Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők


Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői

(kattintson)

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 20. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Felföldi Zoltán: Parasztvakítás szakértői szinten
2018. március 20.

Van néhány állandó toposza a baloldalnak, amit időről időre elővesz, különösen választási kampány idején. Az egyik ilyen téma a „szakértelem”, ami előadásukban valami olyan pozitív dolog, tulajdonság, jellemző, amely a baloldalnak – és kizárólag a baloldalnak – a sajátja.

A baloldal politikai ellenfelei az ő narratívájukban vagy hozzá nem értő amatőrök – ilyennek állították be annak idején az Antall-kormányt, vagy a szakmai szempontokat, a szakértőket, a „szakmát” tudatosan mellőző, azokra fittyet hányó politikusok – ilyen szerintük a jelenlegi kormány.

Úgy tűnik, a mostani választási kampány sem múlhat el a „szak­értői kormány” belengetése nélkül.

A múlt héten Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje vette elő a csodafegyvert, és ígért szakértői kormányt. Ennek első lépéseként olyan árnyékkormányt állított össze, amelyben „pártpolitikusok” helyett „szakértők” foglalnak helyet. Utána nem sokkal a máris országos politikai szerepre áhítozó, „független” Márki-Zay Péter vizionált szakértői kormányt a választások utánra.

Na, ezt mondják mifelénk parasztvakításnak. Nézzünk hát most egy kicsit mögé.

Először is egy kormány nem szak­értői, hanem politikai testület, amelyben nem szakértőknek, hanem politikusoknak kell helyet foglalniuk. Így van ez a baloldal által etalonnak tartott nyugat-európai és észak-amerikai demokráciákban is, ahol tipikus politikai karrier különböző, egymástól távoli szakterületeket irányító minisztériumok vezetésében államtitkárként vagy miniszterként részt venni. Ha egy kormányban szakértők ülnének politikusok helyett, az éppen olyan baj lenne, mintha orvosok helyett politikusok rendelnének az orvosi rendelőkben. A miniszterek egy-egy terület politikai vezetői, az ő szakmájuk a politika, nekik ahhoz kell érteni, nem pedig az általuk felügyelt szakterület egy-egy szakmai részletéhez. Egyébként is: minél inkább szakértő valaki, annál inkább csak egy szűk területre van rálátása. Vagyis minél inkább „szakértő” valaki, annál kevésbé alkalmas egy minisztérium politikai vezetőjének.

Másodszor: ki a szakértő? Karácsony Gergely „szakértői kormányában” például az egészségügyi tárcát egy háziorvos kapná mint „szakértő”. Nagyszerű! Már csak az hiányzik, hogy a gazdasági tárcát egy falusi boltos, a pénzügyeket egy takarékszövetkezeti ügyintéző, a belügyet pedig egy körzeti megbízott kapja. Ez lenne aztán a szakértői kormány!

Harmadszor, vegyük górcső alá a baloldali kormányok és szakértők teljesítményét azon a területen, amelyen ők maguk tartják saját magukat a legjobbnak! Ez a terület a gazdaságpolitika, a gazdaságirányítás, a megfelelő gazdasági mutatószámok elérése. Ezeket a mutatószámokat a baloldal szinte fetisizálja, és a kormányok teljesítményét ezen mutatószámok értékével méri. Vagy legalábbis mérte, egészen addig, amíg az Orbán-kormány és a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank be nem bizonyította, hogy ők ezen a területen is sokkal többre képesek, mint a baloldali gazdaságirányítás. Ilyen mutatószámok az államháztartás hiánya, az infláció, a kamatok szintje, az államadósság mértéke, a munkanélküliség mértéke, a feketegazdaság részesedése a gazdasági teljesítményből, az adók mértéke, valamint a gazdasági növekedés és a reálkeresetek növekedésének mértéke. A helyzet az, hogy a baloldali kormányoknak és a baloldal sztárszakértőinek, a „nemzetközileg elismert pénzügyi szakembereknek”, Békesi Lászlónak, Bokros Lajosnak, Surányi Györgynek, Medgyessy Péternek, Csillag Istvánnak, Bajnai Gordonnak, Simor Andrásnak, akik pénzügyminiszterként, MNB-elnökként vagy miniszterelnökként működtek baloldali kormányok alatt, soha nem sikerült leszorítaniuk az inflációt és a munkanélküliséget (különösen nem egyszerre), a költségvetési hiányt, vagy visszaszorítani a feketegazdaságot. Az Orbán-kormányoknak és a Matolcsy György által vezetett Magyar Nemzeti Banknak viszont igen.

Baloldali kormányzás és nemzeti banki vezetés mellett a GDP-arányos államadósság növekedett. Az első Orbán-kormány alatt, valamint 2010 óta csökkent. A szériatartozékként baloldali szimpátiával szerelt közgazdászok persze fanyalognak, hogy könnyű volt a kedvező nemzetközi gazdasági környezetben. Hogy olyan eszközöket vetett be a kormány és az MNB, amelyeket a közgazdászszakma (többsége) nem fogad el, mint például a rezsicsökkentés, a közmunka vagy a nyugdíjalapok „államosítása”. Ami persze a legkevésbé sem államosítás volt, hanem annak a helyzetnek a megszüntetése, amikor is magyar munkáltatók és munkavállalók kötelező befizetéseikkel juttattak forrásokhoz zömében külföldi tulajdonú nyugdíjpénztárakat, amelyek ezeket a forrásokat kizárólag a saját hasznukra forgatták, majd másfél évtizedes kötelező nyugdíjpénztári befizetéseink után arról tájékoztattak bennünket, hogy „az Ön befizetéseinek hozama 0 forint”.

Hiába azonban a fanyalgás: a helyzet mégis az, hogy a baloldali sztárszakértők és politikusok képtelenek voltak arra, hogy a saját maguk által meghatározott pályán – bármilyen nemzetközi gazdasági környezetben és bármilyen eszköz bevetésével – értékelhető teljesítményt nyújtsanak. Ellentétben a jelenlegi kormánnyal és nemzeti banki vezetéssel. Mindez persze nem gátolja a baloldalt abban, hogy újra meg újra elővegye és lejátssza nekünk a „szakértő” lemezt. Isten óvjon bennünket attól, hogy „szakértelmüket” ismét kormányzati pozícióban kamatoztassák!

Magyar Hírlap

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép