Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 16. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Trianonra emlékezve
2017. június 5.

1920. június 4-e egy olyan dátuma a magyar nemzetnek, ami feketével írta bele magát a történelmünkbe. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne feledkezzünk meg erről a szomorú és fájdalmas eseményről, aminek azonban nem csak negatív üzenete van a számunkra.

"Trianon árnyékában élve feledjünk el minden személyi sérelmet, pártoskodást és nyújtsunk testvérkezet mindenkinek, aki szívében és szándékában magyar még, még akkor is, ha nézeteink sok mindenben nem egyeznek." (Wass Albert)

1920. június 4-e egy olyan dátuma a magyar nemzetnek, ami feketével írta bele magát a történelmünkbe. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne feledkezzünk meg erről a szomorú és fájdalmas eseményről, aminek azonban nem csak negatív üzenete van a számunkra.

Már korábban írtunk arról, mennyire fontos egy nemzet túlélése és önfenntartása szempontjából az emlékezés politikája. Akkor a nemzeti ünnepek kapcsán esett szó erről és arról írtunk, milyen fontos összekovácsoló és nemzeti identitást erősítő tényező egy ország számára, ha megemlékezik hőseiről, hőstetteiről és történelmének meghatározó eseményeiről. Ez a megállapítás akkor is igaz, amikor egy nemzet számára fájdalmas és nehezen feldolgozható történésről van szó. Trianon pedig minden magyar ember számára ugyanazt kell, hogy jelentse, ugyanolyan keserű érzettel kell, hogy társuljon, hiszen családoknak kellett hátrahagyniuk szülőföldjüket, vagy ha maradtak, együtt kellett élniük azzal a tudattal, hogy kisebbségi státuszba szorították őket és a győztes hatalmak, kihasználva erőfölényüket, taszították a határon túl rekedt magyarokat szegénységbe, megaláztatásba és kétségbeesésbe. Az anyaországnak pedig ezt néznie és tűrnie kellett és kell mind a mai napig. Mint ahogy azt is, hogy sokan kiábrándítóan viszonyulnak a Nemzeti Összetartozás Napjához.

Nagyon szomorú, hogy még mindig nem született konszenzus Trianonnal kapcsolatban és még mindig vannak olyan vezető hangok, akik megkérdőjelezik 1920. június 4-e jelentőségét. Siránkozásnak, reménytelen próbálkozásnak tartják, hogy megemlékezünk erről a dátumról. Azt mondják, hogy semmi értelme sincsen a múlton keseregni és merengeni, hiszen változtatni ezen az állapoton úgysem lehet. Sőt, előfordulnak olyan megmagyarázhatatlan vélekedések is, hogy megérdemelte a magyar nép, amit kapott. Rettenetes belegondolni abba, hogy magyarnak hiszik ás vallják magukat az ilyen véleményeket megfogalmazó emberek. Ugyanis egyáltalán nincsenek tisztába azzal, hogy a Trianonra való emlékezés nem csupán arról szól, hogy búskomoran leülnek népviseletbe öltözött emberek pálinkázni a kocsmába, ahol dühösen verik az asztalt és ordítva fogadják meg, hogy egyszer még visszaszerzik az elcsatolt területeket.

Mit is kell, hogy jelentsen nekünk Trianon? Véleményem szerint elsősorban erőt kell, hogy adjon minden magyar embernek. Hiszen csodálatra méltó az, hogy egy ilyen trauma után a magyar nép még mindig létezik. Jelenlegi határainkon túl még mindig jelentős számban élnek magyarok, még mindig kitartanak, nem hagyják, hogy elnyomják őket, hanem igenis küzdenek, magyarul beszélnek és majdnem 100 éve töretlenül küzdenek a jogaikért és az életükért. Azért, hogy büszkén, hangosan és félelem nélkül mondhassák: igen, ez még mindig a mi földünk és még mindig itt vagyunk. Ez pedig igenis büszkeségre ad okot, hiszen bizonyítja mennyire erős nemzet is a magyar.

Másodsorban pedig nem szabad elfelejtenünk azt, amit elkeseredettségből, bosszúból és megtorlásból velünk tettek Trianonban. Ugyanis minden ítélkezés és rosszindulat nélkül mondhatom nem volt indokolt, igazságosnak meg aztán végképp nem mondanám. Gondoljunk csak bele, valóban reális volt a következő döntés meghozatal? Magyarország területe 283.000 négyzetkilométerről 93.000-re, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent. Elvették tőlünk a Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, a Partiumot, a Bánátot, Bácskát és Burgenlandot. A magyarság közel egyharmada, 3,3 millió fő idegen fennhatóság alá került, akiknek közel fele zárt tömbökben, a határok mentén élt. A békeszerződés ezenkívül fegyverkezési korlátozásokat és jóvátétel megfizetését is előírta.

A szerződés következtében Magyarországnak nem volt tengerpartja és így kikötője sem maradt és ez megpecsételte a kereskedelem sorsát. Ásványkincseink jelentős részeit is elvették, így a nyersanyag készletünk is igencsak megcsappant. Gazdaságunk azért sem állhatott egykönnyen talpra, mert a szomszédos országokkal nem ápolhattunk a szerződés miatt jó viszonyt. A területeinket tudatosan kettévágták. (Miskolc) Mindemellett a határon túli magyaroknak el kellett szenvedniük a durva asszimilációt, amit rájuk erőltettek. Trianonban meghozott ítélet a mai napig tart és problémát jelent. Rajtunk áll, hogy mit kezdünk a kialakult helyzettel, hogyan és mit tanulunk/tanultunk belőle.

Éppen ezért mindig emlékeznünk kell erre a dátumra és emlékeztetnünk kell a nemzetünket arra, hogy ez a nép egy túlélő nép, mely képes volt arra, hogy talpra álljon ebből a csapásból és képes arra, hogy emelt fővel mondja azt határon innen és túl: mi még mindig itt vagyunk és itt is maradunk.

Nagy Dóra
az IKON elnöke
www.ikonnf.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép