Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Keresztény Élet.
Interjúk
Nézőpont
Sajtószoba
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 21. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Geröly Tibor lett Vas megye fogathajtó-bajnoka
2017. szeptember 12.

Geröly Tibor nyerte Vas megye 2017. évi kettesfogathajtó-bajnokságát Varga Szilárd és Komálovics Ottó előtt. Hosszú, hétfordulós versenysorozatnak értek a végére a Vas megyei C kategóriás (amatőr) fogathajtók.

Júniusban kezdődött az országos bajnokságra is kvalifikáló versenysorozat. Hegyhátszentjakab a 2. fordulónak és a vasárnapi döntőnek adott otthont. Érkeztek Zalából és Győr-Moson-Sopron megyéből is résztvevők, a 17 fogatból nyolc volt a vasi. V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője nyitotta meg a megyebajnoki címről is döntő versenyt, amelyet jó időben, a szezon vége ellenére szép számú néző előtt rendeztek meg.

Geröly Tibor lett Vas megye fogathajtó-bajnoka

Az államtitkár emlékeztetett azokra az időkre, amikor még mindent ló húzott: omnibuszt, delizsánszot, vasúti kocsit, mezőgazdasági gépeket, csézát, bricskát, kólyát, konflist.

Majd hozzátette, hogy kocsit a világon először, a 14-15. század környékén Magyarországon készítettek! A Bécs-Budapest útvonalon fekvő, Komárom-megyei Kocs nevű kis faluban történt ez, ahonnan elterjedve, idegen nyelvekben is megtartotta eredetére utaló elnevezését. Ez a könnyű, gyors magyar kocsi forradalmasította Európa közlekedését.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a fogatolási szerszámok használatának, valamint a fogatolási és hajtásmódok kialakulásának fejlődésére szintén nagy hatással voltak a jellegzetes magyar találmányok és módszerek. Látni tehát, hogy a ló húzta fogat régóta velünk él: az erő, a gyorsaság és az ügyesség terén való játékos vetélkedés történeti és kulturális hagyományaink része.

Geröly Tibor lett Vas megye fogathajtó-bajnoka

Állat és ember együttműködése mutatkozik meg a fogathajtásban, egy sosem-volt harmónia utáni vágy képződik meg a ló-húzta sebes fogat alakjában.

Szervezett sportként alig egy évszázada léteznek a fogathajtó versenyek. Hivatalos sportággá csupán 1970-ben vált a fogathajtás, míg az első hivatalos Európa Bajnokságot 1971-ben rendezték Budapesten. Végezetül az államtitkár összegezte: lovas nemzetként talán nem meglepő, hogy a fogathajtó sport a Magyar Lovas Szövetség legeredményesebb szakága, és fogathajtóinkat jelenleg a világ élvonalában jegyzik.

A vasiak közül tehát Geröly fogata bizonyult a legjobbnak, és Komálovics Ottó is be tudta előzni Varga Szilárdot, aki így lecsúszott az első helyről, mert a végelszámolásnál pontegyenlőség (42-42) alakult ki az első helyre hajtó két rivális között. A versenykiírás szerint ilyenkor a döntőbeli jobb helyezés számít. A lehető legkiélezettebb verseny után tehát Geröly Tibor vehette a bajnoknak járó aranyérmet és serleget a Vas Megyei Lovas Szövetség elnökétől, dr. Takács Esztertől.

vnemethzsolt.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép