Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 18. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Fekete Gyula: Európa! S.O.S.!

A családpolitika ügyében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, és a Nemzeti Fórum egyesület elnöke az Országgyűlésben napirend előtt szólalt fel. „Az elmúlt napokban valamennyi kormánypárti képviselőnek elküldtem Fekete Gyula – 2010-ben elhunyt író, az MDF egyik lakiteleki alapítója – „Európa! S.O.S.!” című figyelmeztető röpiratát, ami a „Hitel” c. irodalmi és művészeti folyóirat 2007 júliusi számában jelent meg.  Már 11 évvel ezelőtt is megdöbbenést keltett, hogy Nyugat-Európa fejlett országai mennyire közömbösek saját megmaradásuk megóvása ügyében.

A rendszerkritikus Fekete Gyula szépírói munkássága mellett már a hatvanas évek elejétől szívügyének tekintette az édesanyák és a többgyermekes családok gondjainak az enyhítését, sorsuk javítását. (…) A hatvanas évek közepén Fekete Gyula javaslatot tett a gyermekgondozási segély bevezetésére, és így érvelt: „Ha azoknak az anyáknak, akik szüléskor szívesen otthon maradnának néhány évre, minden három éven aluli gyermek után havi öt-hatszáz forint segélyt juttatnánk, csupán gazdasági szempontból nézve is mintegy megkétszerezhetnénk az állami dotáció” – a bölcsődei ellátás költségeinek a – „hatásfokát. Persze nem csak az állam járna jobban, hanem az anyák és a gyerekek is.”

A „Magyarország felfedezése” című szociográfiai könyvsorozatban 1970-ben jelent meg az „Éljünk magunknak?’ című kötete, amelyikben Fekete Gyula összegezte a családról és a gyermeknevelésről a „Nők Lapja” hetilapban rendezett olvasói vita mintegy 1100 levelének a vallomásait és javaslatait. Személyes élményem, hogy a hetvenes években mekkora nagy érdeklődés kísérte országszerte a művelődési otthonokban a vitával kapcsolatban rendezett író-olvasói találkozókat. (…) A népességfogyás várható gondjait beemelte a közbeszédbe és a felelős nemzetpolitikai magatartásba. A rendszerkritikus Fekete Gyula íróból rendszerváltó vezető MDF-es politikus lett, és kezdeményezésére a családellenes személyi jövedelemadózás bevezetésének évében, 1988 októberében a Magyar Demokrata Fórum nagy sikerű, mintegy 1100 résztvevőt mozgósító népesedéspolitikai fórumot rendezett Szegeden, amikor a magyar jövő megmentése érdekében követeltük a gyermeknevelést ellehetetlenítő adók és illetékek eltörlését. 

Az elmúlt évtizedben a Fidesz-KDNP koalíció kormányai nagyrészt lebontották a gyermeknevelést megnehezítő adó,- és illetékrendszert, lakás,- és foglalkoztatás-politikát. Történelmi felelősségünk, hogy Fekete Gyula érvényes gondolatai, jövőképe határozza meg a továbbiakban is a drámai népességfogyást lassító és megállító családpolitikánkat, illetve azt a külpolitikai törekvésünket is, hogy Európa más országai ne a migrációval, a bevándorlók foglalkoztatásától reméljék gazdaságuk fennmaradását, hanem gyermekeik, unokáik vállalásától és képzésétől.”

ifj. Fekete Gyula

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép