Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Készül a fedett oltár a Miród-forrásnál, júliusban szentelik
2018. június 13.

A képviselő kezdeményezésére Belügyminisztérium egyedi döntése nyomán és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. támogatásával 12 év várakozás után elkészülhet a fedés a Miród-forrás búcsújáró hely fölé Kemestaródfán.

A munkálatok áprilisban már el is kezdődtek és a nyáron fejeződnek be.

Több írás is bizonyítja, hogy a forrás már a XIII. században létezett. A pontos, hiteles adat a gyógyhatású forrásról 1864-ből, Pesty Frigyes történésztől származik.

A régi rendszer teljesen elsorvasztotta a kút legendáját. Mivel a forrás nagyon közel van a határhoz (20 méter), a kutat betemették, az oltárkápolnát lerombolták. 1956. november 4-e után több ezren távoztak az országból a Miród-forrás környékén.

2000 októberében vetődött fel a kegyhely felújítása. Végül sok támogatással, társadalmi munkával felépült a búcsújáró hely, 2002 szeptemberében szentelték fel. Azóta látogatók ezrei érkeztek Kemestaródfára magán- és szervezett úton. A 15 év alatt több mint 30 rendezvény volt a forrásnál. Szentképek, képeslapok készültek.

2005-ben a Mindszenty-emlékmű szentelése kapcsán vetődött fel, hogy a Miród-forrás fölé egy fából készült fedést kellene készíteni, hogy legalább az egyházi személyek és a meghívott vendégek legyenek védve az időjárás viszontagságaitól, illetve egy busznyi zarándokcsoport elférjen alatta. A tervek elkészültek, és az elmúlt 12 évben rengeteg pályázatot beadtak a megvalósításra. Sajnos ez idáig sikertelenül. Ehhez hozzájárult, hogy a Miród-forrás helyzete speciális, mert egy erdő közepén található a volt határsávban, ami a Belügyminisztérium tulajdona, ráadásul az Őrségi Nemzeti Park vagyonkezelésében van.

Tavaly januárban vett pozitív fordulatot a történet. V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója és az Őrségi Nemzeti Park vezetősége sikeres tárgyalásokat folytatott Takó Gábor polgármesterrel. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. 1,2 millió forint értékű faanyaggal segíti az oltárfedés elkészültét, egyedi kérelem alapján a Belügyminisztérium 5 millió forinttal támogatja az ügyet.

A napokban V. Németh Zsolt a helyszínen tájékozódott az  az építkezésről. Takó Gábor, aki egyben a búcsújáró hely vezetője, köszönetet mondott a képviselőnek, amiért támogatta a kérelmet. Elmondta: a munkálatok április elején kezdődtek az alapásással és a kőműves munkákkal, a tartóoszlopok lebetonozásával. Május végén kezdődnek az ácsmunkák. A beruházás nyárra fejeződik be. Az oltárfedést a tervek szerint dr. Székely János megyéspüspök szenteli fel július 28-án.

vnemethzsolt.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép