Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 22. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Mozgalmas volt a nyár Félegyházán
2017. augusztus 22.

Hosszú ideje nem volt annyi beruházás, fejlesztés, korszerűsítés, nyertes pályázat Félegyházán, mint az utóbbi két évben. Ami pedig a már elnyert pályázati forrásokat és a felhasználásukkal induló projekteket illeti, példátlan perspektívákat nyit meg a város előtt. Csányi József polgármesterrel az elmúlt hónapok eseményeit foglaltuk össze.

– Hogyan jellemezné a város jelenlegi helyzetét?

–  Megszabadult Félegyháza a sportcsarnok terheitől, a helyi adóbevételek évről évre jobban alakulnak, a nyertes pályázatoknak köszönhetően uniós és kormányzati forrásokból beruházások sora valósult meg, vagy van folyamatban. Hogy csak néhányat említsek ezek közül: kétmilliárd forintot hoz Félegyházára a Zöldváros, 400 milliót költhetünk városrészek fejlesztésére a CLLD projekt keretében. Hasonló nagyságrendű összegből épül meg az új óvoda, és ugyancsak 400 millió forintból valósul meg a Vasas pálya helyére megálmodott szabadidő központ. Hamarosan benyújtjuk azt a félmilliárd forintos pályázatot, amelytől iskoláink és óvodáink napelemes rendszerrel való ellátását várjuk. A kormányzati és uniós források mellett megtakarításainkat is fejlesztésekre fordítjuk.

Több mint félmilliárd forintot nyert a város a közvilágítás ledesítésén, és jelentős összeget spórolunk meg a strandon kiépített napelemes rendszerrel is. Ennek köszönhető például, hogy tíz év kihagyás után az utóbbi két évben 100 új világítótestet helyeztünk fel, ebben az évben pedig lakossági igények alapján további 70-et. Az elmúlt időszak sikerei közé tartozik, hogy végre birtokba vehették a félegyháziak az 1,3 milliárd forintos ráfordítással elkészült kórházi beruházást, és hogy három félegyházi cég is részesült nagyvállalati támogatásban. Hozzákezdtünk az évtizedek óta elhanyagolt úthálózat fejlesztésébe, előbb a nagyobb gyűjtőutakat megújítva. A Kiskun utca, Dessewffy utca, Csólyosi út után jövőre újra nagyot lépünk előre, amikor a csomóponti utakra kerül sor, mint például a Nefelejcs utca.

 

Lezárul a sportcsarnok ügy

– Augusztus első napjaiban dr. Seszták Miklós fejlesztési miniszter és Ön is ellátta kézjegyével a sportcsarnok adósságának állami kiváltását célzó, a magyar állam és az önkormányzat között köttetett támogatási szerződést. Hogy értékeli ezt a sikert?

– Eddig is azt vallottuk, hogy ahol munka van, ott eredmény is van. A sportcsarnok kapcsán elért siker ezt csak megerősíti. A kormányhatározat megszületését mintegy hároméves előkészítő munka előzte meg. S bár sokszor ütköztünk falakba, és rengeteg nehézséggel találtuk szembe magunkat, mindvégig hittünk a sikerben. Tudtuk, hogy az elmúlt 10 évben senki nem volt képes kezelni és megoldani ezt a problémát, de azt is, hogy a város fejlődését gúzsba köti ez a probléma. Ezért az a lehetőség szóba sem jöhetett, hogy feladjuk a tervünket.

Köszönet illeti az ügyet koordináló Dósai Bence kabinetvezetőt és az önkormányzat nevében eljáró dr. Tóth Máté ügyvédet, akiknek meghatározó szerepük van a sikerben. Elismerés és köszönet illeti Lezsák Sándort, térségünk országgyűlési képviselőjét, Seszták Miklós fejlesztési minisztert és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is a gyors, hatékony ügyintézésért és a támogatásért. Munkájuk eredményeként napi egymillió forint fizetési kötelezettségtől szabadult meg a város, ugyanis 2017. április 1-jétől semmilyen fizetési kötelezettség nem terheli a várost a giga beruházás kapcsán. A csaknem 2 milliárd forintos támogatás az ígéret szerint augusztus végéig megérkezik a város számlájára, ami már az idén is több százmillió forintos megtakarítást jelent Félegyházának.

 

Zöld város

– Óriási összeget, mintegy 2 milliárd forintot költhet a város a Félegyháza megújul projekt keretében a belváros fejlesztésére. Mikor kezdődnek a munkálatok?

– Hamarosan megérkezik az önkormányzat számlájára a Zöld város projekt megvalósítására elnyert pályázati összeg, és a tervezési folyamat is a vége felé közeledik. Így gyakorlatilag minden feltétel adott ahhoz, hogy a jövő év tavaszán megkezdődjenek a munkálatok. Ezzel óriási változás veszi kezdetét.

Megújul egyebek mellett a piaci tejcsarnok tetőszerkezete, teljesen újjáépül a Petőfi tér, a Béke tér és Szent János tér. A jövő belvárosa Félegyháza adottságaihoz igazodva igyekszik egységbe foglalni a múlt örökségeit a jelenkor lehetőségeivel. A tervek egységes koncepció mentén értelmezik, gondolják újra a belváros zöldfelületeit. Az egész projektet a minőségi alapanyagok, a gondosan megtervezett, egységes zöldfelület és növényültetés, valamint a közösségi találkozások szolgálata jellemzi.

A Szalay Gyula utcában, a London busz mögötti területen színvonalas park és játszótér kap helyet, de jut az egyedileg Félegyházára tervezett és gyártott játszóterekből a Mártírok utcára, a Fókusz ház mögötti üres területre, a Korond utcai és a Dózsa György utcai játszóterek helyére, valamint a teljesen megújuló Hősök parkjába is. Az új közösségi tereken speciális burkolat, padok, vízvételezési lehetőség, és rengeteg játék lesz.

A Zöld város program részét képezi a Kossuth utca déli oldalának átépítése egészen a Körpatikáig, és új, a főtér arculatához illeszkedő értelmezést kap a Kossuth utca teljes zöldfelülete, a vasútállomásig. Ebbe beleértendő a beteg platánok kezelése, gyógyítása is.

Félegyháza a hasonló méretű településekhez képest talán az utolsók között kapta meg a lehetőséget a városközpont újragondolásához. Amire most lehetőségünk nyílik, az ritkán adódik egy város életében. Ez a kivételezett helyzet óriási lehetőség, de még nagyobb felelősség, hiszen generációk életterére lesz hatással. A félegyházi városvezetés átérzi ennek súlyát és alázatát. Bízom benne, hogy amikor a kétévesre tervezett kivitelezési periódus lezárul, minden félegyházi örömét leli a végeredményben.

 

CLLD – a külső városrészekért

– A belváros, a főtér szépülése kapcsán mindig felmerül a külső városrészek állapota. Mindig akadnak, akik méltánytalannak találják a fejlesztésekben megmutatkozó aránytalanságot.

– A belváros mellett természetesen nem feledkezünk meg a külső városrészekről fejlesztéséről sem: több százmillió forintot fordítunk a következő időszakban a Kossuthváros, a Petőfi lakótelep és a Móraváros megújítására. A városvezetés kiemelt célja, hogy a főtérhez hasonlóan a lakóövezetek is szépüljenek, fejlődjenek, és közösségi élményekben gazdag életteret nyújtsanak. Ennek érdekében stratégiát dolgoztunk ki, amelynek célja a lakóövezetek felzárkóztatására a leendő városközpont színvonalához. A cél elérése érdekében uniós pályázatot nyújtottunk be a közösségvezérelt helyi fejlesztések projektre, és rendkívül magas, 400 millió forintos támogatást sikerült elnyernünk.

Az összeg egy jelentős részét a helyi közösségi terek megújítására, a Kossuthváros, Petőfi lakótelep és Móraváros fejlesztésére tervezzük fordítani. Ennek során játszóterek, járdák, parkolók és utak épülnek és újulhatnak meg. A projekt további célja a helyi civil szervezetek és egyesületek munkájának a segítése, a Félegyházán jelenlévő civil kurázsi elismerése, és a helyi rendezvények, programok színvonalának további emelése. Így többek között helyi civileknek nyújtott működési támogatásra és a kulturális élet felpezsdítésére fordítjuk az elnyert támogatást. Ehhez pályázati formában juthatnak hozzá a legjobb programokat kiötlő civilek. Arról pedig, hogy mely programok kapjanak lehetőséget a megvalósításra, a helyi közösségek delegáltjaiból álló bírálóbizottság dönt.

 

Vasas pálya

– Ha már a külső városrészek fejlesztéséről esett szó, ebbe a témakörbe kívánkozik a Vasas pálya sikertörténete is.

– A tartalmas időtöltést és a színvonalas tömegsportot szolgálja az a korszerű szabadidő központ, amely a jelenlegi Vasas pálya helyén valósul meg. A létesítményt reményeink szerint a legkisebbektől a felnőttekig minden korosztály örömmel látogatja majd, mert bárki megtalálja a számára megfelelő szórakozási lehetőséget. Többek között kalandjátszótér, streetball pálya, a régió egyik legnagyobb, görkorisoknak, BMX-eseknek és gördeszkásoknak épülő extrém sportpályája, felnőtt edzőpark és futópálya várja majd az aktív kikapcsolódás híveit.

A jelenlegi romos épület lebontását követően megújul a teljes terület, megépül a polgárőrség új központja, kiépül a kamerarendszer, hátul pedig a lovas és kutyás egyesületek számára új pályákat alakítunk ki. Nem marad el a parkosítás sem. Ezzel a Bankfaluban és a Békás városrészben élők nem csak megszabadulnak egy sok bosszúságot okozó szégyenfolttól, de nyüzsgő, izgalmas közösségi térrel is gazdagodnak.

 

Elkészül az új ravatalozó

– Látványosan halad az Alsótemető ravatalozójának építése és a hozzá kapcsolódó terület rendezése.

– Mindenszentekig a teljes beruházás elkészül, így az Alsótemetőben megtörténik a csapadékvíz elvezetés, a belső úthálózat megépítése, és betöltheti feladatát az új ravatalozó épület is. A dr. Boros Pál Ybl-díjas építész tervezte épület tervei egyébként egy építészeti pályázaton is megmérettetnek.

 

Foglalkoztatási paktum

– A munkanélküliség visszaszorítását, a versenyképes bérek elérését és a munkaerő helybentartását tűzi célul egy másik, hamarosan induló projekt. Mit érdemes tudni erről?

– A kiskunmajsai és félegyházi járási kormányhivatallal és a Máltai Szeretetszolgálattal közösen adott be az önkormányzat a közelmúltban egy 413 millió forint értékű pályázatot, aminek célja a munkanélküliek foglalkoztatáshoz segítése, különös tekintettel azokra, akik hosszú ideje nem találnak vissza a munka világába.

A képzéseket – amelyek remélhetően hosszú távú megélhetéshez segítik az érintetteket – a kormányhivatal szervezi. Az önkormányzat a helyi vállalkozásokkal karöltve a munkaerőpiaci igényeket méri fel, és a megfelelő embereket választja ki. A program segítségével szeretnénk elérni, hogy a félegyházi járásban minél több helyi ember találja meg a számítását, és ne kelljen ingázásra fordítani a családra, pihenésre szánt időt, a munkáltatók pedig munkabér támogatáshoz juthatnak. E célok érdekében egy foglalkoztatási iroda is létesül Félegyházán.

A projekt 2018 januárjában indul, és 36 hónapig tart. Ez idő alatt reményeink szerint nagy lépést teszünk merész célunk felé, miszerint 2019 év végéig Félegyházán legyen az országban a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, a munkába álló emberek pedig versenyképes, a magyar átlagbért meghaladó fizetéshez juthassanak. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy Félegyháza minden tekintetben egy kellemes, vonzó, élhető kisvárosi közeg biztonságát nyújtsa azoknak, akik itt képzelik el maguk és családjuk jövőjét.

T. T.
Félegyházi Közlöny

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép