Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Közösségteremtő ereje van a filmszemlének
2017. november 9.

A Méregzöld mesék című film nyerte az idei Lakiteleki Filmszemle fődíját. A Petőfi Népe különdíját a kecskeméti alkotó, Horváth Mária Hogyan lett az ember című filmje kapta. Az ünnepélyes díjátadót csütörtökön a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey Házában tartották.

Több mint száz alkotás érkezett a Kárpát-medencéből a XVII. Lakiteleki Filmszemlére, amelyet idén a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány a Dunaversitas Egyesület mellett, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft.-vel közösen hirdetett meg Eiben István emlékére. A beérkezett 114 film közül az előzsűri döntése alapján 27 alkotás jutott a döntőbe.

Dr. Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, a zsűri elnöke a díjátadón elmondta, nagyon nehéz dolga volt a zsűrinek. Ugyanakkor hangsúlyozta: a filmszemlének nem a díjazás a lényege, az csak egy mellékes öröm. – A lényeg az, amit 17 évvel ezelőtt elhatároztunk, hogy ez a kisközösségi televíziók szemléje lesz. Ez a szemle közösségeket hoz létre, hisz az alkotó folyamat mindig közösségteremtő. Az idei szemle azért volt különleges, mert ebben az évben olyan filmeket is láthattunk, amelyek nagyon aktuálisak. Olyannyira, hogy azok az ügyek, amelyekről szólnak még folyamatban vannak. Ez az alkotó közösség igazán nagykorú lett ezzel, hogy több filmmel is beleszólnak az éppen aktuális folyamatokba – tette hozzá a zsűri elnöke. Elismerően szólt a fiatalok alkotásairól is, amelyek a fiatalokat érintő aktuális problémákat mutatják be.

Közösségteremtő ereje van a filmszemlének

Lezsák Sándor bejelentette, hogy a XVIII. Lakiteleki Filmszemlét 2018 őszén rendezik meg, melynek felhívását még az idei esztendőben közzéteszik. Záróbeszédében ő is a kapcsolatok, közösségek születésének fontosságát hangsúlyozta. – Azért is fontos ez a filmszemle, hogy tanuljon belőle a szakma vagy akár a politika. Nekem az a felelősségem, hogy közvetítsem az itt felvetődött gondolatokat, problémákat. Itt nincs erdélyi film, felvidéki film vagy salgótarjáni film. Magyar film és magyar alkotó van. Legyen ez a filmszemle élénkítője, segítője a Kárpát-medencében annak a nemzeti reneszánsznak, amelynek most a hétköznapjait éljük – fogalmazott a honatya.

Az idei filmszemle fődíját, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere NKA-s keretéből felajánlott 1 millió forintos díjat a Méregzöld mesék című alkotás kapta. Az ötvenperces film az erdélyi illegális fakitermelés ellen küzdő civil aktivisták harcát mutatja be. Rendezője: Szabó Attila (Székelyudvarhely).

Az Országgyűlés elnökének 600 ezer forintos és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 250 ezer forintos különdíját a Tehenesek című alkotás kapta. Rendezője: Vargyasi Levente (Sepsiszentgyörgy).

Közösségteremtő ereje van a filmszemlének

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500 ezer forintos különdíját, az MTVA M5-ös csatornájának különdíját, a Magyar Hírlap különdíját, az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft különdíját, valamint a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium 25 ezer forintos különdíját a Kanjiza Calling című film alkotói kapták. Rendezője: K. Kovács Ákos (Budapest).

 

Eiben István operatőrre emlékeztek

A Lakiteleki Filmszemlén Eiben István Kossuth-díjas operatőrre, a magyar filmművészet meghatározó alakjára is emlékeztek. Az 1958 október 23-án elhunyt operatőr 14 évesen már filmezett, 17 évesen már operatőrként dolgozott. Első önálló alkotása a Lélekidomár című film volt. A neves képművész sok mindenben első volt. Ő fényképezte 1931-ben az első magyar hangosfilmet, a Kék bálványt, a II. világháború után pedig az első, a Tanítónő című játékfilmet. A rengeteg film közül, melyeket kamerája rögzített csak a legismertebbeket idézzük: Hyppolit, a lakáj, Lila akác, Légy jó mindhalálig, Elnémult harangok, Bob herceg, Beszterce ostroma, Mágnás Miska, Janika, Úri muri, és a Dollárpapa.

baon.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép