Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 22. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Múltidéző értékteremtés a Baráthegyi Kincsestárban
2018. február 6.

- Ezen a különleges helyszínen a régmúlt eszközei, készségei elevenednek meg. Ezért tartom rendkívül fontosnak a Kincsestár kitalálását, fejlesztését, amely egyszerre okoz örömet kicsiknek és nagyoknak – mondta el V. Németh Zsolt Miskolcon, az „Élő Kalendárium – Baráthegyi Kincsestár" interaktív népi kézműves tárház átadásán.

A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár kifejtette: a népi kézművesség, a népi mesterségek megismerésén keresztül nemzeti tradíciónkhoz kerülünk közelebb, méghozzá saját élmények által; a Baráthegyi Kincsestárban végzett értékmentő és értékteremtő munkán keresztül pedig közösségeinket ápolhatjuk, mely nemzeti összetartozásunk alapja.

Jakubinyi László, a rehabilitációs majorságot fenntartó Szimbiózis Alapítvány elnöke elmondta, hogy a diósgyőri várat mintázó játszóvárban és a kapcsolódó korabeli vásártér épületeiben, állandóan működő programként, húsz népi mesterség műhelyét alakították ki. Céljuk – amellett, hogy élővé teszik a népi kultúrát – a majorság szociális farmként való fenntarthatóságának erősítése, a zömmel megváltozott munkaképességű, fogyatékos emberek munkahelyének megőrzése.

A Szimbiózis Alapítvány 17 éve hozta létre Miskolc-Diósgyőrben a Baráthegyi Majorságot ott, ahol a pálos barátok már az 1300-as években gazdálkodtak. Ezen hagyományokat hivatott feleleveníteni a sokszínű, önfenntartásra berendezkedő öko-park és kulturális színtér. A nemzetközi elismerésnek is örvendő majorságot Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése 2016 decemberében bevonta a Miskolci Települési Értéktár Gyűjteményébe.

Az „Élő Kalendárium – Baráthegyi Kincsestár” a meglévő infrastruktúrát és eszközparkot egészíti ki és fogja össze annak érdekében, hogy a hagyományos népi mesterségek interaktív módon, megtapasztalható valóságként legyenek átadhatóak a látogató csoportok számára. Kialakítását a Földművelésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság, illetve Miskolc Megyei Jogú Város Idegenforgalmi Alapja támogatta.

kormany.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép