Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 18. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Varga Mihály: Egyre több lábon áll a gazdasági növekedés

„Említette a lakossági fogyasztást, amelyet a bérnövekedés hajt. Ám a magas bérek sok kkv számára kigazdálkodhatatlanok, így munkaerőt, végül piacot vesztenek. Készülhet erre orvosság?

A 2016-ban hat évre kötött adócsökkentési és bérmegállapodás tervezhető világot hozott, csak tavaly a járulékcsökkentés révén 400 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál. A köztehercsökkentés megítélésünk szerint válasz arra a kihívásra, amely az elmúlt években a magyar gazdaságban megjelent. Úgy érzem, maradt még helye, hogy a bérmegállapodások mellett a beruházások üteme se csökkenjen. Hogy a kkv-kra hogyan hat ez a bérnövekedés? A mi elemzéseink 2017-ben azt mutatták, hogy érezhetően sem a munkahelyek számában, sem a hatékonyságban nem okozott fennakadást a bérek több mint 10 százalékos növekedése. (…)

Az EU-pályázatok 90 százalékában már megszülettek a döntések. A következő években mi pótolhatja az uniós forrásokat?

A tervek teljesítésével jól állunk, a cél az, hogy az idén az összes döntést meghozzuk, és a ciklus utolsó két évében már csak a visszahulló projektek után keressünk új felhasználást. Azért a meglévő 10 százalékot sem becsülném le, ez 400 milliárd forint friss forrást jelenthet a vállalkozásoknak.

A költségvetés az elmúlt években jelentős terhet vállalt az EU-támogatások megelőlegezésére. A Brüsszelből érkező elszámolások alapjai lehetnek az EU-pénzek utáni időszak fejlesztési támogatásainak?

Az elmúlt években meg tudtunk felelni az államadósság-csökkentés alaptörvényben előírt elvárásainak, és volt lehetőség bizonyos programok támogatására. A fő feladat azonban továbbra is az államadósság csökkentése. De ha úgy látjuk, hogy gyengül a növekedés hajtóereje, és további rásegítés kell, akkor a kormánynak lehetősége lesz ösztönzésre, azaz rugalmasnak kell lennie.”

(Részlet Nagy László Nándor, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel készített interjújából, mely teljes terjedelmében megtalálható a www.vg.hu internetes oldalon.)

VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter. Karcagon született, 1965. január 26-án. Nős, négy gyermek édesapja. 1983-ban a karcagi Gábor Áron Gimnáziumban érettségizett, majd a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem áruforgalmi szakán szerzett oklevelet (1989). Szakmai életút: 43. sz. Állami Építőipari Vállalat, gazdasági revizor (1989). Kelet-magyarországi Vízügyi Tervező Vállalat, közgazdasági munkatárs (1990). 1990 óta országgyűlési képviselő. Az Országgyűlés Költségvetési, adó- és pénzügyi bizottságának tagja (1990-1994). Az Adó bizottság tagja, az Állami Számvevőszék szervezetének és működésének felülvizsgálatát végző ad-hoc bizottság tagja (1991-1994). A Számvevőszéki bizottság tagja (1992-1994). A Számvevőszéki bizottság tagja, az Adós- és bankkonszolidáció körülményeinek tisztázására létrejött vizsgálóbizottság elnöke (1995-1998). A szolnoki Gazdasági Főiskola óraadója, címzetes főiskolai tanár (1995-1997). A Költségvetési és pénzügyi bizottság tagja (1996-1998). A Gazdasági bizottság elnöke, a Számvevőszéki bizottság tagja (1998). Az első Orbán-kormány idején a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára (1998-2000). Az első Orbán-kormány pénzügyminisztere (2001-2002). A Költségvetési és pénzügyi bizottság elnöke (2002-2006). A Költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság elnöke (2006-2010). A második Orbán-kormány Miniszterelnökséget vezető államtitkára (2010. május 29.-2012. június 1.). Egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter 2012. júniusától, majd 2013. március 7-től nemzetgazdasági miniszter.

(Forrás: kormany.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép