Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 16. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Emlékezzünk Gróf Teleki Pálra, halálának 77. évfordulóján
2018. április 3.

77. éve, egy tragikus halálhír rázta meg a magyar közéletet. Az áldozat a világhírű földrajztudós, gróf Teleki Pál miniszterelnök, aki élete javát a Kárpát-medence tájföldrajzi egységének helyreállítására, nemzetének szentelte. A kiváló tudóst sorsfordító időkben kétszer is kormányfői szerepre szólította a Haza; bár szándéka szerint inkább maradt volna a tudomány, s az ifjú nemzedékek szolgálatában.

Gróf Teleki Pál – a vesztett háború, s a trianoni ítélet nyomán kirabolt, megcsonkított, erkölcsileg lezüllött ország közállapotának rendbetételéért, a nemzetgyilkos döntés revíziójáért, az igazságos békéért, a magyar állam függetlenségéért –, emberfeletti munkát végzett. Az elcsatolt területeken és a nagyvilágban élő magyarok, a nagycsaládosok, s a lengyel menekültek iránti tevőleges szolidaritása, példát adó államférfiúi erényről tanúskodik. A nagyvilágban elismert földrajztudós kiemelkedő szerepet vállalt a szellemi honvédelemben és az ifjúság nevelésében. Egyetemi professzorként főcserkész, aki a  kezdetektől tevékeny patrónusa a hazai cserkészetnek; Eötvös Loránd halála után, a haláláig kurátora volt az Eötvös József Collegiumnak; érdekvédő tudósa a Trianonban megcsonkított Hazának, nemzetnevelője szétszóratott magyar népének is. 80. éve, 1938-ban az ő vezetésével alapították meg a Magyarok Világszövetségét. Az I. Bécsi döntéssel visszatért területek szlovák- magyar határkijelölő bizottságát is ő vezette; a szlovák fél elismerésével. (Akik megtanulták tisztelni tudását, karakterét; nagyra becsülték igazságosságát.)

Emlékezzünk Gróf Teleki Pálra, halálának 77. évfordulóján

Teleki Pál miniszterelnök 1941. április 3-án áldozatává vált a háborús politikának.

A rendszerkritikus Szabó Dezső író így méltatta: "Ő volt az elhervasztott magyar öntudat újjázsendülése, a magyar szolidaritás felébredt ösztöne, a megmaradás új reménysége.... Egyszerű volt, mint az igazi tudós, csendes szavú, mint a jó pap és igéi mélyre hatottak, mint a biztos kézzel vetett mag. Ó, hogy tudta ez az ember szeretni annyiszor megcsalt, annyiszor kizsákmányolt, rokontalan árva faját." Teleki Pált akkor az egész nemzet gyászolta. Gyászolná ma is, ha éltetné szellemi örökségét az utókor, ha Intézetét 1945 után nem számolják föl, ha a Magyar Tudományos Akadémia végre rehabilitálná. Ha Rieger Tibor alkotta szobrát a 63. évfordulón nem tiltják ki a szülővárosából; Buda várából, egykori munkahelyéről....

 

Idézek Horváth János a Fidesz képviselője parlamenti felszólalásából, amely 2004. április 5-én hangzott el:

"A zord elmúlt évszázad bizony beárnyékolja 2004 tavaszát, amikor a diktatúrák torzított történelemtudatával vert nemzetet zsarolja egy maroknyi fanatikus. Budapest jelenlegi önkormányzata, sőt követve azt az ország kormánya, meghátrálva megváltoztatták álláspontjukat és döntéseiket: Teleki Pál szobrát kitiltották Budapestről, a fővárosból. Döbbenetes! Most a szabadság kipróbált és tántoríthatatlan patriótái, akik elvitték a szobrot Balatonboglárra, mit gondolnak, mit gondoljanak?                                                                       Teleki Pál mindhalálig felelős magyar miniszterelnök volt..... Szomorú és szégyenletes, hogy Teleki szobra nem állhat Magyarország fővárosában, hogy nem állhat ott is."

Emlékezzünk Gróf Teleki Pálra, halálának 77. évfordulóján

2011. okt. 26-án az Eötvös Collegiumban Rieger Tibor Teleki Pál kisplasztikáját Lezsák Sándor avatta. Idézem:

"Merjünk gróf Teleki Pálról beszélni!

Ne engedjünk az ármánykodó kísértésnek, álljunk ellen a gonoszoknak, hazaárulóknak, a hazugságnak, a politikai bűnözők tudatos rágalmazásának, szégyenteljes akadémiai dolgozatokat védelmező hamisítóknak!

Merjünk gróf Teleki Pálról beszélni!

Legyen bátorságunk példázattá emelni rendíthetetlen keresztény hitét, nemzeti elkötelezettségét, erkölcsét. Legyen erőnk és bátorságunk, hogy a nemzet önismeretében méltó helyre emelkedjen gróf Teleki Pál miniszterelnök, az akadémikus, a nemzetnevelő főcserkész."

Emlékezzünk gróf Teleki Pálra a nemzetét védő tudós államférfira, a hiteles nemzetpolitikusra!

Buda, 2018. április 3-án.                    Bakos István, a Teleki Pál Emlékbizottság ügyvivője

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép