Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 17. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Lezsák Sándor: Szent Imre történelmi térerőben
2017. június 12.

„Ha a hit pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is.” Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnökének beszéde elhangzott Veszprémben, Szent Imre mellszobrának avatóünnepségén, 2017. június 3-án.

Szent Imre hercegnek hófehér lepellel rejtve még az arca, de hamarosan láthatóvá válik, hogy Lantos Györgyi szobrászművész hogyan hívta elő ezer esztendő homályából, hogyan formázta meg az Árpád-házi királyfit. A művésznő tudományos előtanulmányokat végzett, és az Árpád-utódok koponyavizsgálatától kezdve a korabeli feljegyzések alapján mintázta meg Szent István és Boldog Gizella fiát. A bronzba öntött arcvonásokon ott tündököl a lélekben és harcban edzett ifjú tekintet, határozottság, a kemény fizikai és szellemi vizsgatételek utáni és a királyi megpróbáltatások előtti elszántság, és szeméből ingerlően villan a fiatalember derűje, nyugalma.

Az első bronz mellszobrot Szent Imre herceg születésének ezredik évfordulóján, 2007-ben Hegyközszentimrén állítottuk föl, majd a bronzmásolatokat az Árpád-házi királyfi nevét viselő településeken: Csíkszentimrén, Nyárádszentimrén, Görgényszentimrén, Székelyudvarhely-Szentimrén, Tiszaszentimrén, Mátraszentimrén, Imrehegyen, Soltszentimrén, Pestszentimrén és Gelencén, a Szent Imre-templom előtt, Csepelen a Szent Imre téren, Észak-Komáromban a Marianum Szent Imre-kollégiuma előtt, Lakiteleken, Lengyelországban a Szent Kereszt-hegyen és most itt Veszprémben, a Szent Imre téren a tizenhatodik azonos bronz mellszobrot szenteli föl Márfi Gyula érsek atya, és avatjuk föl Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság biztosával.

Előttünk az Úrasztalon, a három ereklyetartóban a szent család testi valósága, ereklyecsontja: az édesapa Szent István, az édesanya, Boldog Gizella és gyermekük Szent Imre herceg. Ritka pillanat ez, együtt a szent család. Szoboravató ünnepségünk ezeréves történelmi térerőben.

Itt, Veszprémben, Boldog Gizella királyné udvarában a kisgyermek Imre herceg tudatát, érzelmeit a keresztény hit nevelte. Zsoltárok dallama, gregorián ének bűvölte, oltárterítők és miseruhák kápráztatták el. Hétesztendős korától Gellért püspök tanította, ő volt a lelki vezetője. Megtanult latinul, németül, elvégezte a kor legmagasabb iskolai fokozatait, és a világi tudományok mellett megismerte a Biblia tanítását, a papi hivatás rejtelmeit.

Tizennégy esztendős korától Imre herceget a királyi feladatokra édesapja, Szent István királyunk készítette fel. Huszonegy esztendős korában harcedzett ifjú, kitűnő lovas, vadász, jártas a hadi tudományokban, diplomáciában, közösséget, kereskedelmet, gazdaságot szervező ismeretekkel csiszolódott vezetői képessége. Ekkor édesapja rábízta a bihari dukátust, Biharország kormányzását, és itt szerzett gyakorlati tapasztalatokat a katonai, a gazdasági és a politikai területen.

Huszonhárom évesen az egyik győztes sereget vezeti az országunkra támadt Konrád német császár ellen, majd édesapja a béketárgyalásokat is rábízta, amit sikeresen teljesített. Ekkor határozta el Szent István, hogy fia megérett az uralkodói feladatokra, javára lemond a trónról és átadja a királyi hatalmat, a Szent Koronát Imre hercegnek.

Székesfehérváron 1031. szeptember elején a koronázásra készülnek, amikor érkezik a drámai hír: az Árpád-házi királyfit, Imre herceget Biharországban, az Igfon erdőben vadászbaleset érte, egy vadkan halálosan megsebesítette.

Vadászbaleset vagy merénylet? Megtapasztaltuk az elmúlt évezredben, ha nem tudnak legyőzni bennünket a csatatéren vagy a politika küzdőterén, akkor mindig jött az ügyeletes történelmi vadkan, manapság a Disznófejű Nagyúr képében, és alattomos eszközökkel próbál bennünket térdre kényszeríteni.

Szent Imre herceg a Kárpát-medencében a születő haza tündöklő csillaga volt. Édesapja így tanította: „Ha a hit pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is.”

Ez a tanítás a keresztény Európát, hazánkat fenyegető veszedelem miatt ma is érvényes. A trianoni gyásznap előtt pedig erősítsük azt az örök érvényű gondolatot, hogy az igazság történelmi ereje és bizonyossága, és a szeretet hatalma szervezi együvé és irányítja nemzetünket itt, a Kárpát-medencében. S hiába keserítik meg életünket a történelmi vadkanok, a Disznófejű Nagyurak vagy akár a fölfuvalkodott hazai varangyok, hisszük, hogy az Árpád-házi királyfi, Szent Imre herceg a Kárpát-medencében újjászülető magyar hazának ma is égi jegyese, és ezért a Jóistenhez így imádkozunk:

„Istenünk, ki Szent Imre herceget viruló ifjúságában magasztaltad föl szentjeid közé, kérünk, add, hogy ő, aki egészen neked szentelhette magát, mindörökké segítsen minket színed előtt!”

Lezsák Sándor

Magyar Hírlap

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép