Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 16. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Természetjáró-hagyományok
2017. június 21.

A Hazajáró mozgalom egyik fő célja, hogy felkutassa és bemutassa a Kárpát-medence ismeretlen kulturális és természeti értékeit – mondta lapunknak Moys Zoltán. A Hazajáró című tévéműsor író-rendezője közölte, ösztönözni szeretnék az elszakított területekre történő kirándulásokat.

A Hazajáró Egylet 2014-ben alakult Csobánkán Böjte Csaba testvér áldásával, alapvető küldetésüknek tekintik a Kárpát-medencei magyarság összetartozásának erősítését – erről beszélt Moys Zoltán, a szervezet ötletgazdája a Magyar Hírlapnak. A Trianonban szétszakított országot ötvennégy régióra osztották fel – ez többé-kevésbé lefedi a hajdani hatvannégy vármegye területét –, s ezeket a régiókat mutatják be a Duna Tv Hazajáró című műsorában hétről hétre. Az egylet a Kárpát-medence eme régióinak tájait, természeti és kulturális értékeit, valamint történelmi emlékeit szeretné megismertetni a polgárokkal, egyben a Kárpát-medencei természetjárás patinás hagyományait is tovább szeretné éltetni – magyarázta Moys Zoltán, leszögezve, a sokszínű Kárpát-medence és a benne élő magyarság egy és oszthatatlan.

„Ösztönözni szeretnénk az elszakított területekre történő kirándulásokat, hiszen így tovább mélyülnek a helyben élő magyarokkal való testvéri, kulturális és gazdasági kapcsolatok” – mondta az ötletgazda. Közölte azt is, hogy a szervezet honlapján, a Hazajaroegylet.hu címen az őszre olyan tudástárat alakítanak ki, amelyben a kevéssé ismert látnivalókra igyekeznek koncentrálni. Utóbbi azért rendkívül fontos, mert Erdély vagy a Felvidék bizonyos régiói vagy települései egyre jelentősebb figyelmet kapnak, míg más, a magyarság szempontjából ugyancsak lényeges történelmi emlékhelyekre alig jutnak el. „Pedig az ott szórványban élő, csekély létszámú honfitársainknak óriási erőt ad a mindennapokban egy-egy hazai szó, kézfogás” – mutatott rá Moys Zoltán. Szerinte közös érdekünk, hogy az adott tájegységekre jellemző hagyományos életmódok, tevékenységek újjáéledjenek és ennek köszönhetően megőrződjenek az utókornak.

Az egyleti tagság éves díja háromezer forint, ám ezért sok kedvezmény jár. Túraboltok, szállások, vendéglők és múzeumok kedvezményes árszabással várják a szervezethez csatlakozókat.

Magyar Hírlap

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép