Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 17. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Felavatták László Gyula mellszobrát
2018. augusztus 29.

A húsz éve elhunyt László­ Gyula Széchenyi-díjas régészre, történészre, képzőművészre, egyetemi tanárra emlékeztek kedden a Lakitelek Népfőiskolán, ahol tiszteletére szobrot is avattak a létesítmény Nemzeti Panteonjában.

A megemlékezést a Keleti Nyitás Műfordítói és Országismereti Tábor keretében rendezték meg kedden a Lakitelek Népfőiskolán. A rendezvény körsétával kezdődött, melynek során a népfőiskola új épületeit ismerhették meg a vendégek. Ezt követően a Gálfalvi Teremben Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas művészettörténész nyitotta meg László Gyula: 50 rajz a honfoglalókról című kiállítását, valamint bemutatták az ünnepi alkalomra megjelent, László Gyula rajzaival készült, Arany János: Rege a csodaszarvasról című kötetet.

A kiváló történész, régész, László Gyula mellszobrát Kásler Miklós miniszter és Lezsák Sándor képviselő közösen leplezte le

Felavatták László Gyula mellszobrát

– Ez a kiállítás és szobor egy szerves folyamat része, amely szorosan összekapcsolódik László Gyula szellemiségével – mondta Lezsák Sándor parlamenti képviselő, az országgyűlés alelnöke a kiállítás megnyitóján. Emlékeztetett László Gyula régészprofesszor gondolataira, aki az 1990-es évek elején arról beszélt, hogy a 19. század Európa, a 20. század Amerika, a 21. század pedig Ázsia évszázada lesz. – Nekünk érzeni kell azt a feladatot és felelősséget, amit ez a mondat jelent. Nemcsak a diplomáciának, a gazdaságnak, hanem a kultúrának is szorosabb kapcsolatot kell kiépíteni az ázsiai országokkal – tette hozzá a honatya.

A kiállítás megnyitója után avatták fel a Nemzeti Panteonban László Gyula bronz mellszobrát. Lantos Györgyi és Máté István szobrászművészek alkotását dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, László Zoltán – László Gyula fia – és Lezsák Sándor közösen leplezte le. Avatóbeszédet Kásler Miklós miniszter mondott. Beszédében hangsúlyozta: László Gyula álma és alkotása egy, a róla elnevezett, magyarságkutató intézet létrehozásában teljesedhet ki. Hozzátette: László Gyula olyan korban szólalt meg, amikor nem lehetett. Ő vitte tovább azt az eszmeiséget, amely a magyar hagyományokban, a történelemben és az irodalomban, mint a búvó patak jelent meg és soha nem lehetett kiirtani.

– Remélem, az országnak abban az időszakában, amikor teljesedik politikai szuverenitása és gazdasági függetlensége, meg tudjuk őrizni a tudomány és a kultúra egyenrangúságát és ki tudjuk alakítani a természetes egyensúlyt – fogalmazott a miniszter.

A leleplezett szobrot Bagi­ Ferenc katolikus plébános áldotta és szentelte meg. Az ünnepségen László Gyula­ legkedvesebb dalait Faragó Laura­ ­Kossuth-díjas énekművész adta elő.

 

Tudós és művész egy személyben

László Gyula (1910–1998) régész-történész, egyetemi tanár, képzőművész, a kettős honfoglalás elméletének megalkotója Erdélyben, a Brassó megyei Kőhalmon született. A budapesti tudományegyetemen művészettörténet, néprajz, magyar, földrajz, régészet szakot hallgatott. 1935-ben bölcsészdoktorrá avatták. 1940 és 1949 között Kolozsvárott volt egyetemi tanár. Tanári és régészeti munkája mellett folyamatosan festett, rajzolt. Megtanulta a szobrászatot, valamint az éremkészítést. 1957-től 1980-ig oktatta az ELTE régészhallgatóit.

Az 1960-as évek közepén dolgozta ki a kettős honfoglalás elméletét: eszerint a magyarság egy része már a Kárpát-medencében élt, amikor a IX. század végén az Árpád vezette honfoglaló magyarok ideérkeztek. Elméletét a történészek jelentős része nem fogadta el, viszont számos felvetését helytállónak minősítették.

Pályafutása során több mint nyolcszáz publikációja, könyve, kisebb-nagyobb írása jelent meg. Munkásságáért megkapta a Fitz József-díjat 1988-ban, három évvel később Széchenyi-díjban részesült, a Nagy Lajos-díjat és a Budapestért díjat pedig 1993-ban vehette át.

baon.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép