Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 24. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Dr. Buglya Sándor: A jelenlétről

„Rendre olyan filmet képzelek el, amelyiken alig érezhető, hogy valaki csinálja. Filmjeimben természetesen számtalan apró szakmai manipulációt használok munka közben, de nagyon zavar, ha bármiféle hamisítás, torzítás, barkácsolás felsejlik az anyagban. Dokumentumfilmben az az ideálom, amikor a néző már nem is filmet néz, hanem úgy érzi, hogy ami elé kerül, az maga az élet. Gyakran forgatok egyedül, hogy a stáb jelenléte ne színezzen rá a filmezett szituációra. A kamera sosem lehet korlát köztem és alanyaim között, mert rajta keresztül természetesen ábrázolódik a viszonyunk. Ez jellemző az általam kedvelt szituatív forgatásokra, ahol „itt és most" kell érzékelni a helyzet alakulását, közelíteni vagy távolítani, a megfelelő irányba fordulni és mégis észrevétlennek maradni, hogy ne zavarjuk meg a folyamatot. Ezzel a szabadsággal csak a szituáció terében szabadon mozogva tud élni az operatőr. (…)

A dokumentumfilmes elkötelezett ember. A forgatással nem ér véget az alanyaival kialakított kapcsolata. Ez a kapcsolat felelősséggel jár, és évekkel a filmbemutató után is él. Készítettem olyan filmeket, amelyeken egy évtizednél hosszabban is dolgoztam, mert nem akartam beleavatkozni, rendezői praktikákkal felgyorsítani az események folyását. A hosszú idő, a makacs kitartás még több alkalmat adott a finom megfigyelésekre, észrevenni az élet apró örömeit, felfedezni a „fűnyi jót" – ahogy egy szerzetes az egyik filmben megfogalmazta az élet értelmét. A jó dokumentumfilm tisztelettel, alázattal közelít témájához, az emberhez. Sosem tekintettem a kamerát fegyvernek, a leleplezés eszközének. Sosem akartam kiszolgáltatni senkit a nyilvánosságnak, akkor sem, ha az illetőt egyébként nem zavarná. Mindig az én etikai mércém a döntő, még akkor is, ha a törvény egyébként enyhébben ítélkezik, többet megengedne. (…)

Nem szeretem a hivalkodó, szenzációhajhász filmeket, a szándékosan rángatott képet, a televízió felszínességét. Filmjeim csöndesek, mindig az emberszeretetről szólnak.”

(Részlet Buglya Sándor: Curriculum vitae című írásából, mely teljes terjedelmében megtalálható a www.mma.hu oldalon.)

 

DR. BUGLYA SÁNDOR Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, producer. Újkécskén született, 1945. december 16-án. Tanulmányok: II.  Rákóczi Ferenc Gimnázium, Budapest (1960–1964). Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Kar (1964–1970). Színház és Filmművészeti Főiskola operatőri szak (1972–1976), rendezői szak (1981). Hochschule für Film und Fernsehen (Babelsberg), oktatói ösztöndíj (1980–1981). Színház és Filmművészeti Egyetem, DLA (2002–2005). Munkahelyei: Mafilm (1976–1987), Magyar Mozi és Videofilm Gyár (1987–1994), Fórum Film (1991–2001), Duna Televízió (1992–2007). Művészeti tagságai: Magyar Filmművészek Szövetsége (1976–); Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSz) (1966–); Magyar Operatőrök Társasága (HSC) (1991–); Dunaversitas Egyesület (2000–); Erdélyi Magyar Filmszövetség (2013–); Magyar Művészeti Akadémia, levelező tag (2014–), Film - és Fotóművészeti Tagozat vezetője (2016–), rendes tag (2017–). Számos filmes alkotás fűződik a nevéhez. Díjak, elismerések: Balázs Béla-díj (1994), Csokonai Vitéz Mihály alkotói díj (2005), Produceri díj (a Magyar Filmszemle díja, 2005), Alternatív Díj (Marosvásárhely, 2007), Sárga csikó életműdíj (Románia, 2013), Kertész Mihály érdemérem (Kolozsvár, 2015), Párhuzamos Kultúrákért Díj (a Mediawave - Nemzetközi Vizuális Művészeti Alapítvány díja, 2017), Kecskeméti Animációs Filmfesztivál életműdíja (2017). (Forrás: www.mma.hu)

Isten éltesse sokáig születésnapja alkalmából!

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép