Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 16. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kilencven éve született Sinkovits Imre
2018. szeptember 21.

A Nemzet Színésze cím első birtokosa volt a mély orgánumáról, sokszínű és fordulatos pályafutásáról ismert művész. Szeptember 21-én, a magyar dráma napján lenne kilencvenéves Sinkovits Imre Kossuth-díjas színész, az első Nemzet Színésze cím birtokosa. Amint a távirati iroda portréjából kiderül, a főiskolán 1951-ben végzett, addigra már dolgozott a Belvárosi Színházban, majd az Ifjúsági Színházban is.

Végzése után egy évig tanársegéd volt a főiskolán, de erről filmes elfoglaltságai miatt le kellett mondania. Ugyancsak 1951-ben kötött házasságot pályatársával, Gombos Katalinnal, majd a Nemzeti Színházhoz szerződött, öt évet kivéve egész pályafutása során a teátrum tagja volt. A forradalom kitörésekor, 1956. október 23-án a Petőfi-szobornál tízezres tömeg előtt elszavalta a Nemzeti dalt, ezzel 1956 egyik jelképe lett. Mivel a kultúrpolitika mindenható irányítója, Aczél György felszólítására sem volt hajlandó önkritikát gyakorolni, fizetését felére csökkentették, a színházon kívüli szereplésektől eltiltották. Egy műanyagipari szövetkezet bedolgozójaként gyerekjátékokat készített, aztán 1958-ban a József Attila Színházhoz irányították, de Major Tamás 1963-ban visszahívta a Nemzetibe, amelynek 1989-től örökös tagja volt. Ideális drámai hős volt, de humora, átlényegülő tehetsége a legkülönfélébb karakterek megelevenítésére tette alkalmassá. Volt például Madách Tragédiájában Ádám és Lucifer is, vagy a Bánk bánban a címszereplő és Tiborc. Emlékezetes alakítást nyújtott Örkény István Tóték című darabjában a családfő szerepében, Shakespeare műveiben, emellett kiváló versmondó is volt, illetve sokszor szinkronizált, és félszáznál is több magyar filmben játszott, máig kultikus például A tizedes meg a többiek című vígjáték és benne az ő alakítása.

A rendszerváltás idején aktív szerepet vállalt, a konzervatív oldal támogatójaként sok rendezvényen felszólalt, kiállt a magyar kultúra védelméért, a határon túli magyarok sorsának javításáért. Elsőként kapta meg a Nemzet Színésze címet 2000-ben, és ekkor a Magyar Művészeti Akadémia is tagjai sorába választotta. Halála előtt néhány órával, 2001. január 17-én betegen is játszott a Pesti Magyar Színház néven működő egykori Nemzetiben. Öccse volt a 2015-ben elhunyt Sinkó László színművész, de gyermekei is a színház vonzásában élnek. Óbudán 2011-ben utcát neveztek el róla, 2014-ben a Nemzeti Színház díjat alapított emlékére, a Pesti Vigadó kamaraszínpada 2015-től viseli a nevét.

 

Magyar Hírlap

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép