Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Negyedszer indul útjára a Pajtaszínház program
2018. november 5.

A IV. Pajtaszínház program indulásáról, a vidéki amatőr színjátszást újraélesztő program eddigi eredményeiről, valamint a most zajló program részleteiről tartott sajtótájékoztatót a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság 2018. október 29-én a Nemzeti Színházban.

A Nemzeti Művelődési Intézet a Magyar Teátrumi Társasággal együttműködve 2015-ben amatőr színjátszó körök indítását kezdeményezte és szakmailag támogatta olyan településeken, amelyeken a projekt indulásáig nem volt színjátszó köri tevékenység, azonban a település lakosai és közösségei részéről erős szándék mutatkozik az ezirányú művészeti tevékenység folytatására. Ezek továbbvitele vagy újraélesztése volt a mintaprogramként indított projekt kiemelt célja – a vártnál is eredményesebb első programot követte növekvő sikerrel a színházi évadokhoz igazodó második és harmadik Pajtaszínház program 2016/17-ben, illetve 2017/18-ban. A bevont települések színjátszó csoportjai a kezdetek óta a magyar kultúra napja előtt tisztelegve január végén a Nemzeti Színház stúdiószínpadain mutatkozhattak be a program során született előadásaikkal.

A sajtótájékoztatón Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a Pajtaszínház program nemcsak a kistelepülések kultúramegtartásának, továbbadásának szempontjából fontos, hanem kiemelkedő annak közösségformáló, társadalomfejlesztő hatása is. Az előadó-művészeti közösségeknek, így a színjátszó közösségeknek is jelentős szerepük van a szociális és életviteli kompetenciák fejlesztésében, illetve a munkához, tanuláshoz, közösségekhez való pozitív viszonyulás önmagunkban történő kialakításában is. Külön öröm – hívta fel a helyettes államtitkár asszony a figyelmet –, hogy az eddigi 62 csoport közül 53 a program lezárását követően is működik.

Negyedszer indul útjára a Pajtaszínház program

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, a Nemzeti Színház vezérigazgatója felidézte a Pajtaszínházi program kezdeteit. Mint mondta: az idő a programot kitalálókat igazolta, hiszen évről évre egyre nagyobb siker övezi az eseményt. A magyar kultúra napi rendezvények egyik fénypontja, amikor az amatőr színjátszó pajtaszínházi közösségek megtöltik a Nemzeti Színházat. Az igaz erő azonban abban van, amit a települések életébe hoz a szemle: falvak mozdulnak meg, hogy színjátszóikat elkísérjék az országos bemutatkozásra, hogy részesei lehessenek a település sikerének.

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője a programot egy folyamat részeként értelmezte. A gyökerek a XVIII. század végén, a XIX. század elején keresendőek, amikor a települések nagy részén voltak olvasókörök, színjátszókörök, s a helyiek aktív résztvevői voltak településük történéseinek. A 2012-ben elindult – a közművelődési feladatellátást megújító – folyamat több ponton összefonódott a kulturális alapellátás kiterjesztésével. Ennek a megújulásnak lényeges elemei voltak a bezárt művelődési házak ajtajait újra kitáró „Kapunyitogató” események, a kulturális közfoglalkoztatási programok, a kisközösségekre és helyi aktivitásra építő amatőr művészeti mintaprogramok, valamint a szakmai utánpótlást biztosító új közép- és felső képzések.

Szabó Ágnes, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, a program szakmai koordinátora a partnerségre helyezte a hangsúlyt. Nagy szerencse volt – mondta –, hogy a programnak sikerült megnyerni a megyeszékhelyen lévő színházakat is, amelyek színházi mentorokat biztosítottak egy-egy darab színreviteléhez, s a színjátszók közösséggé formálásához.

Negyedszer indul útjára a Pajtaszínház program

Az alkotó- és előadóművészeti közösségek nemcsak művészeti műhelyek, hanem társadalmi és egyéni művelődés színterei is: általuk valósulhat meg a közművelődés közösségépítő, helyi társadalomfejlesztő szerepe. A 62 eddig megismert csoportból 53 a projekt befejezését követően is működik, csak 9 közösség hagyott fel a színjátszással – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A most induló IV. Pajtaszínházi programmal együtt már 62-ről 81-re nőtt a csatlakozó települések száma. Az előző évekhez hasonlóan az idei programba bevont települések is alacsony lélekszámúak: 40%-uk 1000 fő alatti, s nincs olyan település amelynek népessége meghaladná a 3100 főt.

A program eredményeit összegző IV. Pajtaszínházi Szemlére 2019. január 26–27-én kerül sor a Nemzeti Színházban.

A sajtótájékoztatót követően a szervezők közművelődési szakemberek, településvezetők, volt és jelenlegi pajtaszínházi csoportvezetők, valamint színházi mentorok részvételével tapasztalatátadó szakmai napot tartottak. A műhelymunka résztvevői Bagossy László drámapedagógus, Mercs János színművész, Módri Györgyi színművész, Rigó József rendező-drámapedagógus (a Pajtaszínház program mentorai) vezetésével az eddigi programok eredményeit vették számba, s javaslatokat tettek a program további fejlesztésére.

kozossegimuvelodes.eu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép