Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Újraavatták a kiskunmajsai háborús emlékművet
2017. november 12.

Ünnepélyes keretek és katonai tiszteletadás mellett adták át a felújított világháborús és országzászló emlékművet a város főterén vasárnap. A műalkotást 1940. május 26-án avatták fel és 55 évvel ezelőtt – a művelődési központ építése miatt –, került a mai helyére. Az évtizedek során az emlékmű állaga sokat romlott, a felújítása most egy pályázat és önkormányzat támogatása révén valósult meg, több mint 2 millió forint értékben.

– Nem elegendő csak az emlékműveket, a sírokat felújítani. A nemzet tudatában, élő emlékezetében is fel kell újítani katonahőseink emlékét, mert hősök voltak, a hazáért harcoltak – mondta ünnepi beszédében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Elmondta azt is, hogy két éve végigjárta választókerületének világháborús emlékműveit és temetőit. Majsa vezetőivel együtt már akkor elhatározták, amikor mód és lehetőség lesz rá, akkor felújítják a majsai főtéren álló, „rozzant állapotú” világháborús emlékművet.

Újraavatták a kiskunmajsai háborús emlékművet

Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében az 554 majsai áldozatnak emléket állító szobor történetét is felelevenítette. Mint elhangzott: 1917-ben született törvényi rendelkezés arról, hogy minden magyar település – anyagi lehetőségeihez mérten –, állítson emlékművet az első világháborúban elesett katonái tiszteletére. Kiskunmajsán ugyan többször is napirendre került a szoborállítás ügye, de csak 1937-ben határozta el a Kiskunmajsai Kaszinó közgyűlése – Törtely József nyugalmazott igazgató beadványára –, hogy végre eleget tesznek nemes kötelességüknek. A beérkezett tervrajzok közül Szomor László, pécsi szobrászművész elképzelése egyhangú támogatást kapott.

Ábrahám-Fúrús András polgármester a felújított emlékművel kapcsolatban elmondta: az emlékmű burkolata „magas tüzű égetett kerámiából”, úgynevezett pirogránitból készült. Az évek során elveszítette eredeti sárgás-bézs színét a szobor, amit most egy speciális műemlékvédelmi festékkel vontak be. A régi emléktáblák is erodálódtak, ezért készültek fekete gránitlapokra az új feliratok.

A vasárnapi avatón Kosik Sándor esperes-plébános szentelte fel az emlékművet. Az ünnepség koszorúzással ért véget, az ünnepségen közreműködött Hódmezővásárhelyről, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Zenekara.

Újraavatták a kiskunmajsai háborús emlékművet

Tizenhét éves volt a legfiatalabb majsai katonaáldozat

Pintér Tamás a „Nagy Háború” történéseit több mint hét éve kutató alapítvány elnöke felidézte a majsai katonák emlékét. Az első kiskunmajsai születésű katonaáldozat Czinkóczi Bálint volt, aki 23 évesen, 1914. szeptemberében veszítette életét, de neve nem szerepel a majsai emlékművön. Az utolsó majsai áldozat Busa Imre volt, aki 1920-ban, 27 évesen, orosz hadifogságban hunyt el. A legfiatalabb majsai hősi halott a 17 éves Deli József , aki 1916-ban Galíciában esett el, míg a legidősebb az 51 éves Szabó Lajos volt.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép