Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 17. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Fenyegetett helyzetben az európai kereszténység
2017. április 20.

A magyar kultúra napján felhívást tettek közzé, hogy a Magyarok Nagyasszonya-szobrot a felvidéki Királyfiakarcsán felállítsák. A megvalósítás érdekében szoborbizottságot hozott létre a Bethlen Gábor Alapítvány, a felvidéki Szövetség a Közös Célokért társulás, és a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás. A szoborbizottság április 12-én, a Felvidékről kitelepítettek emléknapján, Lezsák Sándor parlamenti irodájában ismertette az eddigi eredményeket.

Lezsák Sándor egy kis település nemes ügyének nevezte a kezdeményezést. „Sok fontos ügyet kezdeményeztek már civilek, de most először fognak össze egy szoborért. E mögött egy olyan szellemi erőtér, olyan történelmi térerő van, amelyik egy Kárpát-medencei nemzeti üggyé formálta a szoborkezdeményezést. Mindennek a jelentőségét az is emeli, hogy a kereszténység fenyegetett helyzetben van Európában” – emelte ki a Bethlen Gábor Alapítvány elnöke, az Országgyűlés alelnöke. „A szoborbizottság tagjai intézményt, alapítványt, közösséget, egyházat, önkormányzatot képviselnek. Emellett képviselik külön-külön azokat a szellemi áramköröket, amelyek táplálják ezt a kezdeményezést. Augusztus 19-ével nem ér véget ez a munka, hanem folytatódik a keresztény közösségekben, szerte a Kárpát-medencében, és együvé ható erővel kell, hogy formálja a kereszténység küzdelmét a magyar nemzet javára” – tette hozzá Lezsák. Pogány Erzsébet, a bizottság társelnöke közölte, hogy munkájuk „főszereplője” a Magyarok Nagyasszonya, ez esetben egy szobor formájában. A Magyarok Nagyasszonya szobrát Rieger Tibor készítette, és 2015-ben ajándékozta a csallóközi kis falunak, Királyfiakarcsának. Viszont a bronzöntés miatt segítségre szorultak, mert a királyfiakarcsai közösség nem bírta előteremteni a szükséges forrást. „A Bethlen Gábor Alapítvány rögtön a nemes ügy mellé állt, míg Felvidékről a Szövetség a Közös Célokért Társulás. „Fővédnökként sok kiváló magyarországi és felvidéki embert szólítottunk meg, köztük Kozma Imre atyát, aki már számos nagy ügy mellé állt szerzetesi pályája során, de Rieger Tiborhoz kapcsolat is fűzi, mert osztálytársak voltak a gimnáziumban.” A sajtó munkatársait megerősítette abban, hogy augusztus 19-én biztosan felavatják a szobrot. Kozma Imre atya kihangsúlyozta, hogy a jó ügyek szolgálatában mindenkire nagy felelősség hárul. Különösen a Kárpát-medencében, hiszen ezt a csodálatos földrajzi egységet Trianon feldarabolta, de a magyar keresztény szellemiséget nem lehet darabokra szaggatni. „A szellemiség, a lelkület éltet minket. Ez különösen lényeges, mert Európa most veszélyben van. Veszély leselkedik ránk magyarokra de a Kárpát-medence minden népére is” – mondta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke. Rieger Tibor szobrászművész Királyfiakarcsához való kötődéséről szólt; sok szép napot töltöttek ott mindaddig, amíg több tízezer magyarral ki nem utasították a családot Felvidékről. Azóta elhatározta, hogy nem szeretne úgy eltávozni az élők sorából, hogy azt a sok minden szépet, értéket, amit a szülőföldje adott neki, meg nem hálálja, nem törleszti adósságát.

Fenyegetett helyzetben az európai kereszténység

„Nem véletlen, hogy április 12-én került sor a szoborbizottság ülésére, hiszen a felvidéki magyarok sorsát meghatározta a kitelepítés, és az azt megelőző események. A szoborbizottság olyan eszmeiség megerősítésére jött létre, amely sok mindenen túlmutat, és ez bizonyos mértékben Rieger Tibornak köszönhető, mert ő a felajánlás központi alakja, nem csak azért, mert ő a szobrász, hanem mert megtette ezt a fölajánlást. Nem minden szobrász ajánlja föl alkotását ilyen magasztos célra” – emelte ki Duray Miklós politikus, a Szövetség a Közös Célokért elnöke. Tudatosította a jelenlévőkben, hogy a Nagyboldogasszony 979 éve a Magyarok Nagyasszonya. Az utód nélkül halálára készülő Szent István úgy érezte, csak azzal biztosíthatja országa fennmaradását, ha égi segítségért könyörög. Így ajánlotta fel a Szűzanyának az országot. „Lényeges, hogy azt a felekezetek feletti eszmeiséget, amit a Magyarok Nagyasszonya jelent úgy őrizzük meg, hogy tudatosítsuk születésének okát” – közölte a felvidéki politikus.

A szoborbizottság közleménye szerint az anyagi alap előteremtése mellett fontos feladat a szoboravató ünnep lelki előkészítése, annak tudatosítása a magyar közvéleményben, hogy a királyfiakarcsai Magyarok Nagyasszonya-szobor a Kárpát-medence egészének 21. századi emlékműve.

Magyar Fórum

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép