Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Interjúk
Sajtószoba
Keresztény Élet
Lóránt Károly
Nagy Dóra
Petrin László

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 18. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Famaffia a rengetegben
2017. november 24.

Nagyot változott a világ, mióta Tamási Áron 1932-ben megírta Ábel a rengetegben című regényét, a magyar irodalom egyik alapművét. A fát már akkor is lopták Romániában, de mi volt az ahhoz képest, ami ma történik, amikor napi 50 hektár erdő tűnik el Erdélyben! Erről szól a fiatal székelyudvarhelyi rendező, Szabó Attila Méregzöld mesék című dokumentumfilmje, amely – 114 film közül, több fesztiváldíj után – az idén elnyerte a novemberben megtartott Lakiteleki Filmszemle fődíját. (Tavaly Szabó Attila egy másik filmje, az Egy Isten, két nemzet lett a fődíjas.)

A Méregzöld mesék főszereplője, Hans Hedrich igazi „transzilván”: édesapja szász, édesanyja magyar. Családja Romániában élte át az 1989-es rendszerváltást, a forradalmat követő menekülthullámmal azonban Németországba költözött. Hans ott végezte el az egyetemet, s környezetvédőként évről évre érlelődött benne az elhatározás, hogy amint teheti, hazaköltözik. A 2010-es évek elején megbízást kapott egy csíkszeredai alapítványtól az akkor már óriási méreteket öltő – nagyrészt törvénytelen – székelyföldi fakitermelés feltérképezésére. Munkája során döbbenetes tényekkel szembesült, a mindent átszövő korrupciótól a gyilkosságokig. Egyre inkább látnia kellett: a Hargita megyei rendőrség kéz a kézben jár a fatolvajokkal, s a szálak elvezetnek a román rendőrfőkapitányig és miniszterekig.

Így kerülhetnek szabadlábra másnap fejszés gyilkosságok gyanúsítottjai. És így veheti át a sokszor engedély nélkül – helyi székely vállalkozókkal – kivágatott fenyők köbméterezreit egy osztrák „favágóhíd”, amely évek alatt Erdély akár egész famennyiségét képes feldolgozni.

Hansék  szerint viszont „Erdély erdők nélkül már nem Erdély”. Ezért követnek el  mindent, hogy leállítsák a szabadrablást, a hegyek lekopaszítását, a jövőt adó turizmus alapjainak tönkretételét.  Megragadják a jogi lehetőségeket – nincs könnyű dolguk –, tüntetéseket szerveznek, mind több résztvevővel. „Le a maffiózókkal, éljen a demokrácia, a jogállam” – hangzik Gyergyótól Kászonig.

Szabó Attila dokumentumfilmje e harcot elénk tárva megrendít és megtisztít. Mert a „rengetegben”, lám, ilyen emberek is vannak: bátrak és igazak.

Dulai Sándor

Szabad Föld 2017. november 24. (73. évfolyam, 47. szám)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

 

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Média partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép