Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők


Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői

(kattintson)

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 20. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Héjjas Ivánról mutattak be életrajzi könyvet a Cifrapalotában
2018. szeptember 20.

A Cifrapalotában tartották szerdán Domonkos László történész A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyvének bemutatóját. A szerző könyvében Héjjas Ivánról teljesebb képet kívánt festeni annál, mint amit eddig ismertünk.

A kecskeméti születésű Héjjas Iván a Tanácsköztársaság alatt a Kecskemét környéki ellenforradalmi mozgalmak szervezője volt, majd 1944-ben a Szovjetek elől Németországba menekült, végül Spanyolországban telepedett le. 1947-ben a magyar bíróság kötél általi halálra ítélte távollétében. A vád szerint szabadcsapata parancsnokaként 66 ember elhurcolásában, megkínzásában és meggyilkolásában vett részt.

A könyvbemutatón Gál József, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte az érdeklődőket, aki köszöntőjében elmondta, hogy a történelem nem egzakt tudomány, hanem bizonyos értelemben bonyolultabb annál. Ezért olyan magyarázatok születhetnek vizsgálatának tárgyairól, melyek nem a valóságból táplálkoznak. A könyv küldetése, hogy segítsen tisztázni a kérdéseket és a szándékos félreértéseket.

Héjjas Ivánról mutattak be életrajzi könyvet a Cifrapalotában

Domonkos László könyvét Lezsák Sándor méltatta.

– A történelmet mindig a győztesek írják. És a győztesek bujtogatták és fizették a karaktergyilkosokat is: az uralkodó győztesek határozták meg, hogy mely személyiségek nem alkalmasak arra, hogy hősök legyenek – fogalmazott Lezsák Sándor. Hozzátette, hogy ez nem 20. századi jelenség. Ugyanúgy tették tönkre Attila hun nagykirály valóságos személyiségét, vagy relativizálták Bocskai és Bethlen történelmi szerepét, mint Héjjas Ivánét. A szerző a tények, illetve Héjjas Iván családja birtokában lévő dokumentumok, fényképek és jegyzetek alapján kívánt hiteles képet adni arról a katonaemberről, aki csapatával mindent megtett azért, hogy ne rohanjon a vesztébe az ország.

Domonkos László elmondta, hogy a Tanácsköztársaság idején szétverték a magyar hadsereget és abban az időben Héjjas Iván szabadcsapata volt az egyetlen és utolsó szervezett, belső szabályok szerint működő, és a haza érdekében harcoló sereg az országban.

Héjjas Ivánról mutattak be életrajzi könyvet a Cifrapalotában

A könyvbemutatót többek felháborodása övezte. A legnagyobb internetes közösségi oldalon számos hozzászólás jelent meg arról: méltatlan a Cifrapalotához, hogy falai közt ilyen jellegű könyvet mutassanak be. Egy nyílt levél is született, melyben annak szerzője azt kéri Gál Józseftől, hogy ez egy kecskeméti intézményben se történhessen meg.

 

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

 

Kövesse Lezsák Sándor tevékenységét facebook oldalán is!

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép