Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 16. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Nemzeti kutyafajták génmegőrzése a cél
2017. május 31.

A Kárpát-medence mezőgazdasági és élelmezési célú genetikai erőforrásai közkincsnek tekinthetők, nemzeti örökségünk, identitásunk része, így megőrzésük kiemelt állami feladat. Ezért a hazai génmentési-, génmegőrzési-, génhasznosítási- és génbanki tevékenységekre egyforma figyelmet kell fordítani – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár a kiemelt genetikai erőforrások védelméről szóló stratégia magyar ebfajták tenyésztésére vonatkozó egyeztetési fórumán.

A Haszonállat-génmegőrzési Központban megtartott eseményen az államtitkár kifejtette: a nemzeti kutyafajták állami génbanki fenntartási programjának keretében olyan állami tenyészetek létrehozása a cél, amelyek lehetővé teszik a fajták egykori hasznosításának megfelelő pásztor-, terelő- és vadászkutya tulajdonságaik megőrzését, fejlesztését és hosszú távú, funkcionális tenyésztését. Ezt a munkát a nemzeti park igazgatóságokkal, egyes állami erdőgazdaságokkal és a Haszonállat-génmegőrzési Központtal és a fajtaklubokkal együttműködésben végezik.

Így az állami szerepvállalással olyan feladatokat akarunk ellátni, amelyek jelenleg nem megoldottak, és olyan lehetőségeket nyújtani, amelyek jelenleg nem elérhetőek a tenyésztőszervezetek számára – mondta az államtitkár, majd hangsúlyozta, azzal hogy a kilenc magyar ebfajta 2017-es év elejétől bekerült a Hungarikumok gyűjteményébe, pályázatokon keresztül lehetővé válik a fajták további népszerűsítése.

Nemzeti kutyafajták génmegőrzése a cél

Mezőszentgyörgyi Dávid kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztos elmondta: a kilenc magyar ebfajta esetében a génmentési feladatok kiemelten fontosak, ugyanis szinte valamennyi fajta – fenntartás szempontjából – a kritikus létszámú kategóriába esik. Hozzátette: a magyar kutyafajták tenyésztőszervezetei eltérő szakmai felkészültséggel rendelkeznek, így a jövőben meg kell erősíteni a hatósági kontrollt a tenyésztési programok kidolgozásában, jóváhagyásában, illetve végrehajtásában is. A területen továbbá jelentős szervezeti és jogszabályi módosításra, részletszabályozás kidolgozására van szükség, mely feladat elvégzésére a Földművelésügyi Minisztérium az érintett szervezetek, tenyésztők bevonásával egy szakmai munkacsoportot állít fel. Ezen folyamat keretében – amennyiben szükséges – ebfajtánként eltérő tenyésztési követelmények is megfogalmazhatóak.

Nemzeti kutyafajták génmegőrzése a cél

Végül hangsúlyozta, a stratégia, így a minisztérium is kiemelt feladatként tekint a kilenc magyar ebfajta bemutatására, a génmegőrzéshez kapcsolódó ismeretterjesztésre.

kormany.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép