Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Interjúk
Sajtószoba
Keresztény Élet
Lóránt Károly
Nagy Dóra
Petrin László

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 18. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kitüntetések Trianon sebének enyhítésére – Teleki Pál szellemében Budapesten
2017. június 10.

A Bethlen Gábor Alapítvány június 9-én, péntek délután szervezte meg a „Trianon 97 – Teleki Pál” emlékező est című rendezvényét a máriaremetei Kisboldogasszony-bazilikában, Budapesten, melynek során idén is kiosztották a Teleki Pál Érdemérmeket.

A Teleki Pál Érdemérem – a Bethlen Gábor-díj és a Márton Áron Emlékérem mellett – a Bethlen Gábor Alapítvány által adományozott kitüntetés, amelyet „magyar becsületrend”-nek is neveznek. A díjalapítók úgy vélték, Teleki Pál áldozatos küzdelme – a vesztett háború és a trianoni ítélet nyomán összezsugorított, kirabolt és erkölcsileg lezüllesztett ország közállapotának rendbetételéért és a magyar állam függetlenségéért – nagyobb megbecsülést érdemel az utókortól, ezért nevezték el róla ezt az érdemérmet. (2010-ben e díjat az első szlovákiai magyar hírportál, a Felvidék.ma elindításáért és működtetéséért Pogány Erzsébet, hírportálunk kiadója kapta).

Kitüntetések Trianon sebének enyhítésére – Teleki Pál szellemében Budapesten

Az érem egyik felét Teleki Pál portréja díszíti, a másik felén a „MERJÜNK MAGYAROK LENNI!” felirat olvasható. A Budavárból kitiltott, balatonboglári Teleki-szoborállítás támogatóinak 2004-ben Rieger Tibor bronzérmét ajándékozott. Ezt formálták az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulója tiszteletére kitüntetéssé, amellyel 2006-tól a magyar örökség elszánt védelmezőit, az értékteremtő munkát, a Teleki emberi példáját követőket ismeri el a Bethlen Gábor Alapítvány.

A főváros régi búcsújáró kegytemplomában ezért sem csodálkoztunk, amikor a Himnusz eléneklését követően Rieger Tibor köszöntötte a résztvevőket. A szobrászművész felhívta a figyelmet arra, hogy a templomban az általa alkotott Magyarok Nagyasszonya-szobor és az itteni szeptemberi felavatására váró Mindszenty-szobor augusztus 16-ig együtt látogatható. A két szakrális emlékműhöz zarándokolhatnak közösségek, tiszteleghetnek a templomjáró hívek, továbbá mindazok, akik erre járnak.

Kitüntetések Trianon sebének enyhítésére – Teleki Pál szellemében Budapesten

Nagymihály Zoltán történész, a Bethlen Gábor Alapítvány kurátora összefoglalta a trianoni országcsonkítás, a második világháború utáni, a magyarságot a Délvidéken ért 1944-es genocídium, majd a Felvidéken „lakosságcserének nevezett kiűzetés” és a párizsi békeszerződés tanulságait, amelyet követően a magát szocialistának mondó rendszerről kiderült, hogy nem enyhíti, hanem súlyosbítja a problémákat.

Lezsák Sándor író, a Magyar Országgyűlés alelnöke, az alapítvány kuratóriumának elnöke Teleki Pált idézve szólt arról, mi az, ami az idei Teleki Pál Díjjal kitüntetettek magyarságszolgálatában közös, aminek a leginkább kínzó a hiánya, és amire ezért a leginkább szükség van: jóllehet bátor nemzet vagyunk, viszont a hétköznapok bátorsága, a kitartás mégis hiányzik belőlünk. Ez az, amire ma a leginkább szükségünk van – emelte ki Lezsák Sándor és elsőként dr. Horváth Bélát tüntette ki, akiről elmondta, hogy a Kölcsey Kör alapítója 1988-ban az MDF-ben kezdte tevékenységét, beválasztották az első szabadon választott parlamentbe, ahol négy év szünetet követően a kisgazdák képviselőjeként folytatta – ekkor javasolta a kommunizmus áldozatai emléknapjának a megtartását, amelyet a parlament egyhangúlag elfogadott. 2002-ben megalapította a Hit Pajzsa Díjat, amelyet főként egyházi személyiségeknek adományoznak. Horváth Béla azóta is aktív társadalmi szerepet játszik és ezért a Teleki Pál szellemében tanúsított közéleti bátorságáért ítélték oda neki a rangos kitüntetést.

Kitüntetések Trianon sebének enyhítésére – Teleki Pál szellemében Budapesten

Molnár Pál újságíró, aki az 1980-as évek közepén a Népszavában, az 1990-es évek elején a Magyar Televízióban, a kétezres évek elején pedig a Magyar Rádióban dolgozott főszerkesztőként, a Tinódi Lant és a Balassi Kard megalapítójaként, most, 2013-as nyugdíjba vonulását követően pedig honlap üzemeltetőjeként és határon túli magyar rádióadások hírekkel való ellátójaként továbbra is megtalálta a helyét – fogalmazott Lezsák Sándor.

A harmincöt év alatti fiatal történészeket tömörítő Mika Sándor Egyesület, az Eötvös Collégium Történész Műhelye volt tagjainak szövetsége legutóbb a keresztény mártírium, a reformáció, korábban − a Bethlen Alapítvánnyal − a magyar paraszti sors alakulásának témakörében szervezett izgalmas rendezvényeket. Számos ilyen törekvő ifjú közösség van az országban és szeretnék, ha még több ilyen kiemelkedő lenne – jegyezte meg Lezsák Sándor, mielőtt átadta volna Izsó Gergelynek a Teleki Pál Érdemérmet.

A Rákóczi Szövetséget az elszakított területek magyarságáért folytatott elkötelezett küzdelméért, a Kárpát-medencei magyarság sokrétű támogatásáért ítélték a Teleki Pál Érdeméremre méltónak. A szövetség több mint 500 helyi szervezetéből 260 középiskolai. Tagjainak létszáma 25 000 fő. Immár 2004 óta biztosítanak a fiataloknak utazási lehetőséget a Kárpát-medencében és minden októberben több száz fiatal élheti át, mit jelenthetett 1956 az akkori fiataloknak. Rendkívül nagyra értékelik a szervezet beiratkozási programját, melynek keretén belül ajándékcsomagot kapnak a magyar iskolát, illetve a magyar óvodát választók, melynek része a tízezer forintos szimbolikus támogatás is – fogalmazott Lezsák Sándor és Martényi Árpádnak, a Rákóczi Szövetség alelnökének, az Esterházy János Emlékbizottság elnökének adta át a szervezet számára megítélt Teleki Pál Érdemérmet.

Negyven éve működik a müncheni Széchenyi Kör. A Dél-Németországba szakadt magyarok egyesülete, közéleti fóruma nemcsak az ottani magyaroknak nyújt folyamatosan segítséget, hanem főként a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül a Kárpát-medencei magyarságnak, benne az anyaországiaknak is. A díjat a vezetőség két képviselője, Kottra Gábor és Vizy Zsuzsa vette át.

Török Máté életének ismertetése után Lezsák Sándor neki és a Misztrál Együttesnek kulturális, közéleti szerepvállalásukért és nemzetszolgálatukért nyújtotta át a Teleki Pál Érdemérmet. Az emlékező estet a Misztrál Együttes zenei műsora tette emelkedetté.

Lezsák Sándor ezután a tavaly ősszel Bethlen Gábor Díjjal kitüntetett, de az átadási ünnepségen részt venni nem tudó, Bécsben élő Barki Éva Mária nemzetközi jogász tevékenységét méltatta. Ő az, aki évtizedek óta elszántan védi a magyarság ügyét, aki egyúttal a kitüntettek nevében szót kapott.

Bár pártoktól teljesen független, de ez nem jelenti azt, hogy ne politizálna – jelentette ki Eva Maria Barki. A jogokért és a szabadságért ugyanis továbbra is harcolni kell, jóllehet ez ma sokkal nehezebb, mint a kommunizmus bukása idején volt. Sajnos, nyugaton nem harcolnak érte, ott a demokrácia csődöt is mondott – fogalmazott a nemzetközi jogász, majd kijelentette, hogy ez a munka azért is nagy kihívás, mert Brüsszel puha diktatúrája láthatatlan, ezért a veszély ma főként innen, vagyis nyugatról jön. Reméli – fogalmazott Eva Maria Barki – hogy legalább Közép-Európában sikerül megőrizni a békét és Magyarország képes lesz segíteni Közép-Európát ebben a nemzet- és népellenes világban azzal, hogy megőrzi szuverenitását és szabadságát. Ezt követően a bécsi emberjogi aktivista megköszönte az elismerést és Esterházy László kanonoknak azt, hogy a rendezvényt befogadta.

Bakos István „A Magyarok Nagyasszonya-szobor” vendégkönyvét elhelyezte a szobor mellett. E vendégkönyv a szoborhoz zarándoklók, a templom látogatói, a támogatók részére készült, akik beírhatják fohászukat, üzeneteiket, vagy aláírásukkal fejezhetik ki szolidaritásukat a királyfiakarcsai szoborállítókkal, a felvidéki magyarokkal. Az első bejegyzést Esterházy László tette, őt követték a többiek.

A rendezvény a Boldogasszony Anyánk eléneklésével – a Misztrál Együttes kíséretében – zárult.

felvidek.ma

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek

 


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép