Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők


Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői

(kattintson)

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 20. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Sikeres négy év van Kiskunfélegyháza mögött
2018. november 20.

Nálunk nem beszélhetünk munkanélküliségről, viszont annál inkább kihívást jelent a munkaerőhiány kezelése – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjújában Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere.

Célunk 2020-ra megteremteni annak a lehetőségét, hogy az elmúlt időszakban külföldön vagy vidéken máshol munkát vállalt félegyháziak visszatérhessenek szülővárosukba – mondta lapunknak Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere, aki szerint nagy segítséget jelentett a településnek, hogy a kormány átvállalta a korábbi adósságállományt.

Rendkívül sikeres négy év van mögöttünk, ami részben annak köszönhető, hogy Kiskunfélegyházán még soha nem volt ilyen erős politikai szövetség – jelentette ki lapunknak Csányi József, Kiskunfélegyháza polgármestere. Hangsúlyozta, minden város őriz a múltjában elkövetett hibákat, amelyek következményei hosszú ideig hatnak, nincs ez másként Kiskunfélegyháza esetében sem. „A város, miután 2007-ben PPP-rendszerben megépült a sportcsarnoka, csődbe került, aminek egyik következménye lett, hogy bezárták a kórház aktív ellátását, beleértve a szülészetet is. Kiskunfélegyházának innen kellett felállnia. Ebben nagy segítséget jelentett, hogy a kormány átvállalta az önkormányzatok adósságát, így Félegyházáét is. Új fejezet pedig a sportcsarnok adósságának 2017-es kormányzati megváltásával kezdődött” – mutatott rá.

Csányi József, aki 2014-ben a Nemzeti Fórum támogatásával indult a polgármesteri tisztségért, a ciklusban elért eredményeket ismertetve elmondta, amikor négy évvel ezelőtt megkezdte munkáját a városvezetés, az ipari parkjuk szinte üresen állt, mostanra viszont „kitehetnék a megtelt táblát”. Jelenleg csaknem másfél milliárd forint elnyert pályázati forrásból az ipari park második ütemének megépítésén dolgoznak. Kiemelte még a napokon belül megkezdődő, kétmilliárd forintos európai uniós támogatásból megvalósuló Zöld Város projektet is, amely látványos változást hoz majd a belváros arculatát tekintve.

Rámutatott, az egészségügy kiemelten fontos a város számára, ezért döntöttek úgy, hogy saját forrásból egészségügyi központot építenek abból a volt SZTK épületéből, amelyet a csőd idején be kellett zárni. Egymilliárd forintot fordítunk saját erőből arra, hogy a félegyházi egészségügyi alapellátást huszonegyedik századi, modern épületben helyezzük el – hívta fel a figyelmet. További példaként említette, hogy mostanra minden városrész főútját sikerült rendbe hozni, ezenkívül idén szeptemberben az ország egyik legmodernebb óvodáját vehették birtokba a gyerekek. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, erre szükség is van, ugyanis négy év alatt tizenkét százalékkal nőtt a városban bölcsődés korú gyermekek száma, ami miatt a város új bölcsődét is tervez építeni.

A munkanélküliségi helyzetről szólva a polgármester elmondta, Kiskunfélegyháza helyzete egyszerre szerencsés és szerencsétlen abból adódóan, hogy az ország egyik legnagyobb beruházása, a második Mercedes-gyár építése zajlik tizenöt kilométerre a várostól. „Egy ilyen nagyságrendű munkaadó árnyékában a félegyházi cégeknek nincs könnyű helyzete. Örömteli, hogy nálunk nem beszélhetünk munkanélküliségről, viszont annál inkább kihívást jelent a munkaerőhiány kezelése” – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: támogató, a közös ügyek mentén egységesen fellépő gazdasági környezet alakult ki a városban, ezért a félegyházi vállalkozások sikeresek. Ezt, mint mondta, alátámasztja az is, hogy az elmúlt négy év alatt az iparűzési adóbevételeik megduplázódtak, amit a város fejlesztésére fordítanak.

Csányi József hangsúlyozta, szeretnék, hogy olyan cégek érkezzenek a városba, amelyek magasabban kvalifikált munkaerőt igényelnek. Példaként említette a magyar katonák egyéni fegyverzeti ellátását hazai alapokra helyező, új fegyvergyár beruházását. „Célunk, hogy 2020-ra megteremtsük annak a lehetőségét, hogy az elmúlt időszakban külföldön vagy vidéken máshol munkát vállalt félegyháziak visszatérhessenek szülővárosukba. Ennek látszanak a jelei, már most számos ilyen fiatalról tudunk. De ez még nagyon kevés ahhoz, amit szeretnénk elérni” – fogalmazott.

A jövő évi önkormányzati választásról szólva jelezte, Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke a közelmúltban felkérte, hogy folytassa a megkezdett munkát. Ugyanakkor hangsúlyozta, „előttünk van még a május 26-i európai parlamenti választás, aminek soha nem volt akkora tétje, mint most”. Óriási feladat áll Magyarország előtt, hogy megfelelően képviselje az itt élők érdekeit, nagyon kemény kiállást láttunk e tekintetben az elmúlt években – mutatott rá.


Magyar Hírlap

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép