Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2019. január 16. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Vendégmunkásokkal pótolják a munkaerőhiányt
2017. október 16.

A hazánkban dolgozó vendégmunkások helyzete volt a központi témája annak a polgármesteri találkozónak, amelyet múlt héten Bugacon­ tartottak. Lezsák Sándor országgyűlési képviselő meghívására ültek tanácskozóasztalhoz a 4. választókerület polgármesterei.

A honatya kezdeményezésére negyedévente, mindig másik településen találkoznak a településvezetők, akik immár 71. értekezletüket tartották. Ezúttal a településeken élő vendégmunkások helyzete volt a téma.

A problémát Gál Szilvia, Orgovány polgármestere vetette fel. Községükben ugyanis komoly feszültséget okoz a román vendégmunkások jelenléte. Elmondta, a település központjában számos ingatlant adtak bérbe vendégmunkásoknak, egy-egy házba azonban irreálisan sok, akár 40-50 embert is bezsúfolnak.

Vendégmunkásokkal pótolják a munkaerőhiányt

– Ez számos problémát vonz. Míg a felnőttek dolgoznak, a gyerekek felügyelet nélkül maradnak az albérletekben. Nem járnak sem óvodába, sem iskolába. A település arculatát is jelentősen rontják ezek a túlzsúfolt, elhanyagolt házak. Ugyanakkor közegészségügyileg sincs rendben, hogy ennyi ember él egy helyen – részletezte a polgármester asszony. Elmondta, próbáltak egyeztetni a szállásadókkal, de nem jutottak dűlőre. Sőt, a tisztiorvosi szolgálat sem tudott a helyzettel mit kezdeni, ugyanis semmilyen törvény nem szabályozza, hogy egy személyre hány négyzetméternek kell jutnia egy ingatlanon belül.

A tanácskozáson kiderült, hogy a vendégmunkások problémája a körzet több települését is érinti. Gál Szilvia felvetésére reagálva Szőke-Tóth Mihály, Bócsa polgármestere elmondta, a térségben nagyon intenzív­ a mezőgazdasági termelés. Több száz hektáron termesztenek szőlőt, bodzát és málnát, a szüret pedig kézimunka-igényes. Ez rengeteg vendégmunkást vonz azokba a körzetekbe, ahol egyébként is jelentős a munkaerőhiány. A vendégmunkások jelenléte a szállásadóknak viszont nagyon jó befektetés. A bócsai polgármester szerint a munkaerőhiányt csak úgy lehet kezelni, ha legalizálják a román vendégmunkások jelenlétét. Integrálják őket, segítik a beilleszkedésüket a község életébe. Lehetővé teszik, hogy a gyerekeik náluk járhassanak óvodába és iskolába.

Vendégmunkásokkal pótolják a munkaerőhiányt

Patkós Zsolt, Szank polgármestere arról tájékoztatta kollégáit, hogy ők már 2013-ban levélben fordultak az igazságügy-miniszterhez. Azt kérték, törvényben határozzák meg, hogy egy ingatlanban hány négyzetméteren hányan élhetnek. Kezdeményezésüket azonban elutasította a miniszter, mert a jogszabály módosítás sértené az Alaptörvényt.

Dr. Vancsura István Tiszaalpár polgármestere arról számolt be, hogy községükben néhány évtizede még családok százai éltek kosárfonásból, ma már csak néhányan űzik a mesterséget. A kosárfonást is vendégmunkások végzik. A településvezető szerint a munkaerőhiány problémája nagyon mélyen gyökerezik. Elmondta, a megoldást a közoktatásban látná, mint korábban, az iskolákban ismét gyakorlókertekre lenne szükség, hogy a gyerekek megtanulják és kedvet kapjanak a kertészeti munkákhoz. Felvetésére reagálva Lezsák Sándor elmondta, a kormány is támogatja az iskolakertek létesítését, erről is tárgyaltak a közelmúltban a Lakitelek Népfőiskolán megrendezett Országos Iskolakert-hálózat találkozóján.

Helyi rendeletben gondolkodnak

A vendégmunkások problémájával a kormányhivatal is foglalkozik – tájékoztatta a polgármestereket dr. Zombor ­Attila, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal főigazgatója. Vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás mellett az önkormányzatok milyen helyi rendeletben szabályozhatnák a vendégmunkások fogadását. Amennyiben ez nem vezet célra, akkor jogszabálytervezetet készítenek, amit mielőbb a döntéshozók elé tárnak.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép