Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 17. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Magánkórházat tartott fenn
2017. október 28.

Batthyány-Strattmann László hatalmas földbirtokai­ból származó jövedelmének háromnegyed részét körmendi kastélyában berendezett magánkórháza fenntartására fordította, ahol ingyen gyógyította a rászoruló szegényeket. A 2003-ban II. János Pál pápa által boldoggá avatott magyar herceg életéről rendeztek pénteken konferenciát Kecskeméten.

A szegények orvosaként emlegetett, 1870-ben született, 1931-ben elhunyt Batthyány-Strattmann László­ra emlékeztek pénteken egy konferencia keretében a kecskeméti városháza dísztermében. Az eseményt az értékmegőrzési bizottság egyházügyi munkacsoportjának tagja, Lévai Jánosné, az Alföld Idegenforgalmáért Alapítvány részéről Deutschné Sipos Irén és a TIT megyei igazgatója, Szabics István szervezte. A konferenciára ellátogattak a herceg leszármazottjai, például dédunokája, Boldizsár is. Előadást tartott dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő, Batthyány-Schmidt Margit, a Batthyány Családi Örökség Alapítvány elnöke, dr. Latorcai Csaba társadalmi és örökségvédelmi ügyekért felelős államtitkár, dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye érseke és dr. Svébis Mihály, a megyei kórház főigazgatója is.

Magánkórházat tartott fenn

– Példás volt keresztény hite, életvitele és jótékonysága, példás volt családi élete, szakmai tudása, hivatás- és tudományszeretete, közéleti szerepvállalása. Bármennyire is sok tennivalója volt, önmaga és családja lelki gondozására mindig időt tudott szakítani. Mélyen vallásos felesége egyértelműen hatott hitbéli elkötelezettségére – mondta előadásában Lezsák Sándor. Mint az országgyűlés alelnöke hangsúlyozta: az először sebész, majd szemész képesítést szerző Batthyány-­Strattmann László gyermekeit nemcsak becsületre, munkás életre, hanem a szegények szeretetére is nevelte.

– Mi nem tudtuk, hogy gazdagok vagyunk. Megvolt minden szükséges, de a fényűzés, pazarlás tilos volt – idézte Lezsák Sándor a herceg egyik lányának emlékiratát. Majd így folytatta: – Az imában erőt látott, ami megtanítja az embereket szeretni, és Isten jótékony világával köti őket össze. Mindennap áldozott, operáció előtt és után mindig imádkozott, és gondoskodott betegei lelki gondozásáról is.

Magánkórházat tartott fenn

A már életében szentként tisztelt, 2003-ban II. János Pál pápa által boldoggá avatott magyar herceg az 1920-as években támogatások formájában 13 templom és több iskola patrónusa volt. Földbirtokai nagysága – még úgy is, hogy Trianon után, a csehszlovák és jugoszláv állami intézkedések miatt nagy részüket elvesztette – meghaladta a 18 ezer holdat. Jövedelmének háromnegyedét a körmendi kastélyában berendezett modern, főként szemészeti magánkórházára fordította. Ide az ország minden részéből érkeztek szegény betegek, akiknek a kezeléséért nem kért pénzt, sőt sokszor fedezte az útiköltségüket, ruhát adott nekik, kifizette a szemüvegüket is. Bár részt vett a közéletben, de elzárkózott a napi pártpolitikától.

 

A gyógyítás lelki örömöt okozott Batthyány-Strattmann Lászlónak

„Életem egyik fő feladatának tűztem ki, hogy orvosi működésemmel a szenvedő emberiségnek szolgálatot tegyek, és ezáltal a jó Istennek tetsző dolgokat cselekedjem. Az Úristen kegyelméből évek hosszú során át napról napra dolgoztam kórházban, tehetségemhez képest segítve beteg embertársaimon. E munkám volt forrása számtalan kegyelemnek és azon sok lelki örömnek, amely a magam és családom minden tagjának lelkében uralkodott. Hálát adok a teremtőnek, hogy orvosi pályára hívott” – írta végrendeletében Batthyány-Strattmann László. Naplójában pedig így vallott: „Szeretem a hivatásom, a beteg megtanít Istent egyre jobban szeretni, s Istent szeretem a betegben, s a beteg többet segít nekem, mint én neki! (…) Oly sok szívszeretetet adhatok, hisz a szegény betegek oly sok szeretetre vágynak.”

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép