A fejlesztéssel a vállalat több mint duplájára, 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását. A kormányzati támogatással létrehozott üzemben a legkorszerűbb műszaki színvonalon készítik a hungarikum Erős Pistát és Piros Aranyat.
Az idén 75 éves fennállását ünneplő, jelenleg is teljes egészében magyar tulajdonban lévő Univer első élelmiszeripari üzeme 1965-ben kezdte el működését Hetényegyházán. A vállalat 2020-ban adott be pályázatot fejlesztésre, és 2021-ben kezdte meg az új gyár építését, 4 milliárd forint állami támogatással. Az összességében 7,8 milliárd forintos beruházás 2023 elejére készült el, az ünnepélyes átadásra pedig ma került sor.
A köszöntők sorát Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója kezdte meg, aki idézettel kezdett, ami tükrözi a 75 éves Univer szellemiségét és filozófiáját: „Az élet az erőfeszítéseket díjazza, nem pedig a kifogásokat.” Ez a 75 év pedig rengeteg erőfeszítést tartalmazott és nagyon kevés kifogást. A legújabb fejlesztés során megépült egy 8400 négyzetméteres csarnok, melyben helyet kapott az üzem, raktár, gyártásközi és mikrobiológiai labor, tárgyalók, étkező, szociális blokk, minden, ami egy üzemi gyártáshoz kell. Az üzem minden elemében megújult, új gépsorok érkeztek Olaszországból, melyek dupla kapacitással rendelkeznek. Új töltősorok vásárlására és beüzemelésére is sor került. Míg korábban egy műszak alatt 20.000 üveget tudtak tölteni 9 emberrel, mostantól, az új géppel 60.000 üveg töltésére van lehetőség ugyanennyi idő alatt, 2 emberrel.
1 milliárd forintos beruházás volt az a robotkarokkal rendelkező kartonozó gép, ami a Piros Aranyat tölti, zárja, csomagolja, dobozokba teszi, majd egy egységraklapot képez. Ezzel a technológiával már 100.000 darabot tudnak gyártani egy 8 órás műszak alatt, míg eddig 20-25.000 darab gyártására volt lehetőség.
A közel 8 milliárdos beruházás 2021 tavaszán kezdődött a bontási munkálatokkal, és másfél év múlva, 2022 tavaszán, az Univer megkapta az épületre a használatbavételi engedélyt, 2023 áprilisában pedig be is költöztek az új gyárba.
Az új gyárban készülő termékek
A XXI. századi technológiát felvonultató üzemcsarnokban készülnek majd az Univer Product Zrt. hungarikumai, az Erős Pista és a Piros Arany, illetve számos más klasszikus magyar ételízesítő (Haragos Pista, Édes Anna, Gulyáskrém, Fokhagymakrém, Vöröshagymakrém, Reszelt Torma). A telephely termelési rendszerei, gyártó vonalai műszaki, informatikai és környezeti szempontból is megfelelnek az Ipar 4.0 elvárásoknak.
– A beruházásnak köszönhetően az Univer Product hosszú évekre, évtizedekre biztosította a tervezett piaci bővüléséhez szükséges kapacitást. Olyan biztonságot nyújt ez, ami csak nagyon kevés hasonló profilú vállalatnak van meg, és nyugodt tervezést, kiszámítható fejlődést tesz lehetővé számunkra. A megvalósításban támaszunk volt az állami támogatás, amelynek segítségével éppen abban az időszakban sikerült a beruházást tető alá hozni, amikor a kedvezőtlen piaci körülmények miatt sokan kénytelenek voltak félretenni terveiket. Ez pedig hosszú távon is versenyelőnyt nyújt az Univernek – mondta Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója.
A nagyobb kapacitást a piaci igények alakulásához igazítva fokozatosan használja ki a cég. Az Univer olyan belföldi és export értékesítési célokat tűzött ki maga elé, amelyek a nagy hagyományú, biztos piacú termékkategóriában megalapozottá teszik a beruházást. Emellett az új üzemmel az Univer Product az élelmiszerbiztonságban is még magasabb szintre lép.
Az üzemavató egybe esik a szövetkezet alapításával, Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója - aki 40 éve tölti be a tisztséget - áttekintette az Univer megszületésének és fejlődésének teljes történetét.
– A fejlesztés az Univernél egyszerre jelent kapacitásbővülést, technológiai innovációt és biztosítja a munkahelyek megőrzését. A termelési folyamatok modernizációja nem jár a munkavállalók számának csökkenésével, sőt! Mindenkire számítunk, amely hozzáállása 75 éves történetünk során folyamatosan jellemezte a vállalatunkat. Hangsúlyozzuk, hogy a növekedési tervek eléréséhez valamennyi dolgozónkra szükségünk lesz, sőt, ez sarokköve volt a beruházásnak is – jelentette ki Szarka Balázs.
Csak magyar, főleg helyi termelőktől
Az Univer az új üzem működtetésében is követi hagyományait: növekvő alapanyag-ellátását továbbra is teljes egészében magyarországi, főként környékbeli termelőkre alapozza. A megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyag beszerzése érdekében az Univer csaknem 50 éve működteti termeltetési rendszerét, amely több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar termelőre épül. A teljes kapacitásának elérésekor a gazdák mintegy 600 hektárról közel 10 ezer tonna minőségi erős- és édes fűszerpaprikát, pritaminpaprikát és kápiát, valamint fokhagymát, vöröshagymát és tormát szállítanak majd az üzembe.
Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke elmondta, életközelből évtizedek óta kíséri figyelemmel az Univer munkáját.
– Ez a 75 esztenő olyan történelmi példázat, amelyben az Univer az országhatáron túl is egy védjegy, mindemellett pedig bizonyítja azt, hogy az elmúlt évtizedekben, akár a szocialista évtizedekben is, fölhalmozott értéket át lehetett hozni 1990 utáni években oly módon, hogy folyamatos építkezés volt. És ez a cég azóta is magyar tulajdonban van. Erre pedig nem sok példa van a magyar gazdaságtörténetben - emelte ki az országgyűlés alelnöke, aki köszönetet mondott Szarka Balázs elnöknek és munkatársainak a munkáért.
Megduplázott kapacitású üzemének megépítését az Univer Product saját erőből, bankhitelből és vissza nem térítendő kormányzati támogatásból finanszírozta. Az új beruházásnak is köszönhetően a tervek szerint az év végére az Univer Product árbevétele 40 milliárd forint fölé növekszik, aminek több, mint 30 százaléka exportból származik.
A Kecskemét-Hetényegyházán létrejött üzem mellett az állami támogatás kiterjed az Univer Product Zrt. más gyártóbázisain megvalósuló, kisebb értékű gép- és energetikai beruházásokra is. Új bébiétel keverőrendszert, valamint gasztronómiai kiszerelésű ételízesítőket csomagoló zsák- és vödörtöltő berendezést helyeznek üzembe, továbbá napenergiára alapozott energetikai fejlesztéseket hajtanak végre.
Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy újdonsült államtitkárként az első útja Hetényegyházára vezetett, az Univer épülő üzemébe, így most, az átadóra visszatérni még nagyobb jelentőséggel bírt számára.
– Azon túl, hogy maga a létesítmény azon a szepteremberi napon már nagyon impresszív volt, nagyon mély benyomásokat tett rám, még fontosabb volt maga a történet, ami mögötte volt. Jó volt látni, hogy a magyar privatizációnak vannak igazi siketörténetei. Nem csak azért sikertörténet, mert a cég teljesen magyar tulajdonban van, hanem azért is, mert amikor végigbeszéltük a cég történetét, olyan kép rajzolódott ki, amelyben az volt látható, hogy ez a cég folyamatosan fejleszt, növekedik, erősödik, és mindeközben folyamatosan nyereséges - mondta Tóth Tibor.
Az államtitkár kiemelte, fontos, hogy az Univer történetében meghatározó szerepet játszottak a fejlesztések és az újítások. A cég nem csak a termékek kapcsán próbál lépést tartani a folyamatosan változó fogyasztói igényekkel, de a termelésben is igyekszik a lehető legmodernebb gyári technológiákat alkalmazni. Ennek nyomán pedig, bizonyos területeken igazi úttöröként volt jelen a hazai élelmiszeriparban.
hiros.hu
Az idén 75 éves fennállását ünneplő, jelenleg is teljes egészében magyar tulajdonban lévő Univer első élelmiszeripari üzeme 1965-ben kezdte el működését Hetényegyházán. A vállalat 2020-ban adott be pályázatot fejlesztésre, és 2021-ben kezdte meg az új gyár építését, 4 milliárd forint állami támogatással. Az összességében 7,8 milliárd forintos beruházás 2023 elejére készült el, az ünnepélyes átadásra pedig ma került sor.
A köszöntők sorát Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója kezdte meg, aki idézettel kezdett, ami tükrözi a 75 éves Univer szellemiségét és filozófiáját: „Az élet az erőfeszítéseket díjazza, nem pedig a kifogásokat.” Ez a 75 év pedig rengeteg erőfeszítést tartalmazott és nagyon kevés kifogást. A legújabb fejlesztés során megépült egy 8400 négyzetméteres csarnok, melyben helyet kapott az üzem, raktár, gyártásközi és mikrobiológiai labor, tárgyalók, étkező, szociális blokk, minden, ami egy üzemi gyártáshoz kell. Az üzem minden elemében megújult, új gépsorok érkeztek Olaszországból, melyek dupla kapacitással rendelkeznek. Új töltősorok vásárlására és beüzemelésére is sor került. Míg korábban egy műszak alatt 20.000 üveget tudtak tölteni 9 emberrel, mostantól, az új géppel 60.000 üveg töltésére van lehetőség ugyanennyi idő alatt, 2 emberrel.
1 milliárd forintos beruházás volt az a robotkarokkal rendelkező kartonozó gép, ami a Piros Aranyat tölti, zárja, csomagolja, dobozokba teszi, majd egy egységraklapot képez. Ezzel a technológiával már 100.000 darabot tudnak gyártani egy 8 órás műszak alatt, míg eddig 20-25.000 darab gyártására volt lehetőség.
A közel 8 milliárdos beruházás 2021 tavaszán kezdődött a bontási munkálatokkal, és másfél év múlva, 2022 tavaszán, az Univer megkapta az épületre a használatbavételi engedélyt, 2023 áprilisában pedig be is költöztek az új gyárba.
Az új gyárban készülő termékek
A XXI. századi technológiát felvonultató üzemcsarnokban készülnek majd az Univer Product Zrt. hungarikumai, az Erős Pista és a Piros Arany, illetve számos más klasszikus magyar ételízesítő (Haragos Pista, Édes Anna, Gulyáskrém, Fokhagymakrém, Vöröshagymakrém, Reszelt Torma). A telephely termelési rendszerei, gyártó vonalai műszaki, informatikai és környezeti szempontból is megfelelnek az Ipar 4.0 elvárásoknak.
– A beruházásnak köszönhetően az Univer Product hosszú évekre, évtizedekre biztosította a tervezett piaci bővüléséhez szükséges kapacitást. Olyan biztonságot nyújt ez, ami csak nagyon kevés hasonló profilú vállalatnak van meg, és nyugodt tervezést, kiszámítható fejlődést tesz lehetővé számunkra. A megvalósításban támaszunk volt az állami támogatás, amelynek segítségével éppen abban az időszakban sikerült a beruházást tető alá hozni, amikor a kedvezőtlen piaci körülmények miatt sokan kénytelenek voltak félretenni terveiket. Ez pedig hosszú távon is versenyelőnyt nyújt az Univernek – mondta Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója.
A nagyobb kapacitást a piaci igények alakulásához igazítva fokozatosan használja ki a cég. Az Univer olyan belföldi és export értékesítési célokat tűzött ki maga elé, amelyek a nagy hagyományú, biztos piacú termékkategóriában megalapozottá teszik a beruházást. Emellett az új üzemmel az Univer Product az élelmiszerbiztonságban is még magasabb szintre lép.
Az üzemavató egybe esik a szövetkezet alapításával, Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója - aki 40 éve tölti be a tisztséget - áttekintette az Univer megszületésének és fejlődésének teljes történetét.
– A fejlesztés az Univernél egyszerre jelent kapacitásbővülést, technológiai innovációt és biztosítja a munkahelyek megőrzését. A termelési folyamatok modernizációja nem jár a munkavállalók számának csökkenésével, sőt! Mindenkire számítunk, amely hozzáállása 75 éves történetünk során folyamatosan jellemezte a vállalatunkat. Hangsúlyozzuk, hogy a növekedési tervek eléréséhez valamennyi dolgozónkra szükségünk lesz, sőt, ez sarokköve volt a beruházásnak is – jelentette ki Szarka Balázs.
Csak magyar, főleg helyi termelőktől
Az Univer az új üzem működtetésében is követi hagyományait: növekvő alapanyag-ellátását továbbra is teljes egészében magyarországi, főként környékbeli termelőkre alapozza. A megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyag beszerzése érdekében az Univer csaknem 50 éve működteti termeltetési rendszerét, amely több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar termelőre épül. A teljes kapacitásának elérésekor a gazdák mintegy 600 hektárról közel 10 ezer tonna minőségi erős- és édes fűszerpaprikát, pritaminpaprikát és kápiát, valamint fokhagymát, vöröshagymát és tormát szállítanak majd az üzembe.
Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke elmondta, életközelből évtizedek óta kíséri figyelemmel az Univer munkáját.
– Ez a 75 esztenő olyan történelmi példázat, amelyben az Univer az országhatáron túl is egy védjegy, mindemellett pedig bizonyítja azt, hogy az elmúlt évtizedekben, akár a szocialista évtizedekben is, fölhalmozott értéket át lehetett hozni 1990 utáni években oly módon, hogy folyamatos építkezés volt. És ez a cég azóta is magyar tulajdonban van. Erre pedig nem sok példa van a magyar gazdaságtörténetben - emelte ki az országgyűlés alelnöke, aki köszönetet mondott Szarka Balázs elnöknek és munkatársainak a munkáért.
Megduplázott kapacitású üzemének megépítését az Univer Product saját erőből, bankhitelből és vissza nem térítendő kormányzati támogatásból finanszírozta. Az új beruházásnak is köszönhetően a tervek szerint az év végére az Univer Product árbevétele 40 milliárd forint fölé növekszik, aminek több, mint 30 százaléka exportból származik.
A Kecskemét-Hetényegyházán létrejött üzem mellett az állami támogatás kiterjed az Univer Product Zrt. más gyártóbázisain megvalósuló, kisebb értékű gép- és energetikai beruházásokra is. Új bébiétel keverőrendszert, valamint gasztronómiai kiszerelésű ételízesítőket csomagoló zsák- és vödörtöltő berendezést helyeznek üzembe, továbbá napenergiára alapozott energetikai fejlesztéseket hajtanak végre.
Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy újdonsült államtitkárként az első útja Hetényegyházára vezetett, az Univer épülő üzemébe, így most, az átadóra visszatérni még nagyobb jelentőséggel bírt számára.
– Azon túl, hogy maga a létesítmény azon a szepteremberi napon már nagyon impresszív volt, nagyon mély benyomásokat tett rám, még fontosabb volt maga a történet, ami mögötte volt. Jó volt látni, hogy a magyar privatizációnak vannak igazi siketörténetei. Nem csak azért sikertörténet, mert a cég teljesen magyar tulajdonban van, hanem azért is, mert amikor végigbeszéltük a cég történetét, olyan kép rajzolódott ki, amelyben az volt látható, hogy ez a cég folyamatosan fejleszt, növekedik, erősödik, és mindeközben folyamatosan nyereséges - mondta Tóth Tibor.
Az államtitkár kiemelte, fontos, hogy az Univer történetében meghatározó szerepet játszottak a fejlesztések és az újítások. A cég nem csak a termékek kapcsán próbál lépést tartani a folyamatosan változó fogyasztói igényekkel, de a termelésben is igyekszik a lehető legmodernebb gyári technológiákat alkalmazni. Ennek nyomán pedig, bizonyos területeken igazi úttöröként volt jelen a hazai élelmiszeriparban.
hiros.hu