Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Interjúk
Sajtószoba
Keresztény Élet
Lóránt Károly
Nagy Dóra
Petrin László

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 18. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Mindszenty-emlékérmet kapott Barlay Ö. Szabolcs atya
2017. november 2.

Mindszenty-emlékérmet ítélt oda a bíboros nevét viselő Társaság Barlay Ödön Szabolcs atyának. Az elismerést Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke személyesen hozta el és adta át székesfehérvári otthonában a 98. születésnapját ünneplő díjazottnak.

Szabolcs atya sok, Mindszenty József bíboroshoz kötődő emléket elevenített fel, és beszélt tanítványairól, valamint az üldöztetésben és börtönben töltött évekről is.

Az ünnepélyes átadáson Spányi Antal megyés püspök, Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, valamint dr. Cser-Palkovics András polgármester is köszöntötte a kitüntetettet.

Barlay Ödön Szabolcs szinte az utolsó, ma is élő szerzetes, akit Mindszenty József szentelt pappá 1944-ben. Sorsuk, Isten szolgálatában ezt követően is összefonódott, hiszen a bíboros Rómában másodtitkárának fogadta a fiatal paptanárt. Ezekről a feladatokról, valamint az üldöztetés éveiről is mesélt Barlay Ödön Szabolcs kedden este, amikor 98. születésnapján székesfehérvári otthonában személyesen vehette át a Mindszenty-emlékérmet.

Mindszenty-emlékérmet kapott Barlay Ö. Szabolcs atya

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke köszöntötte a kitüntetettet, a közel száz évet átfogó felterjesztés alapján megelevenítve a kezdeteket, a titkos misék és hittanórák történetét. „A Jóisten sokáig éltette, de éltesse még továbbra is a keresztény Magyarország javára fizikai és szellemi egészségben.” – fogalmazta meg születésnapi jókívánságát az elnök.

Barlay Ödön Szabolcs 1919. október 31-én született Kassán. Ciszterci szerzetes, paptanár, irodalom- és egyháztörténész, bölcsészdoktor, cserkészvezető, 1988 óta a történettudományok kandidátusa. A fiatalok "földalatti" oktatásával foglalkozott, ezért a kommunista diktatúra kitiltotta az ország összes iskolájából, megfosztotta papi szolgálatától. Államellenes összeesküvés vádjával 1958-ban és 1961-ben letartóztatták, többévnyi börtön után amnesztiával szabadult. 1951 és 1983 között papi tevékenységet nem végezhetett. Megnősült, három gyermeke született, később egyházi engedéllyel visszalépett klerikusi státuszba. 1994. óta Székesfehérváron lakik, Prohászka Ottokár életének kutatója.

Mindszenty-emlékérmet kapott Barlay Ö. Szabolcs atya

Isten szolgálatában máig aktív szerepet vállal Barlay Ö. Szabolcs, aki a világgal és a fiatalokkal való kapcsolattartáshoz az internet és a modern technikai vívmányait is használja. Honlapja: http://www.inditlak.eoldal.hu.

Az emlékérem átadásán jelen volt Spányi Antal megyés püspök, aki maga is Mindszenty-emlékérmes, Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mindhárman jó ismerői Barlay Ö. Szabolcs élettörténetének, a hit megtartásáért végzett elhivatott és ma is aktív tevékenységének. Ezért a szolgálatért mondtak köszönetet ők is, valamint 98. születésnapja alkalmából gratuláltak Szabolcs atyának. A keddi születésnapi köszöntésen Szabó Imrefia Béla szobrászművész is részt vett, személyesen adta át a Mindszenty-emlékéremhez kapcsolódó alkotását.

szekesfehervar.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

 

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Média partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép