Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 24. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Földváryné Kiss Réka: A Református Megújulási Mozgalomról és 1956-ról

„Ravasz László személye mennyire volt meghatározó?

Nagy tekintélyű, emblematikus személy volt. A két világháború között már a rádiós prédikációkon keresztül megismerte őt az ország, nagyon népszerű igehirdetője volt ennek a korszaknak. Nagy tisztelet övezte a mozgalom másik két vezetőjét, Kardos János főgondnokot és Pap László teológiai dékánt is. A Református Megújulási Mozgalom munkájában a református egyház nagyon neves és hiteles lelkipásztorai vettek részt. Megfigyelhető, hogy hosszú időszak gyümölcse érett be 1956-ban. A harmincas évek egyházépítésében részt vevő lelkipásztorok és azok tanítványai az ötvenes években át tudták segíteni az egyházat a nehéz helyzeteken. Mások mellett olyan nagy műveltségű fiatal lelkészek álltak a megújulás mellé, mint Joó Sándor és Gyökössy Endre. A Református Megújulási Mozgalomban tehát egyszerre volt jelen a bölcsesség és a hitelesség. (…)

A lelkészek tudták, mekkora összefogás volt közöttük 1956–57 telén?

Ez a későbbiekben évtizedekig tabunak számított, az iratanyag csak 2006-ban került elő. 1956 utótörténetéhez tartozik a megtorláson túl a tabusítás is. Nem a felejtés, hanem az elfojtás, hiszen nyilvánosan nem lehetett beszélni a történésekről. Az egyházi közgondolkodásban nem lehetett benne, hogy a református egyház rendkívül jól vizsgázott 1956-ban.”

(Részlet: a Világosság és bátorság 1956-ban című cikkből, mely teljes terjedelmében megtalálható a www.reformatus.hu internetes oldalon. Földváryné Dr. Kiss Rékával az interjút, T. Németh László készítette.)

 

FÖLDVÁRYNÉ DR. KISS RÉKA a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnöke. Budapesten született, 1975. március 31-én. Férjezett, két gyermek édesanyja. Tanulmányok: Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar történelem-néprajz szakán (1993-1999) folytatott tanulmányokat, majd ugyanitt az ELTE BTK Európai Etnológia Doktori Iskolán tanult (2000-2005). 2009-ben PhD fokozatot szerzett. MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Néprajztudományi Intézet munkatársa (2000-2014), 2012-től tudományos főmunkatársa. Egyetemi oktatói tevékenységei: ELTE BTK Történeti Antropológia program (2003-2004), Budapesti Corvinus Egyetem, Council on International Education Exchange program (2005), ELTE BTK Művelődéstörténeti Tanszék (2006), ELTE BTK Európai Etnológia Doktori Iskola (2014). A 2001-től több bizottság és kutatócsoport munkájában is kutatóként, illetve szakmai tanácsadóként tevékenykedett. 2013-ban a washingtoni Smithsonian Folklife Festival rendezvényén szakértői tevékenységre kérték fel. 2014 februárjától a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) elnöke. 2015–től az Európai Emlékezet és Szolidaritás Hálózata Irányító Bizottságának magyarországi koordinátora.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép