélkedő általános iskolás és középiskolás kategóriájának győztes csapatai. A Pick múzeuma mellett a szőregi rózsaföldekre látogattak el, ahol megmutatták nekik, hogy milyen töveket keresnek az egész világon.

A fiatalokat elkísérték az érintett államtitkárság munkatársai, s Lezsák Sándor, a hungarikumok rendszerének ötletgazdája, kidolgozója.

A Dél-Dunántúlról érkeztek a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedő győztesei Szegedre és környékére. A vetélkedő fődíja egy kétnapos kirándulás volt, az általános iskolások között egy gyulai intézmény csapata, a középiskolások kategóriájában pedig egy székesfehérvári kollégium csapata győzedelmeskedett a Parlamentben rendezett döntőben. A fiatalokat elkísérték a hungarikumokért felelős államtitkárság munkatársai, valamint Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke.

A csoport meglátogatta a Pick-múzeumot, a cég a Hungaricum Klub tagja, téliszalámija pedig a hungarikumok közé tartozik. Ezt követően vették az útjukat Szőreg felé, majd álltak meg a tiszaszigeti rózsaföldeknél.

Csodálták a szőregi rózsát a hungarikumok fiatal „szakértői”

„Elsősorban a rózsatövet és nem magát a virágot exportáljuk. Szőregen és környékén olyan talajszerkezet található, amelynek tápanyag gazdagsága miatt a tövek erősek lesznek. A rózsát három évig gondozzák, először elvetik a magot, ebből lesz a vadrózsa, a következő esztendőben beszemzik, s végül az utolsó évben kivehetik a tövet” – magyarázta Rózsavölgyi József szegedi önkormányzati képviselő az országot bejáróknak. Lezsák külön rákérdezett, hogy miért vannak most mégis Tiszaszigeten, s nem Szőregen, a válaszból kiderült, hogy az eredetvédett földek átnyúlnak idáig, a minőségét annak köszönhetik, hogy ezek korábban ártéri területek voltak, ma is néhány kilométerre található a Tisza.

„1967-ben jött létre a szövetkezet, 2011-ben termelői csoporttá alakult. A vasút közelsége miatt a kezdetektől fogva külföldre is szállítunk, már ötven évvel ezelőtt Ausztriába vittünk árut” – árulta el a vendégeknek Gálné Bakos Hajnalka, a szövetkezet főkönyvelője. 1992 óta önálló exportjoggal rendelkezik a Szőregi Virág-Dísznövény ÁFÉSZ, azóta a világ minden országába exportálnak, beleértve Kínát és az arab államokat. Főbb piacaik közé sorolható Franciaország, Németország, Oroszország. Súlyos csapást jelentett számukra a keleti embargó 2013-ban, emiatt 30-40 százalékkal kevesebben foglalkoznak ma rózsával, jelenleg 120-160 család megélhetéséhez járul hozzá a szép növény – elsősorban mellékállásként. Megkönnyítette a helyzetüket, hogy Moszkva azóta lehetővé tette, hogy közvetlenül szállítsanak hozzájuk. Törekednek arra, hogy versenyben maradjanak a vetélytársakkal megküzdve. Francia, német, dán nemesítőkkel dolgoznak, nagyon népszerűek az illatos rózsáik. Kiskereskedelmi tevékenységet is folytatnak, interneten is lehet akár néhány tövet is rendelni tőlük. A szegedi városatya hozzátette, újdonság a konténeres rózsa, amelyet egész évben ki lehet ültetni a kertbe, míg korábban ezt csak tavasszal és ősszel lehetett megtenni.

Csodálták a szőregi rózsát a hungarikumok fiatal „szakértői”

Az uniós eredetvédelem alá tartozó szőregi rózsatőhöz kapcsolódó napokról Rózsavölgyi József beszélt a résztvevőknek. Összekapcsolták a Szőregi Rózsaünnepet a hungarikumok bemutatásával, termelői piaccal, a kilátogatók kóstolhattak kolbászt, mézet és más termékeket, így gazdagabb élményekkel térhettek haza.

Rózsavölgyi József egy könyvcsomaggal ajándékozta meg az országgyűlés alelnökét, amelynek kötetei Szeged és Szőreg helytörténetéből elevenítenek fel részleteket. Lezsák Sándor a hungarikumokért felelős államtitkárság jelen lévő munkatársainak külön felhívta a figyelmet az elhangzottakra. Reméli, hogy a most hallottakat később fel tudják használni. Ő is fontosnak tartja a szőregi rózsát, sőt kertjébe ültetett is ki a településről származó töveket.

szegedma.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép