Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők


Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői

(kattintson)

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 20. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Ősök Napja volt Bugacon
2017. augusztus 14.

Tradicionális seregszemle, harci bemutatók, lovas versenyek és vetélkedők, íjászprogramok, a magyar-hun-avar örökséget bemutató kiállítások, népzenei és magyar táltos-zenei programok várták az érdeklődőket a hétvégén, Bugacpusztán, az IV. Ősök Napja háromnapos hagyományőrző fesztiválon.

A Magyar Turán Szövetség a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket a kétévente megrendezett Ősök Napja hagyományőrző fesztivállal. A rendezvény területén egy hatalmas jurtatábor épült, voltak kézműves-bemutatók és a Kárpát-medence legnagyobb kézművesvásárát szervezték meg, amelynek kiemelt vendége idén Kárpátalja volt. A helyszínen felépült Atilla sátra, ahol régészeti és antropológiai kiállítás mutatta be a hunok, avarok, magyarok életét a Kárpát-medencében, az Ősök sátrában pedig a honfoglaló ősök hagyatékát bemutató tárlatot rendeztek be. A rendezvényen gyermekprogramok és tudományos-ismeretterjesztő előadások is voltak.

Ősök Napja volt Bugacon

A három nap alatt számos versenyre is nevezhetnek a helyszínre látogatók amatőr és profi kategóriában. Volt övbirkózó-bajnokság, lovas gyorsasági verseny és megszervezték a pusztai lovas nomád csapatsportot, a köbörebajnokságot is, amelyben az egymással összecsapó csapatoknak egy kecske testét kellett megszerezniük.

Az ország szinte minden részéből és a határon túlról, a magyarok lakta területekről is érkeztek Bugacpusztára a vendégek. Több ezren voltak kíváncsiak a tradicionális seregszemlére, a gyalogos és lovas harci bemutatókra, lovas versenyekre, pusztavágtára, a népzenei és magyar táltos-zenei programokra. Voltak, akik jurtasátrat állítottak, és több napot töltöttek a hagyományőrző találkozón.

Ősök Napja volt Bugacon

A kirakodóvásáron a legkülönfélébb kézműves termékeket kínálták, a ruha-, a bőr-,­ a fa-, a fém- és szerszámkészítők széles palettája mutatkozott be. A különböző népi hangszerek mellett komoly hangsúlyt kapott a karikás ostor is, sokan ki is próbálták. A nyilazás fortélyai iránt is sokan érdeklődtek, a lovasíjász-bemutató és gyalogos-lovas hagyományőrzők felvonulása érdekes látnivalót kínált. A legtöbben visszatérő látogatók voltak, akik a tavalyi Kurultájon is részt vettek, és nem csak érdekli őket az ősi magyarok története, a hagyományok, hanem ápolják is azokat.

Ősök Napja volt Bugacon

A közel háromezres lélekszámú Bugac számára komoly kitörési lehetőséget kínálnak ezek a rendezvények. A falu polgármestere, Szabó ­László szerint ugyanakkor szeretnék, ha a hagyományőrzők nemcsak egy hétvégén látogatnának el ide, hanem egész évben be tudnák mutatni a lovas-nomád, a türktudatú népek közös múltját, közös hagyományait, lovas-íjászközponttal, kézműves-bemutatókkal, és egy olyan lovasrendezvény-központtal, ami alkalmas más nagy, szabadtéri rendezvények lebonyolítására is.

Ősök Napja volt Bugacon

Sajátos összejövetel a találkozó

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a program fővédnöke köszöntőjében kiemelte, hogy ez a találkozó egy sajátos összejövetele a Kárpát-medencének, mert a kultúra minden területe megjelenik a három nap alatt, az ősi mesterségektől a sportjátékokig, a tudományos előadásoktól a különféle bemutatókig. Mint mondta, jó érzés tudni, hogy évről évre egyre bővül azoknak a látogatóknak a tábora, akik ­azonosulni tudnak az ősök kultúrájával és maguk is aktívan bekapcsolódnak a különböző kézműves- vagy hagyományőrző programokba.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép