Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. június 18. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Nemzetpolitika határon innen és túl
2017. augusztus 11.

A Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetem harmadik napján, csütörtökön a Lakiteleki Népfőiskolán előadást tartott Bíró Zoltán, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgatója, az MDF első elnöke, dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Szesztay Ádám, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tervező-elemző Főosztályának vezetője, valamint Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

A meghívott vendégek a hallgatósággal közösen megtekintették a Torockó-Aranyosszék Kollégium értékfeltáró munkájáról készült filmet, majd a nemzetpolitika irányairól és eszközeiről tartottak előadást.

Bíró Zoltán, a RETÖRKI főigazgatója ismertette az intézet, mint kormányzati háttérintézmény létrejöttének okait. Beszámolt az elmúlt négy esztendő munkájáról, valamint elmondta, hogy ezidáig mintegy 30 kötetet jelentettek meg. Jelenleg 4 új kiadvánnyal készülnek a Lakiteleki Találkozó 30 éves évfordulójára.

Kásler Miklós professzor többek között arról beszélt, hogy a magyarok immár egy évezrede őrzik kultúrájukat, s védik Európát a legkülönbözőbb veszélyekkel szemben. Mint mondta, erős küldetéstudattal rendelkezünk, 1100 év alatt megharmincszoroztuk létszámunkat.

Nemzetpolitika határon innen és túl

Szesztay Ádám, korábbi kassai főkonzul előadásában elmondta, hogy 2015-2016 során a szeme láttára változott meg Magyarország megítélése a többségi szlovákok, valamint az ottani magyar kisebbség körében. Világszerte elismerést váltott ki az a történelmi változás a magyar külpolitikában, amely mára 1 millió új állampolgárságban testesült meg.

Domokos László, az Állami Számvevőszék ellenőrzéseinek az Alaptörvényből következő alapelveiről szólt a hallgatósághoz. Az állami kiadásoknak célszerűnek, szabályosnak, eredményesnek és hatékonynak kell lenniük – mondta. Fontos, hogy addig nyújtózkodjunk, ameddig a takaró ér, ugyanis a gazdaság fenntarthatósága a cél – hangsúlyozta előadásában.

Nemzetpolitika határon innen és túl

Kérdésekre válaszolva egy praktikus tanácsot is adott a hallgatóságnak: amennyiben a jövőben hitelt szeretnének felvenni, akkor 6 hónapig tegyék félre azt az összeget, amennyit a törlesztésre kellene várhatóan fordítaniuk, és ha gond nélkül telik el ez a tanulási idő, akkor vegyék fel bátran a hitelt.

Lezsák Sándor, a Kárpát-medencei Nemzetpolitikai Szabadegyetem vezetője, a Lakitelek Népfőiskola kuratóriumának elnöke zárszavában elmondta, valóban az a helyzet, hogy míg korábban össze-vissza tartoztunk, 2010 óta összetartozunk!

Lizik-Varga Katalin

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kézilabdapályát avattak Pálmonostorán
2018. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép