Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Keresztény Élet.
Interjúk
Nézőpont
Sajtószoba
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 21. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Hágen Ádám: Ilona asszonyról - beszéd
2018. április 16.

Vasárnap délelőtt részt vett az IKoN a Kenderes Város Önkormányzata és a Horthy Miklós Emlékére Alapítvány által szervezett, Horthy Istvánné gróf Edelsheim Gyulai Ilona tiszteletére rendezett emléknapon. A megemlékezésen beszédet mondott Hágen Ádám, az IKoN alelnöke. A koszorúzás után került sor Ilona asszony szobrának ünnepélyes leleplezésére is. A szobrot Túri Török Tibor készítette el.

Tisztelt Emlékezők!

Wass Albert gondolatait idézném: “Minden embernek van egy útja, amelyiken járnia kell. Nem lehet letérni róla. Az ember azt hiszi, hogy akik egy födél alatt élnek, azoknak útjok is egy. De ez nem így van. Nem a födelen múlik, hanem az utakon. A födél nem tartja össze az utakat, ha azok nem úgy indultak, hogy egymás mellett haladhassanak hosszú ideig.” (Wass Albert)

A födél nem tartja össze az utakat.

Mikor ezt az idézetet olvastam, óhatatlanul Ilona asszony élete jutott eszembe. Arra gondoltam, hogy szeretett férje halála után is tovább szolgálta apósát, a Kormányzó urat és Magyarországot, mert útjuk egymás mellett haladt.

A grófnő 1918. január 14-én látta meg a napvilágot Budapesten, fiatalkorát az akkor Csehszlovákiához tartozó Felsőelefánton töltötte, családjuk birtokán. Horthy Istvánnal 1940 februárjában ismerkedett meg, két hónappal később, áprilisban feleségül ment a későbbi kormányzóhelyetteshez. Ám a házasság felhőtlen boldogsága nem tarthatott sokáig.

Ugyanis 1942 sorsfordító év volt a Horthy-család életében.

A Kormányzó úrra nehezedő terhek indokolták a kormányzóhelyettesi tisztség létrehozását. Sokak számára egyértelműen fia, Horthy István merült fel egyetlen lehetőségként. A cs. és kir. Tengerészeti Akadémiát 1918 végén feloszlatták, így István tanulmányai félbemaradtak. Iskoláit végül Budapesten fejezte be, gépészmérnöki oklevelet szerzett. Ezt követően katonai kiképzése befejeztével az Egyesült Államokban dolgozott, majd a az első világháború által megviselt MÁV Vas-, Acél- és Gépgyárát virágoztatta fel. Sorozatos sikerei nyomán okkal gondolhatták, hogy ő a legalkalmasabb a kormányzóhelyettesi pozícióra.

Édesapja így vélekedett erről a lehetőségről: “István akkor volt 38 éves, és én azon tépelődtem, hogy ilyen fiatal embertől - aki méghozzá röviddel azelőtt találta meg boldogságát Edelsheim Gyulai Ilona grófnővel kötött tökéletesen harmonikus házasságában - szabad-e azt kívánnom, hogy személyes szabadságát feláldozza. Belső meggyőződésem nekem is az volt, hogy számomra valódi segítséget és tehermentesítést csakis István fiam biztosíthat.” Február 19-én közfelkiáltással az Országgyűlés megválasztotta Horthy Istvánt kormányzóhelyettesnek. Hogy elsőkézből tapasztalja a háborút, röviddel hivatala átvétele után vadaszrepülő-pilótának jelentkezett. Augusztus 20-án pedig röviddel felszállás után lezuhant. Ilona asszony ekkor műtős nővérként szolgálta Magyarországot. Fontosnak tartotta, hogy akárcsak hitvese, ő is kivegye részét a küzdelemből. Alázatosan, szerényen, tudása legjavát adva szolgálta népét, ahogyan azt családja is tette. A kijevi tábori kórházban értesült a kormányzóhelyettes haláláról.

Tisztelt Emlékezők!

A födél nem tartja össze az utakat.

Példás, hogy a grófnő férje elvesztése után is erős tudott maradni és egyéves fiuk, ifjabb Horthy István nevelése mellett az ország ügyeivel is foglalkozni tudott. Ilona asszony a Kormányzó legbelső bizalmi köréhez tartozott, komoly szerepet játszott a sajnos kudarccal végződő kiugrási kísérletben. Ekkor is önként döntött úgy, hogy a németországi, majd az amerikai fogságba is követi a Kormányzó urat. Estorilban haláláig a Kormányzó mellett volt. 1993-ban pedig segédkezett abban, hogy a Kormányzót itt, Kenderesen helyezzék örök nyugalomra.

Április 18-án lesz öt éve, hogy eltávozott a grófnő. Ilona asszony hazaszeretete, hűsége, odaadása, kötelességtudata és becsülete megkérdőjelezhetetlen. Anyai gondoskodással óvta nemzetét és szolgálta a jó ügyet. Élete végéig kitartott az út mellett, amit nem csupán a családi kötelék, hanem az azonos látásmód, kötelességtudat és hit tartott össze. Élete és tettei igazi erőt és bátorságot adnak minden nemzetét szerető ember számára.

Köszönöm, hogy itt, a Kormányzó úr és családja kriptája előtt mondhattam el gondolataimat!

Isten áldja, Ilona asszony!

Hágen Ádám

 

A beszéd elhangzott 2018. április 15-én, Kenderesen.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép