Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Interjúk
Sajtószoba
Keresztény Élet
Lóránt Károly
Nagy Dóra
Petrin László

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 18. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Szerethető elemek – avagy hogyan kerül egymás mellé a szódavíz, Széchenyi István és az Erős Pista?
2019. január 13.

Strucctollas süveg, korona, történelmi ruhák – sok kellékkel készültek a csapatok a Feltárul az értéktár című megyei vetélkedő döntőjére, amelyet tegnap rendeztek a megyeházán. A vetélkedő – amely az Agrárminisztérium pályázati támogatásával valósult meg – három fordulóból állt, a gyerekek kíváncsiságát felkelteni és ébren tartani képes, érdekes, színvonalas szakmai anyag alapján.

Összeállításában, a vetélkedők lebonyolításában már jelentős tapasztalatot szerző Kukor Ferenc, dr. Bakó Balázs, Pál Ferenc és Kukorné Jósa Judit volt az önkormányzat segítségére. Mesics Krisztián köszöntötte a résztvevőket, a zsűriben Katonáné Nagy Mária, az Agora Kulturális Központ rendezője, dr. Stankovics György megyei aljegyző és Tausz István, a Vas Megyei Értéktár elnöke foglalt helyet.

Amikor öt éve megalkották a hungarikumokról szóló törvényt, nemcsak arra gondoltak, hogy összegyűjtsék azokat az értékeket, amelyek képviselnek minket a világban, hanem az értékpiramist is létrehozták, amelyben a területi értékek ugyanolyan fontosak, mint a csúcson lévő hungarikumok – erről is beszélt a vetélkedőn részt vevő diákoknak V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos. Amint mondta, nem általában tudjuk szeretni az országot, hanem a lakóhelyünkön, a megyénken keresztül, amelynek ismerjük az értékeit.

Szerethető elemek – avagy hogyan kerül egymás mellé a szódavíz, Széchenyi István és az Erős Pista?

Egy település történetében felidézzük, mikor volt az első okleveles említése, milyen viharokat élt át, hogyan vészelte át a háborúkat, kik a híres szülöttei, de azt is, hogy esetleg van egy legendás kő a határában, mint Gencsen, vagy kialakítottak magukról egy képet, amelyet képviselni szeretnének, mint felélesztett hagyománya nyomán Szőce, amely megint „mákos falu” akar lenni, és mákos kalácsával, gubájával kitűnni. V. Németh Zsolt ezeket „szerethető elemeknek” nevezi a már összegyűjtött sok-sok érték között. Hogy kerül egymás mellé a szódavíz és Széchenyi István, az Erős Pista és Torockó nevezetességei? Úgy, hogy ez mind rólunk, magyarokról szól. A döntő délelőttjén az általános iskolák felső tagozatosai, délután a középiskolások vetélkedtek nagy lelkesedéssel. Egyes csapatok történelmi jelmezt is öltöttek, hogy a feladatok között választott értékeiket is bemutassák. Számot adtak földrajzi tájékozottságukról is, próbára tették a bátorságukat, és volt közös ének is.

A választott értékek között előkerült a Márton-hagyomány, a Ság hegy, a Farkas-erdő, a gencsapáti legénycéh, Brenner János emlékezete, Radó Kálmán épített és szellemi öröksége, a Katonák útja, valamint a vasvári sánc. A gyerekek egymással, egymásnak játszottak okos „élő” játékot, amely ma is a legjobb módszer a tanulásra, hiszen biztos, hogy soha nem felejtik el ezeket az élményekben megfürdetett értékeket, amelyek a megyéhez, a lakóhelyükhöz való kötődéseiket megerősítik.

Az általános iskolások között első lett a Káldi Kiflik csapata a Suli Harmónia Általános Iskolából Káldról, második az Arany Sorok csapat a Sorkifaludi Gárdonyi Géza Általános Iskolából, harmadik a Vazsiak Kft. a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskolából. A középiskolások versenyében az alábbi eredmény született: 1. Boldog Brenner János Kollégium Mindszent csapata, 2. Erős Pista csapat a Németh Pál Kollégiumból, 3. JarJar JarJar a Nagy Lajos Gimná­ziumból.

vaol.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

 

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Média partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép