Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 24. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Kerényi Lajos: Az Olti Vilmossal való találkozásáról

Találkozott a kórházban Olti Vilmos hírhedt vérbíróval is, aki Mindszenty József hercegprímást épp úgy elítélte, mint önt vagy rendtársát, Lénárd Ödönt, sokakat pedig halálra ítélt. Hogyan zajlott a találkozás?

Nem ismertem meg, ő sem engem, ami nem is csoda hatvan év után. Odaléptem egy öreg bácsihoz, hogy beszélgessünk – én nem kérdeztem soha, hogy ki akar gyónni, Isten ments! Ha viszont beszélgetünk, a bánatát legtöbb ember el tudja mondani. Colombo hadnagy az eszményképem, aki csak úgy elbeszélget az emberekkel, majd az ajtóból még visszanéz – és mindent tud. Odaléptek tehát a bácsihoz, megfogom a kezét, és mondom, amit szoktam: Lajos atya vagyok, lelki orvos, Jézus üdvözli. Erre kapkodva, hörögve kezdi venni a levegőt, és jelzi, hogy segítsek felülni, majd felállni. Kimentünk a folyosóra, de nem tudtam, mit akar. Csak beszélt, beszélt, összefüggéstelenül, olyasmiket, hogy én nem így akartam… Egyszer csak megkérdezi tőlem: mi a véleménye Olti Vilmosról? Hohó, mondom, a vérbíróról? Elítélte Mindszentyt, halálra adott sok ártatlan embert, elítélt engem is. Erre rám támaszkodik, és azt mondja: ne mondja, hogy vérbíró, mert én vagyok Olti Vilmos! Majdnem megnyílt alattam a föld.

Ezek után talán bocsánatot is kért?

Irgalomért kiáltozott. Engem a mesterem nem arra tanított, hogy bosszút álljak, hát megadtam neki az irgalmat, föloldozást, mindent.

De konkrétan, kért bocsánatot? Megbánta a bűneit?

A jobb latortól sem kérte Jézus, hogy bánja meg a bűneit. Hanem azt mondta: még ma velem leszel mennyei atyám országában.

(Részlet, Kerényi Lajos: „Ma szinte kunszt elkárhozni” című cikkből, mely megjelent a Heti Válasz 2017. július 13-i számában. Az interjút: László Dóra készítette.)

KERÉNYI LAJOS piarista szerzetes, pap. Rendi neve: A fogolykiváltó Szűzanyáról nevezett Kerényi Lajos. 1927. június 1-én született Szőnyben. Életút: Gyermekéveit az almásfüzitői családi fészekben töltötte. Középiskoláit megszakítva 1944-ben a frontra, majd Oroszországba kerül mint hadifogoly. A fogságból 1945 szeptemberében tért haza egy betegszállítmánnyal. 1946-ban leérettségizett, majd belé­pett a pi­a­ris­ta rendbe. 1952-ben szen­tel­ték pap­pá Vácon. Újmiséjét az almásfüzitői iskolában mondta. Papi szolgálatát Budapesten az alsó-krisztinavárosi templomban kezdte, majd Budapesten a Városmajorban helyezték. Lelkipásztori munkáját a továbbiakban Ásványrárón, Budapest-Kassai téren, Szécsényben, Rimócon, Benczúrfalván, Csolnokon, Dunakilitin, Lábatlanban, Nagymaroson, majd Angyalföldön végezte. 1976-tól Budapesten a Kül­ső-Fe­renc­vá­ro­sban a Szent Kereszt-plé­bá­nia káp­lán­ja, majd 1996-tól plé­bá­no­sa. Helyettes esperes (2000-2004), megbízott esperes (2004-05). 2016. augusztus 1-től plébániai kormányzója. 2017. augusztus 1-vel nyugdíjazták, azóta visszakötözve a rendházba onnan teljesít szolgálatot.  A nagymarosi és egerszalóki ifjúsági találkozók életre hívója. 1990-től a Szent Margit Gimnázium tanára. Számos könyv szerzője. Díjai: Parma fidei – Hit pajzsa kitüntetés (2007), Nagymaros díszpolgára (2008), Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2011), Szent Gellért-díj arany fokozat (2012), Európai Polgári Díj (2015).

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép