Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 15. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Kultúratolmácsok estje
2018. december 5.

Kiss Gy. Csaba: Szükség van műfordítókra, akik ismerik a szomszédos népeket, és tudnak az ő irodalmukból fordítani – A kis szláv nyelvek tanszékein alig vannak hallgatók. A szomszédos népek kultúrájának megismerése minden magyar számára fontos lehet. Ezt szolgálja az az egyedülálló kezdeményezés, amelynek létrejöttéről és működéséről Kiss Gy. Csaba címzetes egyetemi tanár nyilatkozott lapunknak.

–  Mi is tulajdonképpen a Németh László műfordítói tábor ?

–  A különleges kurzus Lezsák Sándor ötlete volt. Mert szükség van műfordítókra, akik ismerik a szomszéd kultúrákat, és tudnak ezekből a nyelvekből fordítani. Egy nyári táborra gondolt, ahol megismerkedhetnének a fiatalok – a 35 év alattiakról van szó – a Lakiteleki Népfőiskolán a műfordítás műhelytitkaival. Még 2016 tavaszán fölkért a tábor szakmai vezetésére, én pedig a bohemista Mészáros Andort hívtam, hogy segítsen a tábor szervezésében. Így kezdtük el tervezni az egyhetes rendezvényt. A szomszédságot a történelmi szomszédokkal (csehek, lengyelek) együtt értettük. Nyelvek szerinti műhelyekre gondoltunk, megtaláltuk a közép- és fiatal nemzedékhez tartozó irodalmárokat, műfordítókat egy-egy műhely irányítására.

 

–  Zökkenőmentes volt a szervezés?

–  A legnehezebb a résztvevők toborzása volt. A kis szláv nyelvek és a román egyetemi tanszékein alig vannak hallgatók, fiatal műfordítójelölteket nem könnyű találni, hiszen alapföltétel, hogy ismerjék valamennyire azt a nyelvet, amelyből fordítani akarnak. 2016 augusztusában ötvenegynéhány résztvevővel tartottuk meg az első tábort. Azóta még két táborra került sor. Kitűnő műfordítók, irodalomtörténészek jöttek el előadást, foglalkozást tartani. Csak néhány nevet említve: Zoltán András egyetemi tanár, Kovács István költő-történész, Ladányi István docens Veszprémből, Pálfalvi Lajos docens-műfordító a Pázmány-egyetemről, Blazsetin István irodalomtörténész a pécsi egyetemről, Vörös István költő. Annak külön örültünk, hogy Németh László Magda lánya részt vett mind a három tábor megnyitóján.

 

–  Mi a mai bemutatkozás különlegessége?

–  Az idei évtől együttműködünk az Országos Idegennyelvű Könyvtárral (kézikönyveket, nagyszótárakat kaptunk kölcsön a munkához). Örültünk, hogy náluk lesz mód a felolvasásra. A műhelyvezetők válogatták ki a fordítandó szövegeket, ezekkel dolgoztak a fiatalok. Most pedig előkészítették a bemutatásra érdemes szövegeket, hiszen a jövő évi táborra szeretnénk az eddigi legjobb fordításokból egy antológiát megjelentetni. Az első lépés a mostani felolvasás volna, ahol versek és szemelvények hangoznak majd el a fordításokból. Talán ezzel tudjuk népszerűsíteni is a műfordítói tábort a fővárosban is. A résztvevők többsége ugyan nem budapesti volt, köztük nem egy határon túli magyar, de reméljük, lesznek újabb érdeklődők.

 

*

Ma este 17 órakor az Országos Idegennyelvű Könyvtárban (Budapest 1056, Molnár utca 11.) bemutatkozik a lakiteleki Németh László közép-európai fordítótábor. Minden érdeklődőt szeretettel várnak az eseményre.

 

Magyar Hírlap

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép