Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők


Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői

(kattintson)

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 20. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Számíthatnak ránk a határon túli magyarok
2018. november 18.

A magyar szórvány napjáról emlékezett meg csütörtökön az Országgyűlés az ülésnapjának kezdetén. Az elnöklő Lezsák Sándor elmondta: 2013 óta ünneplik november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének napját a magyar szórvány napjaként. Hangsúlyozta: a szórványközösségben élő mintegy egymillió magyarnak anyanyelve használata külső nehézségbe ütközhet, a nemzeti identitásuk megőrzése pedig segítséget igényelhet, hiszen idegen nyelvi közegben próbálják megőrizni nyelvi és kulturális hagyományaikat.

Hozzátette: az alaptörvény kimondja, hogy Magyarország felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását, segíti közösségi és egyéni jogaik érvényesülését, szülőföldön való boldogulásukat. Ahhoz, hogy megfeleljünk az alaptörvényben foglaltaknak és a határon túli magyarok elvárásainak is, a támogatáson túl fontos, hogy érezzék, nemcsak ezen a napon, hanem mindig számíthatnak az anyaországra – fogalmazott.

A magyar szórvány napján ülésezett a Magyar Diaszpóra Tanács is, ahol Semjén Zsolt köszönetet mondott a diasz­póra magyarságának, amiért kiáll a támadott nemzetrészek, így a kárpátaljai magyarok mellett. A kormányfő helyettese rámutatott: jelenleg a kárpátaljai magyarság a legnehezebb helyzetben lévő nemzetrész, a szerzett jogai­tól fosztják meg, lényegében az elüldözésük zajlik szülőföldjükről. Szerinte az egész világnak tudnia kell: nem engedik, hogy a kárpátaljai magyarok a nyelvüket használják, az iskolában magyarul tanuljanak, és üldözik őket, mert felvették a magyar állampolgárságot – mondta.

Kitért arra is, mára már természetes, hogy ebben az időszakban tanácskozik a Magyar Diaszpóra Tanács, amely a világ magyarságának legitim egyeztető testülete. Ez azonban nem volt mindig így – emelte ki Semjén Zsolt, aki hozzátette: a szocializmusban a diaszpórát még ellenségként kezelték. 2010-ben, amikor a Fidesz–KDNP-kormány megalakult, küldetésüknek tartották, hogy a diaszpórát a helyén és a súlyának megfele­lően kezeljék.

A miniszterelnök-helyettes a testület előtt is beszámolt arról, hogy már több mint egymillió új magyar állampolgár van.

 

Magyar Idők

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép