Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők


Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői

(kattintson)

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

Képviselők

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 20. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Újraavatták a kiskunmajsai háborús emlékművet
2017. november 12.

Ünnepélyes keretek és katonai tiszteletadás mellett adták át a felújított világháborús és országzászló emlékművet a város főterén vasárnap. A műalkotást 1940. május 26-án avatták fel és 55 évvel ezelőtt – a művelődési központ építése miatt –, került a mai helyére. Az évtizedek során az emlékmű állaga sokat romlott, a felújítása most egy pályázat és önkormányzat támogatása révén valósult meg, több mint 2 millió forint értékben.

– Nem elegendő csak az emlékműveket, a sírokat felújítani. A nemzet tudatában, élő emlékezetében is fel kell újítani katonahőseink emlékét, mert hősök voltak, a hazáért harcoltak – mondta ünnepi beszédében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Elmondta azt is, hogy két éve végigjárta választókerületének világháborús emlékműveit és temetőit. Majsa vezetőivel együtt már akkor elhatározták, amikor mód és lehetőség lesz rá, akkor felújítják a majsai főtéren álló, „rozzant állapotú” világháborús emlékművet.

Újraavatták a kiskunmajsai háborús emlékművet

Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke beszédében az 554 majsai áldozatnak emléket állító szobor történetét is felelevenítette. Mint elhangzott: 1917-ben született törvényi rendelkezés arról, hogy minden magyar település – anyagi lehetőségeihez mérten –, állítson emlékművet az első világháborúban elesett katonái tiszteletére. Kiskunmajsán ugyan többször is napirendre került a szoborállítás ügye, de csak 1937-ben határozta el a Kiskunmajsai Kaszinó közgyűlése – Törtely József nyugalmazott igazgató beadványára –, hogy végre eleget tesznek nemes kötelességüknek. A beérkezett tervrajzok közül Szomor László, pécsi szobrászművész elképzelése egyhangú támogatást kapott.

Ábrahám-Fúrús András polgármester a felújított emlékművel kapcsolatban elmondta: az emlékmű burkolata „magas tüzű égetett kerámiából”, úgynevezett pirogránitból készült. Az évek során elveszítette eredeti sárgás-bézs színét a szobor, amit most egy speciális műemlékvédelmi festékkel vontak be. A régi emléktáblák is erodálódtak, ezért készültek fekete gránitlapokra az új feliratok.

A vasárnapi avatón Kosik Sándor esperes-plébános szentelte fel az emlékművet. Az ünnepség koszorúzással ért véget, az ünnepségen közreműködött Hódmezővásárhelyről, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár Zenekara.

Újraavatták a kiskunmajsai háborús emlékművet

Tizenhét éves volt a legfiatalabb majsai katonaáldozat

Pintér Tamás a „Nagy Háború” történéseit több mint hét éve kutató alapítvány elnöke felidézte a majsai katonák emlékét. Az első kiskunmajsai születésű katonaáldozat Czinkóczi Bálint volt, aki 23 évesen, 1914. szeptemberében veszítette életét, de neve nem szerepel a majsai emlékművön. Az utolsó majsai áldozat Busa Imre volt, aki 1920-ban, 27 évesen, orosz hadifogságban hunyt el. A legfiatalabb majsai hősi halott a 17 éves Deli József , aki 1916-ban Galíciában esett el, míg a legidősebb az 51 éves Szabó Lajos volt.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép