Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Sortűz Tiszakécskén 1956-ban
2009. október 27.

Lezsák Sándor keddi napirend előtti felszólalásában a tiszakécskei sortűzről, annak áldozatairól emlékezett meg. 1956 őszén és telén több mint száz magyarországi településen adták ki a gyilkos tűzparancsot, és lőtték válogatás nélkül a békés tömeget. A magyarság történetében ilyen méretű, sorozatban elkövetett mészárlás soha nem volt - emelte ki országgyűlési felszólalásában Lezsák Sándor.

Ma délután Tiszakécskén a Városháza előtt a túlélőkkel, hozzátartozókkal, helybéliekkel, iskolákkal, iskolásokkal, önkormányzattal, intézményekkel és Wittner Mária képviselővel kécskei sortűz áldozataira emlékeznek - fejtette ki a fideszes politikus.

53 esztendeje, 1956. október 27-én 1500-2000 ember gyűlt össze Tiszakécske piacterén - emelte ki az Országgyűlés alelnöke.

Az ünnepségről szólva elmondta, az a Szózattal kezdődött, majd a tanácselnök beszélt az ország helyzetéről, és felolvasta a tiszakécskei gazdák petícióját, amelyben követelték a beszolgáltatás eltörlését. A helyi diákok memorandumát nagy taps kíséretében ismertette, végül nyugalomra intette a megjelenteket. A beszéd után elszavalták a Nemzeti dalt.

Ezt követően néhány bekiabáló az adóvégrehajtó előkerítését követelte, aki ekkorra már elmenekült a faluból. Többen azonnal elkezdték énekelni a Himnuszt, hogy a bekiabálásokról eltereljék a figyelmet - mondta el Lezsák Sándor, hozzátéve: a Himnusz éneklése közben történt az első repülőgéptámadás.

A vadászgép még legalább kétszer visszatért, újabb és újabb géppuskatüzet zúdítva a tüntetőkre. Az emberek igyekeztek a környező házak pincéiben menedéket keresni. A sebesülteket a helyi orvosok igyekeztek ellátni, megmenteni. A plébános a templomba vitt sebesültek ellátásához az oltárterítőket és a ministráns karingeket tépte fel. A sérülteket teherautók, majd mentőautók vitték Kecskemét, Szolnok, Félegyháza kórházaiba. A véres öldöklésnek 17 halottja és 110 sebesültje volt - mondta el Lezsák Sándor, aki név szerint felsorolta a halálos áldozatokat.

17 halott, 110 sebesült, elmondhatatlan szenvedés - jelentette ki.

Lezsák Sándor kifejtette, a Kecskemétről indított Mig17-es típusú sugárhajtású vadászgépet Takács János hadnagy vezette, a tűzparancsot Gyurkó Lajos vezérőrnagy adta ki. Hozzátette: "Gyurkó tábornoktól még az eszmetársai, a bűntársai is iszonyodtak, vérengző szörnyeteg volt".

Lezsák Sándor végül aláhúzta: a bűnösöket mindenkor néven kell nevezni, bűncselekmény büntetés nélkül soha nem maradhat, "megbocsátani pedig csak a Jóisten bocsáthat meg".


*

A TISZAKÉCSKEI SORTŰZ


1956 őszén és telén több mint száz magyar településen adták ki a gyilkos tűzparancsot és lőtték válogatás nélkül a békés tömeget.

A magyarság történetében ilyen méretű, sorozatban elkövetett mészárlás soha nem volt.

Ma délután Tiszakécsén, a Városháza előtt a túlélőkkel, hozzátartozókkal, helybéliekkel, iskolásokkal, önkormányzattal, Wittner Mária képviselőtársammal a kécskei sortűz áldozataira emlékezünk.

Ma, 53 esztendeje, 1956. október 27-én 1500-2000 ember gyűlt össze Tiszakécske piacterén. Az ünnepség a Szózattal kezdődött, majd a tanácselnök beszélt az ország helyzetéről és felolvasta a tiszakécskei gazdák petícióját, amelyben követelték a beszolgáltatás eltörlését. A helyi diákok memorandumát nagy taps kíséretében ismertette. Végül nyugalomra intette a megjelenteket. A beszéd után Matúz Dezső földműves elszavalta a Nemzeti dalt. Ezt követően néhány bekiabáló az adóvégrehajtó előkerítését követelte, aki ekkorra már elmenekült a faluból. Többen azonnal elkezdték énekelni a Himnuszt, hogy a bekiabálásoktól eltereljék a figyelmet. A Himnusz éneklése közben történt az első repülőgép-támadás. A vadászgép még legalább kétszer visszatért, újabb és újabb géppuskatüzet zúdítva a tüntetőkre. Az emberek igyekeztek a környező házak pincéiben menedéket keresni. A sebesülteket a helyi orvosok igyekezte ellátni, megmenteni. Gémes Mihály plébános a templomba vitt sebesültek ellátásához az oltárterítőket és a ministráns karingeket tépte föl. A sérülteket teherautók, majd mentőautók vitték Kecskemét, Szolnok, Kiskunfélegyháza kórházaiba. A véres öldöklésnek 17 halottja és 110 sebesültje volt.

Az újkécskei Bognár József 28 éves volt. Szívlövés érte.

A sortűz legfiatalabb áldozata az ókécskei Csonka László, 17 éves volt.

A kocséri Czakó Ferencné Mihályi Gizellát a katolikus templom kerítésénél, az út szélén találta meg a gyilkos géppuskatűz.

Az újkécskei Fazekas Imre 19 esztendős, Gyapjas Ferenc 25 esztendős volt.

Az ókécskei Herczeg Győzőné Tekes Mária a Felvidékről jött haza látogatóba testvéréhez. Egy kenyér volt a hóna alatt. A templom ajtaja előtt állt, onnan nézte a fölvonulást. Később, hogy jobban hallja a beszédet, Szent János szobra mellé húzódott, ott érte a fejlövés, 61 éves volt.

Az újkécskei Kállai Etelka férjével aznap délelőtt ünnepelte az ezüstlakodalmát. Az ünnepi misén Gémes atya áldásban részesítette őket. Az országzászló közelében érte a gyilkos sortűz.

Az újkécskei Lovas József a békés fölvonulás egyik szervezője volt. Feleségével és két kislányával vett részt az ünnepségen,. 34 éves volt.

Az újkécskei Mohácsi István a parti iskola kapujában állt, ott érte a halálos lövés. 47 éves volt.

A kécskei illetőségű Utasi Ilona takarítónő volt a helyi patikában

A gyilkos sortűz megölte az újkécskei Parádi-testvéreket. Előbb Pál sérült meg, testvére János a segítségére sietetett. A visszatérő vedászgép újabb sorozata őt is halálra sebezte.

Az újkécskei Sánta Istvánt az országzászló közelében érte a gyilkos fejlövés, Szabó Péter pedig a lövés pillanatában a templomhoz vezető főlépcsőn állt.

Az újkécskei Szitár Jánost a katolikus templom oldalánál érte a halálos lövés.

Az ókécskei Rédai Bertalan 44 éves korában lett a sortűz áldozata.

A kecskeméti születésű Szóráth Györgyöt is a templom közelében találta el gépfegyverrel leadott gyilkos sorozat.

17 halott, 110 sebesült, elmondhatatlan szenvedés.

A Kecskemétről indított, MÍG 17-es típusú sugárhajtású vadászgépet Takács János hadnagy vezette.

A tűzparancsot Gyurkó Lajos vezérőrnagy adta ki. Gyurkó tábornoktól még az eszmetársai, a bűntársai is iszonyodtak. Vérengző szörnyeteg volt. A megtorlás eszközemberei közül az egyik. A Kádár-korszakban azzal jutalmazták, hogy egy sertáshízlalda igazgatója lett, majd benzinkutas.

A bűnösöket mindenkor néven kell nevezni. Bűncselekmény büntetés nélkül soha nem maradhat. Megbocsátani pedig csak a Jóisten bocsáthat meg.


Lezsák Sándor napirendelőtti felszólalása az Országgyűlésben, 2009. október 27-én.

 

fidesz.hu

 

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép